PoradyWlewam kilka łyżek do pieczarek na patelni. Wychodzą chrupiące i nie ciemnieją

Wlewam kilka łyżek do pieczarek na patelni. Wychodzą chrupiące i nie ciemnieją

Smażone pieczarki wydają się nie być specjalnie wysublimowaną przekąską. Podkręcone o te dwa składniki nabiorą jednak charakteru.

Dodaj do pieczarek
Dodaj do pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tęsknie wzdychamy do leśnych grzybów, marząc o borowikach, kurkach i podgrzybkach. Tymczasem pieczarki uśmiechają się do nas ze sklepowych półek bez względu na porę roku. Warto docenić ich smak w szczególności, gdy idzie za nim również atrakcyjna cena. Z pomocą przyjdzie wtedy odrobina octu i miodu, które nie tylko otulą pyszną glazurą, ale również zapobiegną ciemnieniu na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Podkręć smak pieczarek

Niepozorne pieczarki mogą stać się prawdziwym rarytasem. Nie musisz zanurzać ich w śmietanowym sosie, bo ocet i miód wspaniale wydobędą smak grzybów. Te dwa składniki zagrają ze sobą koncertowo i sprawią, że na nowo zakochasz się w pieczarkach. Miód dodaje słodyczy i tworzy lepką, błyszczącą glazurę, która otacza pieczarki. Podczas smażenia karmelizuje się, wzbogacając smak o dodatkowe nuty i nadając apetyczny wygląd. Ocet z kolei dodaje kwaśnego, orzeźwiającego smaku, który równoważy słodycz miodu. D niemu pieczarki nie są mdłe, a na dodatek zawarte w nim kwasy pomogą zachować jędrność. Te dwa proste dodatki sprawią, że pieczarki będą przyjemnie zrumienione i chrupiące, a nie brązowe, miękkie i mdłe.

Pieczarki
Pieczarki© Adobe Stock

Jeśli nie masz w domu octu balsamicznego, możesz zastąpić go octem jabłkowym. Na koniec całość warto posypać również świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 500 g mini pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki.
  3. Smaż, aż nadmiar wody odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Dzięki temu będą chrupiące na zewnątrz i sprężyste w środku.
  4. Dodaj ocet oraz miód i smaż, aż sos się zredukuje i otuli pieczarki. Co jakiś czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  5. Na koniec dopraw solą.

Tak przygotowane pieczarki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, składniki tortilli czy wkładka do makaronu. Ich unikalny, słodko-kwaśny smak może urozmaicić wiele potraw. Są tak smaczne, że można zajadać je również prosto z patelni, przegryzając je świeżą bagietką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie