Wlewam kilka łyżek do pieczarek na patelni. Wychodzą chrupiące i nie ciemnieją

Smażone pieczarki wydają się nie być specjalnie wysublimowaną przekąską. Podkręcone o te dwa składniki nabiorą jednak charakteru.

Dodaj do pieczarekDodaj do pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tęsknie wzdychamy do leśnych grzybów, marząc o borowikach, kurkach i podgrzybkach. Tymczasem pieczarki uśmiechają się do nas ze sklepowych półek bez względu na porę roku. Warto docenić ich smak w szczególności, gdy idzie za nim również atrakcyjna cena. Z pomocą przyjdzie wtedy odrobina octu i miodu, które nie tylko otulą pyszną glazurą, ale również zapobiegną ciemnieniu na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Podkręć smak pieczarek

Niepozorne pieczarki mogą stać się prawdziwym rarytasem. Nie musisz zanurzać ich w śmietanowym sosie, bo ocet i miód wspaniale wydobędą smak grzybów. Te dwa składniki zagrają ze sobą koncertowo i sprawią, że na nowo zakochasz się w pieczarkach. Miód dodaje słodyczy i tworzy lepką, błyszczącą glazurę, która otacza pieczarki. Podczas smażenia karmelizuje się, wzbogacając smak o dodatkowe nuty i nadając apetyczny wygląd. Ocet z kolei dodaje kwaśnego, orzeźwiającego smaku, który równoważy słodycz miodu. D niemu pieczarki nie są mdłe, a na dodatek zawarte w nim kwasy pomogą zachować jędrność. Te dwa proste dodatki sprawią, że pieczarki będą przyjemnie zrumienione i chrupiące, a nie brązowe, miękkie i mdłe.

Pieczarki
Pieczarki © Adobe Stock

Jeśli nie masz w domu octu balsamicznego, możesz zastąpić go octem jabłkowym. Na koniec całość warto posypać również świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 500 g mini pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki.
  3. Smaż, aż nadmiar wody odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Dzięki temu będą chrupiące na zewnątrz i sprężyste w środku.
  4. Dodaj ocet oraz miód i smaż, aż sos się zredukuje i otuli pieczarki. Co jakiś czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  5. Na koniec dopraw solą.

Tak przygotowane pieczarki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, składniki tortilli czy wkładka do makaronu. Ich unikalny, słodko-kwaśny smak może urozmaicić wiele potraw. Są tak smaczne, że można zajadać je również prosto z patelni, przegryzając je świeżą bagietką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów