Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia

Ostatnia próba zrobienia pieczonych ziemniaczków znowu skończyła się fiaskiem? Tym razem zastosuj trzy proste zasady, a cząstki wyjdą rumiane i nie podejdą wodą. Ziemniaki w przyprawach są idealne na rodzinny obiad.

Pieczone ziemniaki w przyprawachPieczone ziemniaki w przyprawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pozornie prosta sprawa – kroisz ziemniaki na kawałki, obtaczasz w przyprawach i wrzucasz do piekarnika. Ale w praktyce to nie wystarcza. Zwłaszcza obrane ze skórki warzywa, gdy nie są odpowiednio zabezpieczone, szybko tracą wodę i w rezultacie zamiast chrupiących ziemniaczków wychodzą oklapnięte i mokre plastry o smaku rozgotowanych ziemniaków.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Trzymaj się tych zasad podczas pieczenia ziemniaków

Po pierwsze, trzeba zabezpieczyć ziemianki, przez utratą wody. Możesz pozostawić je w skórce i potem ułożyć skórką do blachy, albo po obraniu dokładnie wysuszyć i obtoczyć w niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj ją z olejem i przyprawami, a od razu uzyskasz aromatyczną otoczkę, dzięki której cząstki będą wyglądały atrakcyjnie i smakowały równie dobrze.

Drugą kwestią jest odpowiednio wysoka temperatura w piekarniku – w przypadku pieczonych ziemniaków 180 stopni Celsjusza to zdecydowanie za mało. Ustaw temperaturę na 210, a nawet 220 stopni, a na ostatnie 5 minut włącz termoobieg lub funkcję grilla, aby zarumienić ich powierzchnię.

Trzecia rzecz – pamiętaj o odstępach. Wokół każdej cząstki musi być przestrzeń na gorące powietrze, które będzie przypiekać je z każdej strony. Zadbaj o przepływ również od spodu i połóż papier do pieczenia, a na nim ziemniaki, na raszkach zamiast na pełnej blasze.

Jak zrobić chrupiące ziemniaczki pieczone w przyprawach?

Ziemniaczki możesz posypać gotową mieszanką przypraw lub przygotować swój autorski zestaw. Do pieczenia wybierz odmianę typu B lub C. Do ziemniaczków możesz podać domowy sos czosnkowy lub pomidorowo–paprykowy, jak w hiszpańskich potatas bravas.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka skrobi,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. W zależności od rozmiaru, poprzekrawaj je na połówki, w ćwiartki lub ósemki.
  2. Dokładnie osusz na ręczniku papierowym i przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj olej, skrobię i przyprawy. Wymieszaj ręką tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony w takiej mieszance.
  4. Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dbając o zachowanie odstępów pomiędzy ziemniaczkami.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza na 40 minut.
  6. Pięć minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg lub funkcję grilla.
  7. Ziemniaczki wymieszaj z solą dopiero po upieczeniu.
Wybrane dla Ciebie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇