Do piekarnika wrzucam 5 składników i garść przypraw. Wychodzi sycąca zapiekanka
Zapiekanka ziemniaczana to popularny sposób na wyjątkowo prosty obiad, ale z francuskim twistem nabiera zupełnie nowego charakteru i wyrazistego smaku, który wychodzi na pierwszy plan.
Francuskim akcentem w zapiekance będzie ser pleśniowy. Jego wyrazisty, niepowtarzalny smak sprawia, że potrawa zyskuje wyjątkowy charakter, którego trudno szukać gdzie indziej, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiedni wybór sera – tylko wtedy obiad zachwyci pełnią smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Jaki ser pleśniowy wybrać?
Sery pleśniowe to składnik, który ma bardzo wyrazisty charakter – jedni ich uwielbiają za intensywny aromat i głęboki smak, inni natomiast są ich przeciwnikami ze względu na tę mocną nutę. Na szczęście wśród serów pleśniowych znajdziesz zarówno te bardziej intensywne, jak gorgonzola czy roquefort, jak i łagodniejsze odmiany, takie jak camembert czy brie. Dzięki temu możesz dopasować ser do własnych upodobań i wybrać taki, który najlepiej będzie pasował do Twojej zapiekanki. Na początek warto sięgnąć po camembert, który świetnie się roztapia, nadając potrawie kremową i delikatną konsystencję, nie przytłaczając smakiem.
Pamiętaj jednak, że zapiekanka z serem pleśniowym bywa dość ciężka, zwłaszcza przez zawartość tłustych serów, dlatego dobrze jest podawać ją z lekkim dodatkiem – na przykład sałatką z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i prostym vinegretem. Taki dodatek nie tylko odświeży smak, ale także zrównoważy ciężar dania. Dodatkowo warto przed pieczeniem posypać zapiekankę odrobiną startej mozzarelli – jej delikatny smak i lekka konsystencja świetnie dopełnią danie, nadając mu apetyczną, ciągnącą się warstwę bez dominacji nad całością. Dzięki temu zapiekanka będzie miała nie tylko wyrazisty smak, ale też idealną strukturę i lekkość.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem pleśniowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 camemberty,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietanki 12 lub 18 proc.,
- 4 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła (do posmarowania formy),
- 50 g startej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach przez 15 minut, a następnie je ostudź.
- Obierz je i pokrój w kostkę lub plasterki.
- Pokrój cebulę w krążki, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulą i czosnek.
- Dodaj ziemniaki, dopraw do smaku i smaż przez 5 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wysmaruj formę masłem.
- Po zdjęciu warzyw z ognia dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową.
- Wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Camembert pokrój i dodaj do naczynia żaroodpornego.
- Posyp pieprzem i mozzarellą.
- Piecz przez 30 minut.
- Gotową zapiekankę jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład z sałatką.