Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację

Coraz częściej sięgamy po szybkie dania z patelni lub piekarnika, które można przygotować z tego, co akurat jest w lodówce. Zapiekanka z cukinią i pieczarkami sprawdza się idealnie, bo jest prosta, sycąca i naprawdę smaczna.

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami na obiadZapiekanka z cukinią i pieczarkami na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Jeśli masz w lodówce kawałek kiełbasy, trochę warzyw i sera to danie jest dla ciebie. Ta zapiekanka z cukinią i pieczarkami to świetny sposób na wykorzystanie resztek, a przy okazji pomysł na lekki obiad lub treściwą kolację. Wystarczy zetrzeć, podsmażyć, wrzucić na kromki chleba i zapiec. Takie danie jest niesamowicie smaczne i pożywne. Warto dać mu szansę i przygotować na obiad. Zobaczysz, zniknie szybciej niż zdążysz postawić je na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami to idealny patent na wykorzystanie warzyw

W tym daniu nie ma zbędnych składników, bo wszystko świetnie do siebie pasuje. Cukinia i pieczarki genialnie komponują się z podsmażoną cebulą i kiełbasą, a ser mozzarella przyjemnie się zapieka i tworzy chrupiącą, ciągnącą się warstwę. Sos pomidorowy lub ketchup dodają całości lekko kwaśnego akcentu, który świetnie równoważy słodycz cebuli i cukinii.

Taką zapiekankę możesz przygotować na zwykłych kromkach chleba, ale jeśli masz bułki, bagietkę albo ciabattę, to również będą do takiej potrawy pasować. Zapiekanka z cukinią i pieczarkami to świetna opcja na leniwy dzień, kiedy nie chce się gotować, ale coś konkretnego by się zjadło.

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami na obiad lub kolację

Przygotowanie takiego pożywnego i jednocześnie prostego dania nie zajmie ci wiele czasu. Tak naprawdę musisz przygotować produkty, poukładać je na pieczywie i zapiec. Oto cała filozofia. Ale najważniejszy jest finalny efekt, który miło cię zaskoczy.

Składniki:

  • 100 g kiełbasy,
  • 40 g cebuli,
  • 160 g pieczarek,
  • 100 g cukinii,
  • 50 g tartego sera mozzarella,
  • 25 g majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sos pomidorowy lub ketchup,
  • kromki chleba (np. pszennego, żytniego, bagietka, zależy co masz pod ręką).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę i kiełbasę.
  2. Zetrzyj pieczarki i cukinię na tarce o dużych oczkach.
  3. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, aż się lekko zarumieni.
  4. Dodaj cebulę, pieczarki i cukinię. Smaż, aż warzywa oddadzą wodę i odparują.
  5. Gdy farsz będzie gotowy, dodaj majonez, wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Kromki chleba posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego lub ketchupu.
  7. Wyłóż na nie farsz, posyp tartym serem.
  8. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  9. Podawaj od razu, bo zapiekanka z cukinią i pieczarkami najlepiej smakuje na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania