Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły

Letni bigos skrywa w sobie pyszną niespodziankę. Zamiast szatkować liście kapusty i wyciągać z beczki już ukiszone warzywo, sięgam po inny skarb z ogródka.

Bigos bez kapustyBigos bez kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bigos kojarzy się raczej ze świętami czy po prostu rozgrzewającym daniem na chłodniejsze dni. Latem ustępuje raczej innym, lżejszym potrawom. Można jednak nieco podrasować go, podmieniając dość ciężką kapustę na znacznie delikatniejszą cukinię. To zmiana nie tylko kosmetyczna - bigos jest tak smaczny, że nawet niejadki ze smakiem zjadają całą porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Bigos z cukinii

Chociaż cukinię w sklepie znaleźć można przez cały rok, to właśnie latem smakuje najlepiej. Przydomowe ogródki dają obfite plony, więc niemal co roku można narzekać na klęskę urodzaju. Najczęściej dorodne cukinie trafiają do placków, czasem zamieniają się w leczo, zapiekankę czy są nadziewane mięsnym farszem. W moim domu stają się jednak podstawą do pysznego, letniego bigosu.

Bigos z cukinii to doskonałe jednogarnkowe danie
Bigos z cukinii to doskonałe jednogarnkowe danie © Canva | zoranm

Bigos z cukinii jest zdecydowanie lżejszy niż jego tradycyjny odpowiednik z kapustą. Cukinia jest mniej kaloryczna i delikatniejsza dla żołądka, dzięki czemu ten przepis staje się świetnym wyborem na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś sycącego, ale jednocześnie niezbyt obciążającego. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, który nie sprawi, że poczujemy się ociężali.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 300 g marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 500 g dobrej jakości kiełbasy,
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • papryka słodka i ostra do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj. Zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  2. Startą cukinię wyłóż na sitko, posól i odstaw, by puściła wodę.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  5. Kiełbasę pokrój w półplasterki.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli.
  7. Dodaj pokrojoną kiełbasę do cebuli i smaż razem, aż kiełbasa ładnie się zarumieni.
  8. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przełóż do dużego garnka. Dodaj cukinię i marchewkę.
  9. Wlej około pół szklanki wody, przykryj garnek i duś warzywa na małym ogniu. Cukinia szybko zmięknie – zajmie to około 20-30 minut, w zależności od wielkości pokrojonych kawałków.
  10. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę słodką i ostrą, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Duś bigos jeszcze przez około 10-15 minut. Jeśli jest za gęsty, wlej trochę wody.

Bigos z cukinii to pyszny przepis na sycące, ale niezbyt ciężki obiad w letnie popołudnia. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, jak na bigos przystało. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji