Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, sięganie po gotowe przekąski nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Ale co jeśli powiemy ci, że pyszne, domowe ciastko możesz przygotować w zaledwie kilka chwil, używając zaledwie kilku prostych składników? Prezentujemy przepis na twarogowe precle, które podbiją serca całej rodziny.

Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które można przygotować w kilka chwil. Kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego do popołudniowej kawy, sięgam po przepis na twarogowe precle. Wymagają jedynie kilku podstawowych składników, a ich miękka i delikatna konsystencja zachwyca zarówno domowników, jak i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Dlaczego twaróg?

Twaróg to nie tylko składnik obiadowych potraw. Zawiera sporo białka, wapnia i witamin z grupy B, co czyni go doskonałym wyborem dla małych i dużych łasuchów. W połączeniu z kilkoma innymi składnikami tworzy delikatne i puszyste ciasto, idealne na słodką przekąskę.

Przepis na twarogowe precle

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: jajko do smarowania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Formowanie precli: Z ciasta uformuj wałki o długości około 20 cm. Z każdego wałka ułóż kształt precla, łącząc końce.
  3. Pieczenie: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle, posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Twarogowe precle to doskonała alternatywa dla sklepowych słodkości. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Przygotuj je na szybkie popołudniowe słodkie chwile lub jako dodatek do kawy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇