Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, sięganie po gotowe przekąski nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Ale co jeśli powiemy ci, że pyszne, domowe ciastko możesz przygotować w zaledwie kilka chwil, używając zaledwie kilku prostych składników? Prezentujemy przepis na twarogowe precle, które podbiją serca całej rodziny.

Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które można przygotować w kilka chwil. Kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego do popołudniowej kawy, sięgam po przepis na twarogowe precle. Wymagają jedynie kilku podstawowych składników, a ich miękka i delikatna konsystencja zachwyca zarówno domowników, jak i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Dlaczego twaróg?

Twaróg to nie tylko składnik obiadowych potraw. Zawiera sporo białka, wapnia i witamin z grupy B, co czyni go doskonałym wyborem dla małych i dużych łasuchów. W połączeniu z kilkoma innymi składnikami tworzy delikatne i puszyste ciasto, idealne na słodką przekąskę.

Przepis na twarogowe precle

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: jajko do smarowania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Formowanie precli: Z ciasta uformuj wałki o długości około 20 cm. Z każdego wałka ułóż kształt precla, łącząc końce.
  3. Pieczenie: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle, posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Twarogowe precle to doskonała alternatywa dla sklepowych słodkości. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Przygotuj je na szybkie popołudniowe słodkie chwile lub jako dodatek do kawy.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste