Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, sięganie po gotowe przekąski nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Ale co jeśli powiemy ci, że pyszne, domowe ciastko możesz przygotować w zaledwie kilka chwil, używając zaledwie kilku prostych składników? Prezentujemy przepis na twarogowe precle, które podbiją serca całej rodziny.

Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.Do popołudniowej kawy piekę szybkie twarogowe precelki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które można przygotować w kilka chwil. Kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego do popołudniowej kawy, sięgam po przepis na twarogowe precle. Wymagają jedynie kilku podstawowych składników, a ich miękka i delikatna konsystencja zachwyca zarówno domowników, jak i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Dlaczego twaróg?

Twaróg to nie tylko składnik obiadowych potraw. Zawiera sporo białka, wapnia i witamin z grupy B, co czyni go doskonałym wyborem dla małych i dużych łasuchów. W połączeniu z kilkoma innymi składnikami tworzy delikatne i puszyste ciasto, idealne na słodką przekąskę.

Przepis na twarogowe precle

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: jajko do smarowania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Formowanie precli: Z ciasta uformuj wałki o długości około 20 cm. Z każdego wałka ułóż kształt precla, łącząc końce.
  3. Pieczenie: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle, posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Twarogowe precle to doskonała alternatywa dla sklepowych słodkości. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Przygotuj je na szybkie popołudniowe słodkie chwile lub jako dodatek do kawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"