Do resztek dżemu w słoiku dodaj kilka prostych składników. To najlepsza metoda

Jak wykorzystać resztkę dżemu zebraną na dnie słoiczka? Wiele osób zapewne nie zrobi tego w ogóle i wyrzuci ją wraz z opakowaniem. My odpowiadamy: co to, to nie. Lepiej dodać do tego samego słoiczka kilka składników i stworzyć pyszny dressing do sałatki.

Dżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosuDżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosu
Źródło zdjęć: © Canva | Kichigin

Sosy do sałatek na bazie oliwy stały się w Polsce bardzo popularne. Oczywiście nieodzownym liderem, mistrzem i królem tego rodzaju dressingów jest słynny winegret. Ten pochodzący z kuchni francuskiej zimny sos doskonale łączy składniki sałatek, pysznie smakuje i jest niezwykle modny. A gdyby tak stworzyć mu godnego rywala? Polski, dżemowy winegret — to brzmi dumnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z łososiem. Pyszny pomysł na obiad

Żaden dżem nie może się zmarnować!

Zapewne nieraz byłeś świadkiem takiej sytuacji. Ostatnia — pozornie — porcja dżemu wylądowała już na kanapce albo w naleśnikach, a słoiczek trafia albo do kosza, albo do zmywarki, żeby go ponownie wykorzystać. Czy cały dżem został zużyty? Zapewne społeczeństwo dzieli się na takich, którzy powiedzieliby tak, a inni bez wahania zaprzeczyli. Bądźmy jednak uczciwi — na dnie słoiczka zawsze coś zostanie. I szkoda byłoby tego nie użyć.

Według nas doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek dżemu ze słoiczka jest dodanie do niego kilku składników i wykreowanie pysznego sosu do sałatek. Jak to zrobić? Cóż, najpierw należy przemyśleć kwestię tego, co sprawia, że taki sos jest smaczny. A jest to niewątpliwie połączenie kilku smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Ten ostatni mamy już za sobą — stanowi go dżem. A co z resztą?

Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki
Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki © Canva | VeselovaElena

Sos z dżemu

Skoro kwaśny dżem mamy już w słoiku, pozostaje poszukać reszty potrzebnych nam smaków. Odrobina pieprzu i musztardy załatwi sprawę, jeśli chodzi o ostrość sosu. Słoność zapewni nam sól albo sos sojowy. Ewentualna dodatkowa kwaśność to już zadanie soku z cytryny abo octu. Oczywiście całość należy połączyć ze sobą oliwą z oliwek, albo innym zdrowym olejem roślinnym. Może tym, który poleca sam dr Bartek Kulczyński? Kliknij tutaj i dowiedz się, o jaki olej chodzi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki