Do resztek dżemu w słoiku dodaj kilka prostych składników. To najlepsza metoda

Jak wykorzystać resztkę dżemu zebraną na dnie słoiczka? Wiele osób zapewne nie zrobi tego w ogóle i wyrzuci ją wraz z opakowaniem. My odpowiadamy: co to, to nie. Lepiej dodać do tego samego słoiczka kilka składników i stworzyć pyszny dressing do sałatki.

Dżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosuDżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosu
Źródło zdjęć: © Canva | Kichigin

Sosy do sałatek na bazie oliwy stały się w Polsce bardzo popularne. Oczywiście nieodzownym liderem, mistrzem i królem tego rodzaju dressingów jest słynny winegret. Ten pochodzący z kuchni francuskiej zimny sos doskonale łączy składniki sałatek, pysznie smakuje i jest niezwykle modny. A gdyby tak stworzyć mu godnego rywala? Polski, dżemowy winegret — to brzmi dumnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z łososiem. Pyszny pomysł na obiad

Żaden dżem nie może się zmarnować!

Zapewne nieraz byłeś świadkiem takiej sytuacji. Ostatnia — pozornie — porcja dżemu wylądowała już na kanapce albo w naleśnikach, a słoiczek trafia albo do kosza, albo do zmywarki, żeby go ponownie wykorzystać. Czy cały dżem został zużyty? Zapewne społeczeństwo dzieli się na takich, którzy powiedzieliby tak, a inni bez wahania zaprzeczyli. Bądźmy jednak uczciwi — na dnie słoiczka zawsze coś zostanie. I szkoda byłoby tego nie użyć.

Według nas doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek dżemu ze słoiczka jest dodanie do niego kilku składników i wykreowanie pysznego sosu do sałatek. Jak to zrobić? Cóż, najpierw należy przemyśleć kwestię tego, co sprawia, że taki sos jest smaczny. A jest to niewątpliwie połączenie kilku smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Ten ostatni mamy już za sobą — stanowi go dżem. A co z resztą?

Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki
Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki © Canva | VeselovaElena

Sos z dżemu

Skoro kwaśny dżem mamy już w słoiku, pozostaje poszukać reszty potrzebnych nam smaków. Odrobina pieprzu i musztardy załatwi sprawę, jeśli chodzi o ostrość sosu. Słoność zapewni nam sól albo sos sojowy. Ewentualna dodatkowa kwaśność to już zadanie soku z cytryny abo octu. Oczywiście całość należy połączyć ze sobą oliwą z oliwek, albo innym zdrowym olejem roślinnym. Może tym, który poleca sam dr Bartek Kulczyński? Kliknij tutaj i dowiedz się, o jaki olej chodzi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯