Do resztek dżemu w słoiku dodaj kilka prostych składników. To najlepsza metoda

Jak wykorzystać resztkę dżemu zebraną na dnie słoiczka? Wiele osób zapewne nie zrobi tego w ogóle i wyrzuci ją wraz z opakowaniem. My odpowiadamy: co to, to nie. Lepiej dodać do tego samego słoiczka kilka składników i stworzyć pyszny dressing do sałatki.

Dżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosuDżem ze słoiczka się skończył? Wykorzystaj resztki do zrobienia pysznego sosu
Źródło zdjęć: © Canva | Kichigin

Sosy do sałatek na bazie oliwy stały się w Polsce bardzo popularne. Oczywiście nieodzownym liderem, mistrzem i królem tego rodzaju dressingów jest słynny winegret. Ten pochodzący z kuchni francuskiej zimny sos doskonale łączy składniki sałatek, pysznie smakuje i jest niezwykle modny. A gdyby tak stworzyć mu godnego rywala? Polski, dżemowy winegret — to brzmi dumnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z łososiem. Pyszny pomysł na obiad

Żaden dżem nie może się zmarnować!

Zapewne nieraz byłeś świadkiem takiej sytuacji. Ostatnia — pozornie — porcja dżemu wylądowała już na kanapce albo w naleśnikach, a słoiczek trafia albo do kosza, albo do zmywarki, żeby go ponownie wykorzystać. Czy cały dżem został zużyty? Zapewne społeczeństwo dzieli się na takich, którzy powiedzieliby tak, a inni bez wahania zaprzeczyli. Bądźmy jednak uczciwi — na dnie słoiczka zawsze coś zostanie. I szkoda byłoby tego nie użyć.

Według nas doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek dżemu ze słoiczka jest dodanie do niego kilku składników i wykreowanie pysznego sosu do sałatek. Jak to zrobić? Cóż, najpierw należy przemyśleć kwestię tego, co sprawia, że taki sos jest smaczny. A jest to niewątpliwie połączenie kilku smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Ten ostatni mamy już za sobą — stanowi go dżem. A co z resztą?

Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki
Resztka dżemu posłuży ci do zrobienia sosu do sałatki © Canva | VeselovaElena

Sos z dżemu

Skoro kwaśny dżem mamy już w słoiku, pozostaje poszukać reszty potrzebnych nam smaków. Odrobina pieprzu i musztardy załatwi sprawę, jeśli chodzi o ostrość sosu. Słoność zapewni nam sól albo sos sojowy. Ewentualna dodatkowa kwaśność to już zadanie soku z cytryny abo octu. Oczywiście całość należy połączyć ze sobą oliwą z oliwek, albo innym zdrowym olejem roślinnym. Może tym, który poleca sam dr Bartek Kulczyński? Kliknij tutaj i dowiedz się, o jaki olej chodzi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku