Do resztek dżemu w słoiku dodaj kilka prostych składników. To najlepsza metoda
Jak wykorzystać resztkę dżemu zebraną na dnie słoiczka? Wiele osób zapewne nie zrobi tego w ogóle i wyrzuci ją wraz z opakowaniem. My odpowiadamy: co to, to nie. Lepiej dodać do tego samego słoiczka kilka składników i stworzyć pyszny dressing do sałatki.
09.01.2024 10:55
Sosy do sałatek na bazie oliwy stały się w Polsce bardzo popularne. Oczywiście nieodzownym liderem, mistrzem i królem tego rodzaju dressingów jest słynny winegret. Ten pochodzący z kuchni francuskiej zimny sos doskonale łączy składniki sałatek, pysznie smakuje i jest niezwykle modny. A gdyby tak stworzyć mu godnego rywala? Polski, dżemowy winegret — to brzmi dumnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żaden dżem nie może się zmarnować!
Zapewne nieraz byłeś świadkiem takiej sytuacji. Ostatnia — pozornie — porcja dżemu wylądowała już na kanapce albo w naleśnikach, a słoiczek trafia albo do kosza, albo do zmywarki, żeby go ponownie wykorzystać. Czy cały dżem został zużyty? Zapewne społeczeństwo dzieli się na takich, którzy powiedzieliby tak, a inni bez wahania zaprzeczyli. Bądźmy jednak uczciwi — na dnie słoiczka zawsze coś zostanie. I szkoda byłoby tego nie użyć.
Według nas doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek dżemu ze słoiczka jest dodanie do niego kilku składników i wykreowanie pysznego sosu do sałatek. Jak to zrobić? Cóż, najpierw należy przemyśleć kwestię tego, co sprawia, że taki sos jest smaczny. A jest to niewątpliwie połączenie kilku smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Ten ostatni mamy już za sobą — stanowi go dżem. A co z resztą?
Sos z dżemu
Skoro kwaśny dżem mamy już w słoiku, pozostaje poszukać reszty potrzebnych nam smaków. Odrobina pieprzu i musztardy załatwi sprawę, jeśli chodzi o ostrość sosu. Słoność zapewni nam sól albo sos sojowy. Ewentualna dodatkowa kwaśność to już zadanie soku z cytryny abo octu. Oczywiście całość należy połączyć ze sobą oliwą z oliwek, albo innym zdrowym olejem roślinnym. Może tym, który poleca sam dr Bartek Kulczyński? Kliknij tutaj i dowiedz się, o jaki olej chodzi!