Do roladek wykorzystuję sezonowe warzywo. Są lekkie, proste i smaczne

Proste, a równocześnie niebanalne danie szybko na stałe zagości w twoim menu. Sezonowe warzywo w połączeniu z kremowym farszem i pełnym smaku sosem pomidorowym sprawdzi się przy każdej okazji.

Roladki z cukinii w sosie pomidorowymRoladki z cukinii w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy sezon na cukinię jest w pełni, nawet ulubione przepisy potrafią się znudzić. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, gulaszy czy jako zamiennik ziemniaka w plackach, a także jako główny składnik zup kremów. Można jednak zainspirować się kuchnią południowej Europy i przygotować pyszne roladki z kremowym serkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Roladki z cukinii z ricottą

Roladki z cukinii z ricottą to świetna propozycja na letni obiad – prosta, lekka i z nutą włoskiej kuchni. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy cukinia jest świeża i ma najwięcej smaku. Ważne, by podczas krojenia warzywa zachować umiar – plastry nie powinny być ani zbyt cienkie, bo będą się łamać przy zawijaniu, ani zbyt grube, bo pozostaną twarde po upieczeniu. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, warto dodać odrobinę papryczki chili lub łyżkę octu balsamicznego, ten drobny akcent zaostrzy całość.

Przepis na roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 250 g ricotty,
  • 60 g parmezanu lub grana padano,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula lub szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta chili,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Umyj cukinię i pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry o grubości około 3 milimetrów.
  3. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp szczyptą soli i skrop oliwą, a potem piecz przez 20 minut.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie: połącz ricottę z drobno startym parmezanem, dodaj jajko, część listków bazylii (kilka z nich zostaw na później) i wymieszaj całość, doprawiając szczyptą soli.
  5. W osobnym garnku przygotuj sos – podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj starty ząbek czosnku, po chwili wlej passatę, dodaj oregano, szczyptę soli, pieprzu, chili i cukru, a także ewentualnie ocet balsamiczny.
  6. Wszystko razem zagotuj i duś pod przykryciem przez 10 minut, a na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową gorącego sosu.
  8. Na każdy plaster cukinii nałóż dwie łyżeczki farszu i zawiń go w roladkę, układaj je w naczyniu jedna obok drugiej.
  9. Całość polej pozostałym sosem.
  10. Piecz przez 20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy