Już nie wyrzucam przerośniętej cukinii. Sąsiadka podpowiedziała mi prosty przepis

To genialny sposób na uratowanie przerośniętej cukinii. Dżem jest delikatnie kwaśny, orzeźwiający i zaskakująco cytrynowy – większość gości nie domyśla się nawet, że jego bazą jest warzywo.

cukiniaDżem z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny smak, który łatwo przejmuje aromat przypraw i dodatków, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Jest niskokaloryczna (ok. 17 kcal w 100 g), lekkostrawna i bogata w witaminy A, C, B6 oraz minerały – magnez, potas i mangan. Zawiera też sporo wody, dlatego wspiera nawodnienie organizmu i dobrze sprawdza się w diecie osób na redukcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na dżem z cukinii

To genialny sposób na uratowanie przerośniętej cukinii. Dżem jest delikatnie kwaśny, orzeźwiający i zaskakująco cytrynowy – większość gości nie domyśla się nawet, że jego bazą jest warzywo.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (waga samego miąższu, bez skórki i pestek),
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 opakowania kwaśnej galaretki (np. cytrynowej albo agrestowej),
  • 1 cytryna.


Sposób przygotowania:

  1. Przerośniętą cukinię najpierw obieram ze skórki i dokładnie wydrążam pestki. Zostawiam tylko jasny, miękki miąższ.
  2. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do dużego garnka. Zasypuję ją cukrem i odstawiam na około 2 godziny, żeby puściła sok.
  3. Po tym czasie ustawiam garnek na średnim ogniu. Gotuję cukinię, mieszając co jakiś czas, aż zmięknie i zacznie się rozpadać – zazwyczaj trwa to 25-30 minut.
  4. Dodaję sok z cytryny oraz wsypuję 2 opakowania galaretki. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut, aż całość zgęstnieje.
  5. Gotowy dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, mocno zakręcam i ustawiam do góry dnem, aby się zawekowały.

Dlaczego przerośnięta cukinia nie nadaje się do wszystkiego?

Gdy cukinia zbyt długo rośnie na grządce, zmienia się jej struktura i smak. Skórka twardnieje i staje się trudna do pogryzienia, a w środku rozwijają się duże, twarde pestki oraz gąbczasty, mniej soczysty miąższ. Taka cukinia traci swoją delikatność i chrupkość, dlatego nie sprawdza się już w daniach, gdzie liczy się konsystencja – jak grillowane plastry, leczo czy nadziewane łódeczki.

Ale to nie znaczy, że trzeba ją wyrzucać! Po obraniu i wydrążeniu, jej miąższ nadal można z powodzeniem wykorzystać do dań, w których będzie rozdrobniony, zmiksowany lub ugotowany – czyli np. do dżemów, ciast, warzywnych past i pasztetów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach