Już nie wyrzucam przerośniętej cukinii. Sąsiadka podpowiedziała mi prosty przepis

To genialny sposób na uratowanie przerośniętej cukinii. Dżem jest delikatnie kwaśny, orzeźwiający i zaskakująco cytrynowy – większość gości nie domyśla się nawet, że jego bazą jest warzywo.

cukiniaDżem z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny smak, który łatwo przejmuje aromat przypraw i dodatków, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Jest niskokaloryczna (ok. 17 kcal w 100 g), lekkostrawna i bogata w witaminy A, C, B6 oraz minerały – magnez, potas i mangan. Zawiera też sporo wody, dlatego wspiera nawodnienie organizmu i dobrze sprawdza się w diecie osób na redukcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Przepis na dżem z cukinii

To genialny sposób na uratowanie przerośniętej cukinii. Dżem jest delikatnie kwaśny, orzeźwiający i zaskakująco cytrynowy – większość gości nie domyśla się nawet, że jego bazą jest warzywo.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (waga samego miąższu, bez skórki i pestek),
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 opakowania kwaśnej galaretki (np. cytrynowej albo agrestowej),
  • 1 cytryna.


Sposób przygotowania:

  1. Przerośniętą cukinię najpierw obieram ze skórki i dokładnie wydrążam pestki. Zostawiam tylko jasny, miękki miąższ.
  2. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do dużego garnka. Zasypuję ją cukrem i odstawiam na około 2 godziny, żeby puściła sok.
  3. Po tym czasie ustawiam garnek na średnim ogniu. Gotuję cukinię, mieszając co jakiś czas, aż zmięknie i zacznie się rozpadać – zazwyczaj trwa to 25-30 minut.
  4. Dodaję sok z cytryny oraz wsypuję 2 opakowania galaretki. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut, aż całość zgęstnieje.
  5. Gotowy dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, mocno zakręcam i ustawiam do góry dnem, aby się zawekowały.

Dlaczego przerośnięta cukinia nie nadaje się do wszystkiego?

Gdy cukinia zbyt długo rośnie na grządce, zmienia się jej struktura i smak. Skórka twardnieje i staje się trudna do pogryzienia, a w środku rozwijają się duże, twarde pestki oraz gąbczasty, mniej soczysty miąższ. Taka cukinia traci swoją delikatność i chrupkość, dlatego nie sprawdza się już w daniach, gdzie liczy się konsystencja – jak grillowane plastry, leczo czy nadziewane łódeczki.

Ale to nie znaczy, że trzeba ją wyrzucać! Po obraniu i wydrążeniu, jej miąższ nadal można z powodzeniem wykorzystać do dań, w których będzie rozdrobniony, zmiksowany lub ugotowany – czyli np. do dżemów, ciast, warzywnych past i pasztetów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟