Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Sałatka śledziowa może być nie tylko obowiązkową potrawą, ale także dekoracją wigilijnego stołu. Nie musisz wycinać rozet z marchewki ani bałwanków z jajka, aby wyglądała atrakcyjnie i świeżo. Jej smak podkręci dodatek jabłka.
Nie jest żadnym odkryciem to, że jemy nie tylko ustami, ale także oczami. Doskonale rozumiem, że w przedświątecznym pośpiechu kwestia dekorowania potraw może mieć drugorzędne znaczenie. Dlatego śpieszę z pomysłem na estetyczne podanie sałatki śledziowej. Na wierzch ułóż pokrojone w drobną kostkę buraki naprzemiennie z posiekanym szczypiorkiem, a zobaczysz, że sałatka będzie cieszyć się o wiele większym zainteresowaniem niż zazwyczaj. Taka dekoracja nie wymaga dużego nakładu pracy.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem
Śledzie wcześniej namocz w kefirze, który sprawi, że będą wyjątkowo łagodne i kremowe w smaku. Pozostaw na co najmniej 2 godziny, po czym opłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Buraki upiecz lub ugotuj w mundurkach. Wszystkie składniki posiekaj w drobną kostkę, a buraki i jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachowały ładny kolor.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych,
- 3 średnie buraki ugotowane lub upieczone,
- 1 jabłko,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 ogórki kiszone.
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do miski na sałatkę.
- Buraki obierz i również pokrój w drobną kostkę – im mniejsza, tym sałatka będzie delikatniejsza w odbiorze. Wymieszaj je z łyżeczką soku z cytryny. Połowę dodaj do miski ze śledziami, a połowę zostaw do dekoracji.
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę podobnej wielkości. Od razu skrop pozostałym sokiem z cytryny, po czym również wrzuć do miski.
- Dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i poszatkowaną cebulę.
- Sałatkę wymieszaj z majonezem, musztardą i jogurtem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Drobno posiekaj szczypioek. Po wierzchu posyp sałatkę naprzemiennie pozostawionymi burakami i szczypiorkiem.
- Schowaj sałatkę do lodówki na co najmniej 1 godzinę.