Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie

Gdy tradycyjne kanapki zaczynają się nudzić, warto spróbować tej wersji. Dzięki wyjątkowym produktom zyskuje swój niepowtarzalny charakter, nawet jeśli zmiany wydają się drobne i niewielkie.

Ta kanapka świetnie sprawdzi się na śniadanieTa kanapka świetnie sprawdzi się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

W Polsce kanapki to jedno z najpopularniejszych śniadań i nic w tym dziwnego. Rodzajów jest mnóstwo – od klasycznych, jak te z szynką i serem, po inspirowane kuchniami innych krajów, na przykład włoskiej, gdzie popularna jest kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią. W tym przepisie przedstawię ci popularną alternatywę prosto ze słonecznej Turcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Turecka kanapka

Tosty Ayvalık cieszą się w Turcji dużą popularnością. Choć nazywa się je tostami, równie dobrze możesz przygotować je z ulubionej bułki czy innego pieczywa, ponieważ kluczowe są tureckie składniki. Kiełbasa sujuk (lub sudżuk) jest surowa, wyraźnie przyprawiona i produkowana z wołowiny, jagnięciny oraz cielęciny. Ma intensywny smak, który trudno zastąpić innym zamiennikiem.

Kolejnym charakterystycznym elementem tej kanapki jest ser kasseri, pochodzący głównie z Grecji, lecz bardzo popularny także w Turcji. To półtwardy ser przygotowywany z mleka owczego, czasem z dodatkiem do 20 procent mleka koziego, i stanowi jeden z najczęściej wybieranych greckich serów.

Trudno dostępne składniki

Oczywiście, te składniki nie są tak łatwo dostępne jak zwykły ser czy polska kiełbasa dostępna w każdym sklepie mięsnym. Niestety, trzeba się trochę postarać i poszukać oryginalnych produktów. Podczas wizyty w większym sklepie warto zajrzeć do działu z produktami z Bliskiego Wschodu, aby sprawdzić, czy można tam znaleźć kiełbasę sujuk lub ser kasseri, ponieważ to właśnie one nadają kanapce autentyczny smak.

Jeśli jednak nie masz ochoty, czasu lub dostępu do tych składników, śmiało możesz przygotować wersję z popularniejszymi zamiennikami dostępnymi w Polsce. Wtedy co prawda kanapka straci trochę na swoim tureckim charakterze, ale przecież najważniejsze jest, żeby po prostu ci smakowała.

Przepis na turecką kanapkę

Składniki:

  • 4 bułki (np. tostowe),
  • 12 plastrów kiełbasy sujuk,
  • 4 plastry sera kasseri,
  • 1 pomidor,
  • 8 korniszonów,
  • 40 g majonezu,
  • 40 g ketchupu.

Sposób przygtowania:

  1. Bułki przekrój na pół, następnie na każdą połóż plaster sera Kasseri, plaster pomidora oraz po trzy plastry kiełbasy sujuk.
  2. Tak przygotowane kanapki umieść w tosterze lub opiekaczu i zapiekaj, aż ser się roztopi, a bułki będą lekko chrupiące.
  3. Po wyjęciu kanapek z tostera delikatnie je otwórz i dodaj pokrojone na plasterki korniszony oraz posmaruj ketchupem i majonezem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła