Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Gdy tradycyjne kanapki zaczynają się nudzić, warto spróbować tej wersji. Dzięki wyjątkowym produktom zyskuje swój niepowtarzalny charakter, nawet jeśli zmiany wydają się drobne i niewielkie.
W Polsce kanapki to jedno z najpopularniejszych śniadań i nic w tym dziwnego. Rodzajów jest mnóstwo – od klasycznych, jak te z szynką i serem, po inspirowane kuchniami innych krajów, na przykład włoskiej, gdzie popularna jest kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią. W tym przepisie przedstawię ci popularną alternatywę prosto ze słonecznej Turcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Turecka kanapka
Tosty Ayvalık cieszą się w Turcji dużą popularnością. Choć nazywa się je tostami, równie dobrze możesz przygotować je z ulubionej bułki czy innego pieczywa, ponieważ kluczowe są tureckie składniki. Kiełbasa sujuk (lub sudżuk) jest surowa, wyraźnie przyprawiona i produkowana z wołowiny, jagnięciny oraz cielęciny. Ma intensywny smak, który trudno zastąpić innym zamiennikiem.
Kolejnym charakterystycznym elementem tej kanapki jest ser kasseri, pochodzący głównie z Grecji, lecz bardzo popularny także w Turcji. To półtwardy ser przygotowywany z mleka owczego, czasem z dodatkiem do 20 procent mleka koziego, i stanowi jeden z najczęściej wybieranych greckich serów.
Trudno dostępne składniki
Oczywiście, te składniki nie są tak łatwo dostępne jak zwykły ser czy polska kiełbasa dostępna w każdym sklepie mięsnym. Niestety, trzeba się trochę postarać i poszukać oryginalnych produktów. Podczas wizyty w większym sklepie warto zajrzeć do działu z produktami z Bliskiego Wschodu, aby sprawdzić, czy można tam znaleźć kiełbasę sujuk lub ser kasseri, ponieważ to właśnie one nadają kanapce autentyczny smak.
Jeśli jednak nie masz ochoty, czasu lub dostępu do tych składników, śmiało możesz przygotować wersję z popularniejszymi zamiennikami dostępnymi w Polsce. Wtedy co prawda kanapka straci trochę na swoim tureckim charakterze, ale przecież najważniejsze jest, żeby po prostu ci smakowała.
Przepis na turecką kanapkę
Składniki:
- 4 bułki (np. tostowe),
- 12 plastrów kiełbasy sujuk,
- 4 plastry sera kasseri,
- 1 pomidor,
- 8 korniszonów,
- 40 g majonezu,
- 40 g ketchupu.
Sposób przygtowania:
- Bułki przekrój na pół, następnie na każdą połóż plaster sera Kasseri, plaster pomidora oraz po trzy plastry kiełbasy sujuk.
- Tak przygotowane kanapki umieść w tosterze lub opiekaczu i zapiekaj, aż ser się roztopi, a bułki będą lekko chrupiące.
- Po wyjęciu kanapek z tostera delikatnie je otwórz i dodaj pokrojone na plasterki korniszony oraz posmaruj ketchupem i majonezem.