WAŻNE
TERAZ

Komisja etyki PiS zajmie się Mejzą. Mamy potwierdzenie

Dodaj 2 łyżki do pomidorówki. Tak wyrazista i pyszna nie była nigdy wcześniej

Jeśli uważasz, że pomidorowa to zupa bez niespodzianek, jesteś w błędzie. Dodanie jednej lub dwóch łyżek znanego sosu może sprawić, że twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Moja mama niedawno wypróbowała ten trik i teraz nie może opędzić się od telefonów z prośbą o przepis.

Zupa pomidorowa z musztardąZupa pomidorowa z musztardą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Jak wzbogacić smak pomidorowej?

Zastanawiasz się, jak urozmaicić pomidorową, by zyskała nowy wymiar smaku? Możesz dodać listki bazylii, świeże pomidory, pieczony czosnek lub postawić na intensywny wywar mięsno-warzywny. Jednak to nie o takie rozwiązania chodzi. Sekret tkwi w czymś prostszym i bardziej dostępnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wystarczy, że do gotującej się zupy dodasz jedną lub dwie czubate łyżki musztardy. Dla wielu to nowość, ponieważ musztarda kojarzy się głównie z dodatkiem do mięs, wędlin czy sosów sałatkowych. W rzeczywistości pasuje do wielu dań, a jedyną granicą jest nasza wyobraźnia.

Jak stosować musztardę?

Nie musisz od razu dodawać dużych ilości musztardy do garnka z pomidorową. Wprowadzaj ją stopniowo, aż uzyskasz smak, który ci odpowiada. Pamiętaj, że jest wyrazista i może być mniej lub bardziej ostra, słodka czy gorzka, w zależności od rodzaju.

Składniki na pomidorową z musztardą

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 czubate łyżki musztardy,
  • natka pietruszki,
  • ryż lub makaron.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Pokrój żeberka na mniejsze części, zalej wodą, dodaj ćwiartki z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu.
  2. Do wywaru dodaj 5-6 kulek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe oraz sól.
  3. Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę, następnie dodaj wszystko do wywaru. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  4. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
  5. Podawaj z makaronem lub ryżem, udekorowane natką pietruszki.

Dlaczego musztarda tak dobrze podbija smak zupy pomidorowej?

Musztarda świetnie wzmacnia smak zupy pomidorowej, ponieważ łączy w sobie kwaśność, ostrość i delikatną słodycz – trzy cechy, które idealnie balansują smak pomidorów. Dodana w niewielkiej ilości nie dominuje, ale pogłębia aromat i zaostrza całość, wydobywając naturalną słodycz pomidorów i przełamując ich kwasowość. Dzięki zawartości octu, przypraw (jak gorczyca, kurkuma czy czosnek) oraz lekkiej goryczki, musztarda działa jak naturalny wzmacniacz smaku, nadając zupie głębię i charakterystyczny "ostatni szlif". To prosty dodatek, który potrafi zmienić zwykłą pomidorową w coś zaskakująco wyrazistego i pełnego.

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu