Dodaj do smażenia pieczarek. Będą wyglądać i smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki to jedne z najczęściej używanych grzybów w kuchni. Są tanie, łatwo dostępne i doskonale komponują się z wieloma potrawami. Dzięki kilku prostym składnikom można nadać im smak, który przypomina leśne grzyby.

Najlepszy sposób na smażenie pieczarekNajlepszy sposób na smażenie pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2013 Kozzi Inc., All Rights Reserved
Ewa Malinowska

Pieczarki to jeden z najczęściej spotykanych grzybów w sklepach, dlatego często pojawiają się w naszych kuchniach jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy pizzy. Choć nie mają tak intensywnego smaku jak grzyby leśne, zasługują na uwagę. Przede wszystkim dostępne są przez cały rok, więc nie trzeba czekać, aż w lesie wysypie prawdziwkami. Są również tańsze. Odpowiednia technika i kilka dodatków potrafią wydobyć z nich zaskakująco głęboki aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Co zrobić, żeby pieczarki nie były wodniste?

Największym problemem pieczarek jest ich wysoka zawartość wody, co może prowadzić do tego, że po usmażeniu stają się wodniste i bez smaku. Aby tego uniknąć, należy dobrze rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić pokrojone grzyby. Ważne jest, by nie dodawać ich zbyt dużo naraz, aby nie obniżyć temperatury.

Pieczarki smażymy przez kilka minut, a dopiero potem solimy, by nie puściły wody. Smażymy do momentu, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając.

Dodaj do pieczarek

Pieczarki mają naturalny smak umami, który można wzmocnić dodatkowymi przyprawami. Doskonale komponują się z tymiankiem i rozmarynem, a dodatek chilli przełamuje ich smak. Zioła można dodać zarówno podczas smażenia, jak i tuż przed podaniem. Do oleju warto dodać odrobinę masła, by podkreślić smak.

Trik na białe pieczarki podczas smażenia
Trik na białe pieczarki podczas smażenia © Adobe Stock

Aby jeszcze bardziej podkreślić smak pieczarek, można dodać do nich więcej umami. To piąty smak, który jest dobrze znany w kuchni japońskiej. Choć często kojarzony z mięsem, umami to połączenie smaku słonego i słodkiego, które można znaleźć także w wodorostach.

Przepis na pieczarki

Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino, a także ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki mogą konkurować z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki, większe pokrój na cztery części. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i chilli. Podsmażaj chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Dodaj grzyby, wlej sos sojowy i wymieszaj.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlej wino i smaż przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane pieczarki podawaj ze świeżą bagietką lub jako dodatek do ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇