Dodaj do smażenia pieczarek. Będą wyglądać i smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki to jedne z najczęściej używanych grzybów w kuchni. Są tanie, łatwo dostępne i doskonale komponują się z wieloma potrawami. Dzięki kilku prostym składnikom można nadać im smak, który przypomina leśne grzyby.

Najlepszy sposób na smażenie pieczarekNajlepszy sposób na smażenie pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2013 Kozzi Inc., All Rights Reserved
Ewa Malinowska

Pieczarki to jeden z najczęściej spotykanych grzybów w sklepach, dlatego często pojawiają się w naszych kuchniach jako składnik farszu, dodatek do zapiekanek czy pizzy. Choć nie mają tak intensywnego smaku jak grzyby leśne, zasługują na uwagę. Przede wszystkim dostępne są przez cały rok, więc nie trzeba czekać, aż w lesie wysypie prawdziwkami. Są również tańsze. Odpowiednia technika i kilka dodatków potrafią wydobyć z nich zaskakująco głęboki aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Co zrobić, żeby pieczarki nie były wodniste?

Największym problemem pieczarek jest ich wysoka zawartość wody, co może prowadzić do tego, że po usmażeniu stają się wodniste i bez smaku. Aby tego uniknąć, należy dobrze rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić pokrojone grzyby. Ważne jest, by nie dodawać ich zbyt dużo naraz, aby nie obniżyć temperatury.

Pieczarki smażymy przez kilka minut, a dopiero potem solimy, by nie puściły wody. Smażymy do momentu, aż staną się złociste, co jakiś czas mieszając.

Dodaj do pieczarek

Pieczarki mają naturalny smak umami, który można wzmocnić dodatkowymi przyprawami. Doskonale komponują się z tymiankiem i rozmarynem, a dodatek chilli przełamuje ich smak. Zioła można dodać zarówno podczas smażenia, jak i tuż przed podaniem. Do oleju warto dodać odrobinę masła, by podkreślić smak.

Trik na białe pieczarki podczas smażenia
Trik na białe pieczarki podczas smażenia © Adobe Stock

Aby jeszcze bardziej podkreślić smak pieczarek, można dodać do nich więcej umami. To piąty smak, który jest dobrze znany w kuchni japońskiej. Choć często kojarzony z mięsem, umami to połączenie smaku słonego i słodkiego, które można znaleźć także w wodorostach.

Przepis na pieczarki

Do pieczarek dodaję sos sojowy i białe wino, a także ostrą papryczkę i czosnek. Tak przygotowane pieczarki mogą konkurować z grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki, większe pokrój na cztery części. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i chilli. Podsmażaj chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Dodaj grzyby, wlej sos sojowy i wymieszaj.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlej wino i smaż przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane pieczarki podawaj ze świeżą bagietką lub jako dodatek do ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem