PrzepisProste przepisyTakie zapiekanki królowały w budkach w PRL-u. Kluczowy jest trik z pieczarkami

Takie zapiekanki królowały w budkach w PRL‑u. Kluczowy jest trik z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami były ulubioną przekąską dzieciaków, które spędzały wakacje lub ferie u babci. W domowych warunkach przygotowywano je z bułką wrocławską lub kawiorką, bo w zależności od regionu stosowana była inna terminologia. W budkach przy ulicy można było kupić takie na bardzo długiej bagietce w wersji XXL. Do dziś sprzedawane są podobne na Teatralce w Poznaniu lub na Kleparzu w Krakowie.

Kto nie marzy o zapiekankach jak za starych dobrych czasów?
Kto nie marzy o zapiekankach jak za starych dobrych czasów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W PRL-u zapiekanki przygotowywane były z najprostszych składników. Podstawowy zestaw to ser i pieczarki. Babcia dorzucała jeszcze szynkę, kiełbasę lub boczek, aby przekąski były bardziej treściwe i żeby podtuczyć wnuczków. Te z budki serwowane były z dwoma sosami do wyboru – z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Trik na szybką zapiekankę jak z PRL-u

Do zapiekanki jak z PRL-u nie musisz kroić i podsmażać pieczarek. Wystarczy zetrzeć je na tarce i wymieszać z żółtym serem. W ten sposób w niecałe 5 minut masz farsz gotowy. Drugim kluczowym zabiegiem jest posmarowanie bagietek masłem lub oliwą, inaczej mogą wyjść suche. Osobiście preferuję wersję z prawdziwym masłem, które dodaje zapiekankom kremowego posmaku. Dodatkowo, przed nałożeniem masła, możesz skropić pieczywo wodą.

Przepis na zapiekanki z PRL

W bogatszej wersji dodaj smażoną cebulę, boczek, kiełbasę lub szynkę. Pamiętam, jak w jednej budce dostałam taką zapiekankę z dużą ilością pokrojonej w pióra i usmażonej cebuli. Zdziwiłam się, ale zjadłam ze smakiem.

Składniki na 4 zapiekanki:

  • 1 duża bagietka,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g pieczarek,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Bagietkę przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż. Skrop niewielką ilością wody i posmaruj masłem.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj też ser żółty i wymieszaj te składniki ze sobą.
  3. Połóż farsz na bagietkach i wstaw zapiekanki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10-12 minut do momentu aż pieczarki zmiękną, ser się rozpuści i zarumieni.
  4. Wyjmij i podaj z ketchupem i domowym sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie