Takie zapiekanki królowały w budkach w PRL-u. Kluczowy jest trik z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami były ulubioną przekąską dzieciaków, które spędzały wakacje lub ferie u babci. W domowych warunkach przygotowywano je z bułką wrocławską lub kawiorką, bo w zależności od regionu stosowana była inna terminologia. W budkach przy ulicy można było kupić takie na bardzo długiej bagietce w wersji XXL. Do dziś sprzedawane są podobne na Teatralce w Poznaniu lub na Kleparzu w Krakowie.

Kto nie marzy o zapiekankach jak za starych dobrych czasów?Kto nie marzy o zapiekankach jak za starych dobrych czasów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W PRL-u zapiekanki przygotowywane były z najprostszych składników. Podstawowy zestaw to ser i pieczarki. Babcia dorzucała jeszcze szynkę, kiełbasę lub boczek, aby przekąski były bardziej treściwe i żeby podtuczyć wnuczków. Te z budki serwowane były z dwoma sosami do wyboru – z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Trik na szybką zapiekankę jak z PRL-u

Do zapiekanki jak z PRL-u nie musisz kroić i podsmażać pieczarek. Wystarczy zetrzeć je na tarce i wymieszać z żółtym serem. W ten sposób w niecałe 5 minut masz farsz gotowy. Drugim kluczowym zabiegiem jest posmarowanie bagietek masłem lub oliwą, inaczej mogą wyjść suche. Osobiście preferuję wersję z prawdziwym masłem, które dodaje zapiekankom kremowego posmaku. Dodatkowo, przed nałożeniem masła, możesz skropić pieczywo wodą.

Przepis na zapiekanki z PRL

W bogatszej wersji dodaj smażoną cebulę, boczek, kiełbasę lub szynkę. Pamiętam, jak w jednej budce dostałam taką zapiekankę z dużą ilością pokrojonej w pióra i usmażonej cebuli. Zdziwiłam się, ale zjadłam ze smakiem.

Składniki na 4 zapiekanki:

  • 1 duża bagietka,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g pieczarek,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Bagietkę przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż. Skrop niewielką ilością wody i posmaruj masłem.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj też ser żółty i wymieszaj te składniki ze sobą.
  3. Połóż farsz na bagietkach i wstaw zapiekanki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10-12 minut do momentu aż pieczarki zmiękną, ser się rozpuści i zarumieni.
  4. Wyjmij i podaj z ketchupem i domowym sosem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej