Takie zapiekanki królowały w budkach w PRL‑u. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami były ulubioną przekąską dzieciaków, które spędzały wakacje lub ferie u babci. W domowych warunkach przygotowywano je z bułką wrocławską lub kawiorką, bo w zależności od regionu stosowana była inna terminologia. W budkach przy ulicy można było kupić takie na bardzo długiej bagietce w wersji XXL. Do dziś sprzedawane są podobne na Teatralce w Poznaniu lub na Kleparzu w Krakowie.
W PRL-u zapiekanki przygotowywane były z najprostszych składników. Podstawowy zestaw to ser i pieczarki. Babcia dorzucała jeszcze szynkę, kiełbasę lub boczek, aby przekąski były bardziej treściwe i żeby podtuczyć wnuczków. Te z budki serwowane były z dwoma sosami do wyboru – z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie
Trik na szybką zapiekankę jak z PRL-u
Do zapiekanki jak z PRL-u nie musisz kroić i podsmażać pieczarek. Wystarczy zetrzeć je na tarce i wymieszać z żółtym serem. W ten sposób w niecałe 5 minut masz farsz gotowy. Drugim kluczowym zabiegiem jest posmarowanie bagietek masłem lub oliwą, inaczej mogą wyjść suche. Osobiście preferuję wersję z prawdziwym masłem, które dodaje zapiekankom kremowego posmaku. Dodatkowo, przed nałożeniem masła, możesz skropić pieczywo wodą.
Przepis na zapiekanki z PRL
W bogatszej wersji dodaj smażoną cebulę, boczek, kiełbasę lub szynkę. Pamiętam, jak w jednej budce dostałam taką zapiekankę z dużą ilością pokrojonej w pióra i usmażonej cebuli. Zdziwiłam się, ale zjadłam ze smakiem.
Składniki na 4 zapiekanki:
- 1 duża bagietka,
- 2 łyżki masła,
- 100 g pieczarek,
- 200 g żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Bagietkę przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż. Skrop niewielką ilością wody i posmaruj masłem.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj też ser żółty i wymieszaj te składniki ze sobą.
- Połóż farsz na bagietkach i wstaw zapiekanki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10-12 minut do momentu aż pieczarki zmiękną, ser się rozpuści i zarumieni.
- Wyjmij i podaj z ketchupem i domowym sosem czosnkowym.