Dodaj do wody, kiedy gotujesz kalafiora. Zachowa biały kolor i nie będzie cuchnął

Gotowanie kalafiora może wiązać się z dwoma uciążliwymi problemami: nieprzyjemnym zapachem i brązowieniem. Na szczęście istnieją proste sposoby na to, aby kalafior po ugotowaniu pozostał biały i pachnący.

Dodaj do wody, kiedy gotujesz kalafiora. Zachowa biały kolor i nie będzie cuchnąłDodaj do wody, kiedy gotujesz kalafiora. Zachowa biały kolor i nie będzie cuchnął
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kalafior, kojarzący się z letnimi smakami, jest uniwersalnym warzywem, które może być serwowane jako główne danie, zdrowa przystawka czy kremowa zupa. Jednak gotowanie kalafiora niesie ze sobą pewne wyzwania. Jednym z głównych problemów jest nieprzyjemny zapach, który pojawia się podczas gotowania. Dodatkowo, kalafior ma tendencję do zmieniania koloru, co wpływa na jego wygląd. Jak więc gotować kalafiora, aby uniknąć tych problemów i cieszyć się jego śnieżnobiałym kolorem oraz neutralnym zapachem? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący?

Sekret białego i pachnącego kalafiora tkwi w kilku prostych dodatkach, które możesz wrzucić do wody podczas gotowania. Oto kilka sprawdzonych trików:

1. Szczyptka cukru lub łyżeczka sody oczyszczonej: Te składniki neutralizują kwaśne środowisko w wodzie, co zapobiega brązowieniu kalafiora.

2. Pół szklanki mleka: Mleko nie tylko nadaje kalafiorowi delikatny smak, ale również pomaga zachować jego biały kolor.

3. Sok z cytryny: Dodanie soku z cytryny do wody to kolejny sposób na utrzymanie białego koloru kalafiora. Cytryna ma również właściwości dezynfekujące, które mogą pomóc w zneutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu.

4. Listek laurowy lub gałka muszkatołowa: Te przyprawy nie tylko nadają kalafiorowi aromatu, ale również mogą pomóc zamaskować nieprzyjemny zapach.

Pamiętaj, aby dodać wybrane składniki do wrzącej wody, a następnie wrzucić do niej kalafiora. Gotuj go do miękkości, kontrolując stan widelcem.

Stosując te proste triki, możesz bez problemu ugotować kalafiora, który będzie biały, pachnący i pyszny!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba