PrzepisZupyDodaj niewielką szczyptę do zupy pomidorowej. Każdy zapyta, jak podbiłeś smak

Dodaj niewielką szczyptę do zupy pomidorowej. Każdy zapyta, jak podbiłeś smak

Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak
Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

24.09.2024 15:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomidorowa wydaje ci się nudnym daniem? Pora na zmiany. Wprowadzenie zaledwie połowy łyżeczki popularnej przyprawy może całkowicie odmienić jej smak. Warto przetestować ten trik.

Bazylia, świeże pomidory, a może pieczony czosnek lub wywar intensywniejszy w smaku? Choć te dodatki z pewnością podkręcą smak twojej pomidorowej, nie o nich mowa. Chodzi o coś zdecydowanie prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Najlepsza przyprawa

Do zupy pomidorowej wystarczy dodać szczyptę cynamonu. Choć na pierwszy rzut oka może to dziwić, cynamon sprawdza się nie tylko jako dodatek do ciast i innych deserów. Możliwości zastosowania tej przyprawy są szerokie, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Zupa pomidorowa zwykle jest kwaśna (ze względu na dodatek pomidorów lub pomidorowych przetworów). Zamiast jednak dodawać cukier czy słodką śmietankę, spróbuj zrównoważyć smak pomidorówki, dodając do niej więcej marchewki i nieco cynamonu. Niewielki dodatek tej przyprawy pozostanie niemal niewyczuwalny, ale jednocześnie radykalnie złagodzi kwaśny smak.

Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy
Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy © Canva | eyewave

Kremowa zupa pomidorowa z cynamonem. Przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 500 ml przegotowanej ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sól,
  • oliwa/olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij całość na oliwie.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dopraw całość cynamonem i smaż przez chwilę.
  3. Po kilku minutach zalej całość 250 ml gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
  5. Zmiksuj całość. Dodaj tyle wody (ok. 250 ml), by uzyskać odpowiednią konsystencję zupy.
  6. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Serwuj z ryżem kaszą jaglaną lub komosą.
  7. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami. np. koperkiem lub natką pietruszki.
zupa pomidorowacynamonprzepis