Dodaj niewielką szczyptę do zupy pomidorowej. Każdy zapyta, jak podbiłeś smak

Pomidorowa wydaje ci się nudnym daniem? Pora na zmiany. Wprowadzenie zaledwie połowy łyżeczki popularnej przyprawy może całkowicie odmienić jej smak. Warto przetestować ten trik.

Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

Bazylia, świeże pomidory, a może pieczony czosnek lub wywar intensywniejszy w smaku? Choć te dodatki z pewnością podkręcą smak twojej pomidorowej, nie o nich mowa. Chodzi o coś zdecydowanie prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Najlepsza przyprawa

Do zupy pomidorowej wystarczy dodać szczyptę cynamonu. Choć na pierwszy rzut oka może to dziwić, cynamon sprawdza się nie tylko jako dodatek do ciast i innych deserów. Możliwości zastosowania tej przyprawy są szerokie, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Zupa pomidorowa zwykle jest kwaśna (ze względu na dodatek pomidorów lub pomidorowych przetworów). Zamiast jednak dodawać cukier czy słodką śmietankę, spróbuj zrównoważyć smak pomidorówki, dodając do niej więcej marchewki i nieco cynamonu. Niewielki dodatek tej przyprawy pozostanie niemal niewyczuwalny, ale jednocześnie radykalnie złagodzi kwaśny smak.

Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy
Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy © Canva | eyewave

Kremowa zupa pomidorowa z cynamonem. Przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 500 ml przegotowanej ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sól,
  • oliwa/olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij całość na oliwie.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dopraw całość cynamonem i smaż przez chwilę.
  3. Po kilku minutach zalej całość 250 ml gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
  5. Zmiksuj całość. Dodaj tyle wody (ok. 250 ml), by uzyskać odpowiednią konsystencję zupy.
  6. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Serwuj z ryżem kaszą jaglaną lub komosą.
  7. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami. np. koperkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez