Dodaj niewielką szczyptę do zupy pomidorowej. Każdy zapyta, jak podbiłeś smak

Pomidorowa wydaje ci się nudnym daniem? Pora na zmiany. Wprowadzenie zaledwie połowy łyżeczki popularnej przyprawy może całkowicie odmienić jej smak. Warto przetestować ten trik.

Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak Dodaj do zupy pomidorowej 1 składnik, by poprawić jej smak
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

Bazylia, świeże pomidory, a może pieczony czosnek lub wywar intensywniejszy w smaku? Choć te dodatki z pewnością podkręcą smak twojej pomidorowej, nie o nich mowa. Chodzi o coś zdecydowanie prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Najlepsza przyprawa

Do zupy pomidorowej wystarczy dodać szczyptę cynamonu. Choć na pierwszy rzut oka może to dziwić, cynamon sprawdza się nie tylko jako dodatek do ciast i innych deserów. Możliwości zastosowania tej przyprawy są szerokie, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Zupa pomidorowa zwykle jest kwaśna (ze względu na dodatek pomidorów lub pomidorowych przetworów). Zamiast jednak dodawać cukier czy słodką śmietankę, spróbuj zrównoważyć smak pomidorówki, dodając do niej więcej marchewki i nieco cynamonu. Niewielki dodatek tej przyprawy pozostanie niemal niewyczuwalny, ale jednocześnie radykalnie złagodzi kwaśny smak.

Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy
Cynamon to przyprawa, która świetnie podkręci smak zupy © Canva | eyewave

Kremowa zupa pomidorowa z cynamonem. Przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 500 ml przegotowanej ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sól,
  • oliwa/olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij całość na oliwie.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Dopraw całość cynamonem i smaż przez chwilę.
  3. Po kilku minutach zalej całość 250 ml gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
  5. Zmiksuj całość. Dodaj tyle wody (ok. 250 ml), by uzyskać odpowiednią konsystencję zupy.
  6. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Serwuj z ryżem kaszą jaglaną lub komosą.
  7. Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami. np. koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło