Dodaj odrobinę do porannej kawy. Przestaniesz podjadać i będziesz bardziej skoncentrowany

Wiele osób używa suplementów diety, aby poprawić pamięć, koncentrację czy pracę układu pokarmowego. Tymczasem okazuje się, że wystarczy wykorzystać to, co znajduje się na wyciągnięcie ręki. Już filiżanka kawy na czczo pozytywnie działa na organizm. Nie tylko budzi umysł, ale także jelita, które mają ogromny wpływ na ogólną kondycję i samopoczucie. Do porannej kawy warto dodać odrobinę popularnej przyprawy, która przyspiesza metabolizm i poprawia nastrój.

Kawa z dodatkiem tej przyprawy doskonale pobudzaKawa z dodatkiem tej przyprawy doskonale pobudza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gałka muszkatołowa jest popularną przyprawą w kuchni indyjskiej. To także nieodzowny dodatek do sosu beszamelowego, nie wspominając nawet o mieszance przypraw do piernika. Przez większą część roku leży jednak zapomniana w pojemniku z przyprawami i tylko traci swój piękny aromat. Spróbuj dodać szczyptę gałki muszkatołowej do kawy i sprawdź, jak działa na twój organizm. Jednak uważaj z ilością. Spożywana w nadmiarze może prowadzić do zatrucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Przyprawa o charakterystycznym, lekko orzechowym aromacie ma działanie pobudzające. Podobnie jak poranna kawa, daje sygnał do organizmu, że czas się obudzić i działać na pełnych obrotach. Wbrew pozorom te dwie substancje spożywane w odpowiednich ilościach nie rozkręcą karuzeli w twojej głowie – doskonale ze sobą współpracują, a nawet wykazują kojący wpływ na układ nerwowy.

Osoby, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, docenią gałkę muszkatołową ze względu na jej wpływ na układ trawienny. Przyprawa przyspiesza przemianę materii, pomaga zwalczyć wzdęcia i niestrawność, łagodzi biegunki i zaparcia, a nawet zapobiega powstawaniu wrzodów. Warto po nią sięgać w chwili osłabienia organizmu. Podobnie jak inne przyprawy korzenne, wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Do tego wpływa na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Szczypta do porannej kawy i odrobinka do naparu na dobry sen

Gałka muszkatołowa nie tylko sprawdzi się jako pobudzający dodatek do kawy. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy, więc dodana do naparu lub potrawy spożywanej wieczorem, ułatwi zasypianie i poprawi jakość snu. Dodatkowo zawarte w niej olejki eteryczne, takie jak eugenol i mirystycyna wykazują działanie przeciwbólowe i łagodzą stany zapalne. Może pomóc osobom cierpiącym na zapalenie stawów.

Uważaj na dzienny limit

Jednak przyprawa spożywana w nadmiernych ilościach może powodować skutki uboczne w postaci halucynacji, zaburzeń świadomość, omdleń czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bezpieczna ilość to tylko pół grama dziennie, czyli dosłownie ¼ małej łyżeczki. Osoby o większej masie ciała mogą pozytywnie reagować na większą ilość, ale nie ma reguły. Każdy organizm jest inny, więc najlepiej samodzielnie ocenić, jaka ilość jest wystarczająca. Dzieci i kobiety w ciąży nie powinny przekraczać zalecanej dawki.

Jak zmielić gałkę muszkatołową?

Przyprawa przechowywana w całości o wiele dłużej zachowa świeżość i cenne właściwości niż mielona. Aby dodać odrobinę do kawy, wystarczy zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Na rynku są też dostępne specjalne młynki do gałki muszkatołowej, ale na domowy użytek tarka w zupełności wystarczy. Doskonale sprawdzi się w wersji mini – nie tylko do gałki muszkatołowej, ale także do starcia imbiru czy kory cynamonu.

Kawa z gałką muszkatołową – propozycja podania

Jeśli pijesz kawę na czczo, najlepiej sprawdzi się odrobina przyprawy dodana do zwykłej czarnej kawy z kawiarki lub ekspresu. Kawa ze słodkimi dodatkami nie jest zalecana przed posiłkiem ze względu na ryzyko skoku insulinowego. Po śniadaniu możesz podać kawę z gałką muszkatołową, odrobiną miodu i spienionym mlekiem. Świetnie smakuje także pod chmurką bitej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej