Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Długo testowałam różne przepisy na gofry, aż w końcu doszłam do perfekcji. Od tej pory w domowym zaciszu często piekę chrupiące gofry na śniadanie lub deser – nie tylko na słodko, ale również w wytrawnej wersji. Kluczowy jest rodzaj mąki.
Oczywiście dużo zależy również od mocy gofrownicy, ale nie tylko wysoka temperatura wypiekania jest gwarancją chrupkości gofrów. Na efekt końcowy składa się kilka czynników, takich jak dodatek prawdziwego masła i cukru, które karmelizują się na powierzchni wypieków, tworząc pyszną skorupkę. Chrupkość dodatkowo potęguje niewielka domieszka mąki ziemniaczanej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Dlaczego gofry z mąką ziemniaczaną są bardziej chrupiące?
Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta. Dlatego, po wymieszaniu z mąką pszenną, tak bardzo poprawia chrupkość gofrów. Dzięki niej placki są lżejsze i bardziej delikatne.
Jednocześnie pozostają przyjemnie wilgotne w środku – to dlatego, że skrobia w doskonały sposób wiąże się z wodą, tworząc strukturę przypominającą żel lub kisiel. Dzięki niej gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają stabilne i wilgotne.
Przepis na gofry z mąką ziemniaczaną
Z podanych niżej proporcji zrobisz od 8 do 12 prostokątnych gofrów z domowej gofrownicy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g roztopionego masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30 g),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności sięgnij po jajka i rozdziel białka od żółtek.
- Do żółtek dodaj mleko i roztopione masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W osobnym, suchym naczyniu ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj ją do ciasta.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj masłem. Piecz gofry na złoty kolor.