WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji

Długo testowałam różne przepisy na gofry, aż w końcu doszłam do perfekcji. Od tej pory w domowym zaciszu często piekę chrupiące gofry na śniadanie lub deser – nie tylko na słodko, ale również w wytrawnej wersji. Kluczowy jest rodzaj mąki.

Jak poprawić smak domowych gofrów?Jak poprawić smak domowych gofrów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oczywiście dużo zależy również od mocy gofrownicy, ale nie tylko wysoka temperatura wypiekania jest gwarancją chrupkości gofrów. Na efekt końcowy składa się kilka czynników, takich jak dodatek prawdziwego masła i cukru, które karmelizują się na powierzchni wypieków, tworząc pyszną skorupkę. Chrupkość dodatkowo potęguje niewielka domieszka mąki ziemniaczanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Dlaczego gofry z mąką ziemniaczaną są bardziej chrupiące?

Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta. Dlatego, po wymieszaniu z mąką pszenną, tak bardzo poprawia chrupkość gofrów. Dzięki niej placki są lżejsze i bardziej delikatne.

Jednocześnie pozostają przyjemnie wilgotne w środku – to dlatego, że skrobia w doskonały sposób wiąże się z wodą, tworząc strukturę przypominającą żel lub kisiel. Dzięki niej gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają stabilne i wilgotne.

Przepis na gofry z mąką ziemniaczaną

Z podanych niżej proporcji zrobisz od 8 do 12 prostokątnych gofrów z domowej gofrownicy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30 g),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności sięgnij po jajka i rozdziel białka od żółtek.
  2. Do żółtek dodaj mleko i roztopione masło. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. W osobnym, suchym naczyniu ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj ją do ciasta.
  5. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj masłem. Piecz gofry na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę