Dodaję do gołąbków zamiast do mięsa. Smakują tak obłędnie, że nie chcę słyszeć o wcześniejszej wersji

Klasyczne gołąbki nie obejdą się bez ryżu, kapusty, a przede wszystkim mięsa mielonego. W taki sposób danie to przygotowywały moja mama i babcia. Ja postanowiłam całkowicie od tego odejść i stworzyłam gołąbki bez grama mięsa. Są tak pyszne, że do tych zwykłych już nie wrócę.

GołąbkiGołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gołąbki to jedne z ulubionych dań Polaków, pojawiają się w wielu domach, a przepis na nie praktycznie zawsze jest taki sam. Czasem można je w jakiś sposób urozmaicić. Często podaje się je z aromatycznym sosem pomidorowym. Niektórzy pieką gołąbki, inni je gotują - wszystko zależy od tego, jakie najczęściej jadaliśmy w domu. Chociaż są czasochłonne i dość trudne w przygotowaniu, to bardzo często takie gołąbki przygotowujemy. Zazwyczaj głównym składnikiem jest mięso, z którego... postanowiłam w tym przepisie zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Nietypowe gołąbki bez mięsa - przepis

Składniki:

  • 500 g białego ryżu,
  • 500 g pieczarek,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • masło do smażenia,
  • główka kapusty,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.
Gołąbki
Gołąbki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wlewam wodę do garnka, dosypuję sól i dolewam trochę oleju.
  2. Wycinam głąb z kapusty, a resztę wkładam do garnka z płynem. Staram się umieścić ją otworem do dna. Gotuję warzywo przez 10 minut.
  3. Po tym czasie wyjmuję kapustę i odrywam liście. Wycinam z nich twarde części. Odstawiam na bok, by liście wystygły.
  4. Cebulę siekam i podsmażam ją na masełku. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję je do cebuli. Smażę przez kilka minut.
  5. Ryż gotuję w słonej wodzie z dodatkiem masła. Do wody dorzucam też liście laurowe i ziele angielskie. Odstawiam do wystudzenia, a potem mieszam z pieczarkami i cebulą. Doprawiam.
  6. Farsz umieszczam na środku każdego liścia i zawijam. Końcówki "zapinam" za pomocą wykałaczek.
  7. Gołąbki gotuję w bulionie z odrobiną wody. Robię to przez dwie godziny. Podaję je polane sosem pomidorowym.



Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej