Dodaję do gołąbków zamiast do mięsa. Smakują tak obłędnie, że nie chcę słyszeć o wcześniejszej wersji
Klasyczne gołąbki nie obejdą się bez ryżu, kapusty, a przede wszystkim mięsa mielonego. W taki sposób danie to przygotowywały moja mama i babcia. Ja postanowiłam całkowicie od tego odejść i stworzyłam gołąbki bez grama mięsa. Są tak pyszne, że do tych zwykłych już nie wrócę.
07.01.2024 | aktual.: 07.01.2024 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to jedne z ulubionych dań Polaków, pojawiają się w wielu domach, a przepis na nie praktycznie zawsze jest taki sam. Czasem można je w jakiś sposób urozmaicić. Często podaje się je z aromatycznym sosem pomidorowym. Niektórzy pieką gołąbki, inni je gotują - wszystko zależy od tego, jakie najczęściej jadaliśmy w domu. Chociaż są czasochłonne i dość trudne w przygotowaniu, to bardzo często takie gołąbki przygotowujemy. Zazwyczaj głównym składnikiem jest mięso, z którego... postanowiłam w tym przepisie zrezygnować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowe gołąbki bez mięsa - przepis
Składniki:
Sposób wykonania:
- Wlewam wodę do garnka, dosypuję sól i dolewam trochę oleju.
- Wycinam głąb z kapusty, a resztę wkładam do garnka z płynem. Staram się umieścić ją otworem do dna. Gotuję warzywo przez 10 minut.
- Po tym czasie wyjmuję kapustę i odrywam liście. Wycinam z nich twarde części. Odstawiam na bok, by liście wystygły.
- Cebulę siekam i podsmażam ją na masełku. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję je do cebuli. Smażę przez kilka minut.
- Ryż gotuję w słonej wodzie z dodatkiem masła. Do wody dorzucam też liście laurowe i ziele angielskie. Odstawiam do wystudzenia, a potem mieszam z pieczarkami i cebulą. Doprawiam.
- Farsz umieszczam na środku każdego liścia i zawijam. Końcówki "zapinam" za pomocą wykałaczek.
- Gołąbki gotuję w bulionie z odrobiną wody. Robię to przez dwie godziny. Podaję je polane sosem pomidorowym.