PrzepisWegetariańskaDodaję do gołąbków zamiast do mięsa. Smakują tak obłędnie, że nie chcę słyszeć o wcześniejszej wersji

Dodaję do gołąbków zamiast do mięsa. Smakują tak obłędnie, że nie chcę słyszeć o wcześniejszej wersji

Klasyczne gołąbki nie obejdą się bez ryżu, kapusty, a przede wszystkim mięsa mielonego. W taki sposób danie to przygotowywały moja mama i babcia. Ja postanowiłam całkowicie od tego odejść i stworzyłam gołąbki bez grama mięsa. Są tak pyszne, że do tych zwykłych już nie wrócę.

Gołąbki
Gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.01.2024 | aktual.: 07.01.2024 11:53

Gołąbki to jedne z ulubionych dań Polaków, pojawiają się w wielu domach, a przepis na nie praktycznie zawsze jest taki sam. Czasem można je w jakiś sposób urozmaicić. Często podaje się je z aromatycznym sosem pomidorowym. Niektórzy pieką gołąbki, inni je gotują - wszystko zależy od tego, jakie najczęściej jadaliśmy w domu. Chociaż są czasochłonne i dość trudne w przygotowaniu, to bardzo często takie gołąbki przygotowujemy. Zazwyczaj głównym składnikiem jest mięso, z którego... postanowiłam w tym przepisie zrezygnować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowe gołąbki bez mięsa - przepis

Składniki:

  • 500 g białego ryżu,
  • 500 g pieczarek,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • masło do smażenia,
  • główka kapusty,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.
Gołąbki
Gołąbki© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wlewam wodę do garnka, dosypuję sól i dolewam trochę oleju.
  2. Wycinam głąb z kapusty, a resztę wkładam do garnka z płynem. Staram się umieścić ją otworem do dna. Gotuję warzywo przez 10 minut.
  3. Po tym czasie wyjmuję kapustę i odrywam liście. Wycinam z nich twarde części. Odstawiam na bok, by liście wystygły.
  4. Cebulę siekam i podsmażam ją na masełku. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję je do cebuli. Smażę przez kilka minut.
  5. Ryż gotuję w słonej wodzie z dodatkiem masła. Do wody dorzucam też liście laurowe i ziele angielskie. Odstawiam do wystudzenia, a potem mieszam z pieczarkami i cebulą. Doprawiam.
  6. Farsz umieszczam na środku każdego liścia i zawijam. Końcówki "zapinam" za pomocą wykałaczek.
  7. Gołąbki gotuję w bulionie z odrobiną wody. Robię to przez dwie godziny. Podaję je polane sosem pomidorowym.



Wybrane dla Ciebie