Dodaję do kremu z buraka. Dzieci aż wylizują talerze
Chciałabyś przemycić większą ilość warzyw do codziennej diety? Wypróbuj ten prosty przepis na krem z buraka. Wychodzi aksamitnie kremowy i niezwykle aromatyczny, a to wszystko przez jeden nieoczywisty dodatek.
14.04.2024 15:02
Świat dzieli się na dwa obozy — miłośników i przeciwników zupy krem. Choć są zdrowe i pełne smaku, gładka konsystencja nie każdemu przypadnie do gustu. Warto się do nich przekonać, bowiem można przygotować ją z niemalże każdego warzywa, m.in. ziemniaka, pora, pomidora czy buraka. Przygotujesz je znacznie szybciej niż klasyczną zupę.
Krem z buraka to doskonała propozycja dla każdego antyfana warzyw. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym niemdły. Wszystko dzięki jednemu składnikowi, który nadaje zupie naturalnej słodyczy. To jedno z tych dań, które przekona do siebie największego niejadka. Jak przygotować krem z buraka? Poznaj prosty przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krem z buraka przekona nawet największego niejadka
Warzywa powinny stanowić podstawę diety. Niestety, wiele osób spożywa ich zdecydowanie za mało. Jak przemycić większą ilość warzyw do posiłków? W postaci prostej zupy krem. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 15 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Jeśli nie możesz przekonać się do kremowych zup, wypróbuj przepis na krem z buraka. Smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie. To jedno z tych dań, które jest uwielbiane przez dzieci. Zupa wychodzi aksamitna, kremowa i rozkosznie słodka, a to wszystko dzięki... gruszce. Nie pomijaj tego składnika — gruszka fantastycznie współgra z burakiem.
Gotowy krem z buraka wieńczy się odrobiną kruszonej fety czy burraty. Jeśli chcesz podbić jej właściwości prozdrowotne, skrop ją odrobiną oleju z pestek dyni czy olejem z czarnuszki.
Zupa krem z buraka — przepis
Składniki:
- 4 duże buraki,
- 2 cebule,
- 1 pietruszka,
- 1 duża gruszka,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- ser feta,
- olej z pestek dyni,
- opcjonalnie: orzechy pini, pestki słonecznika.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, osusz i owiń w folię aluminiową. To samo zrób z cebulą i pietruszką. Przygotowane warzywa umieść w piekarniku rozgrzanym do 220 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je tak długo, aż staną się miękkie.
- Ostudzone warzywa wrzuć do garnka. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je do garnka z warzywami. Całość zalej bulionem. Zblenduj na gładką masę i zagotuj.
- Gotową zupę posyp kruszoną fetą i odrobiną oleju z pestek dyni. Możesz udekorować ją posiekanymi orzechami pinii lub słonecznikiem. Smacznego!