Dodaję do kremu z buraka. Dzieci aż wylizują talerze

Chciałabyś przemycić większą ilość warzyw do codziennej diety? Wypróbuj ten prosty przepis na krem z buraka. Wychodzi aksamitnie kremowy i niezwykle aromatyczny, a to wszystko przez jeden nieoczywisty dodatek.

Zupa krem z buraka.Zupa krem z buraka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lucas

Świat dzieli się na dwa obozy — miłośników i przeciwników zupy krem. Choć są zdrowe i pełne smaku, gładka konsystencja nie każdemu przypadnie do gustu. Warto się do nich przekonać, bowiem można przygotować ją z niemalże każdego warzywa, m.in. ziemniaka, pora, pomidora czy buraka. Przygotujesz je znacznie szybciej niż klasyczną zupę.

Krem z buraka to doskonała propozycja dla każdego antyfana warzyw. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym niemdły. Wszystko dzięki jednemu składnikowi, który nadaje zupie naturalnej słodyczy. To jedno z tych dań, które przekona do siebie największego niejadka. Jak przygotować krem z buraka? Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Krem z buraka przekona nawet największego niejadka

Warzywa powinny stanowić podstawę diety. Niestety, wiele osób spożywa ich zdecydowanie za mało. Jak przemycić większą ilość warzyw do posiłków? W postaci prostej zupy krem. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 15 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Jeśli nie możesz przekonać się do kremowych zup, wypróbuj przepis na krem z buraka. Smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie. To jedno z tych dań, które jest uwielbiane przez dzieci. Zupa wychodzi aksamitna, kremowa i rozkosznie słodka, a to wszystko dzięki... gruszce. Nie pomijaj tego składnika — gruszka fantastycznie współgra z burakiem.

Gotowy krem z buraka wieńczy się odrobiną kruszonej fety czy burraty. Jeśli chcesz podbić jej właściwości prozdrowotne, skrop ją odrobiną oleju z pestek dyni czy olejem z czarnuszki.

Zupa krem z buraka — przepis

Składniki:

  • 4 duże buraki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża gruszka,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ser feta,
  • olej z pestek dyni,
  • opcjonalnie: orzechy pini, pestki słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, osusz i owiń w folię aluminiową. To samo zrób z cebulą i pietruszką. Przygotowane warzywa umieść w piekarniku rozgrzanym do 220 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je tak długo, aż staną się miękkie.
  2. Ostudzone warzywa wrzuć do garnka. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je do garnka z warzywami. Całość zalej bulionem. Zblenduj na gładką masę i zagotuj.
  3. Gotową zupę posyp kruszoną fetą i odrobiną oleju z pestek dyni. Możesz udekorować ją posiekanymi orzechami pinii lub słonecznikiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej