PrzepisDania bezmięsneDodaję do makaronu. W tym wydaniu to warzywo zajadają nawet moje dzieci

Dodaję do makaronu. W tym wydaniu to warzywo zajadają nawet moje dzieci

Makaron z dynią pasmakuje nawet dzieciom
Makaron z dynią pasmakuje nawet dzieciom
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

02.09.2024 15:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makaronowe wstążki oblepione aksamitnym sosem znikają z talerzy maluchów szybciej niż nuggetsy z ketchupem. Trudno powiedzieć, co konkretnie przyciąga ich uwagę: być może to kolor sosu, a być może jego smak. Tak czy siak, zajadają się nim, aż uszy im się trzęsą.

Z dyni przyrządzić można cuda, jednak wciąż ograniczamy się do zupy krem czy kanapkowej pasty. Daniem, które ubóstwiają moje dzieci, jest (rzecz jasna) makaron, ale z dodatkiem dyniowego sosu. Robię go raz-dwa, a bardziej wymagającym bywalcom stołu serwuje go z serem feta lub parmezanem i prażonymi pestkami dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem dla dzieci. Dodatek dyni załatwia sprawę

Makaron z dynią można modyfikować dowolnie. Ja lubię podkręcić smak sosu suszonymi pomidorami, ale jeśli twoje pociechy nie przepadają za takimi wynalazkami, zrezygnuj z tego dodatku, a postaw na coś, co przykuje ich uwagę. Może odrobina ciągnącego się sera na wierzch? Nie jest to najzdrowszy wybór, ale jeśli skłoni pociechy do skosztowania czegoś więcej niż nuggetsów, to z pewnością warto na niego postawić.

Zanim przygotujesz makaron z dynią, powinieneś zadbać o dyniowe purée. Przygotowanie tego specjału, jak sobie wyobrażasz, nie jest skomplikowane. Pokrojoną na kawałki dynię wystarczy upiec lub ugotować do miękkości (pieczenie jednak sprawi, że purée będzie miało bogatszy smak). Następnie gotową dynię należy zblendować. To wszystko. Do przygotowania makaronu z sosem dyniowym możesz użyć jakiejkolwiek odmiany dyni.

Makaron z dynią. Przepis

Składniki:

  • 100 g makaronu, np. tagliatelle,
  • 100 g purée z dyni,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu lub wody z gotowania makaronu,
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka mielona,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • zielona cebulka/bazylia/natka pietruszki,
  • oliwa lub olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plastry. Podsmaż cebulę na oliwie lub oleju, a kiedy zeszkli się, dodaj czosnek. Smaż, aż czosnek zmięknie.
  3. Następnie dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano oraz paprykę mieloną. Zamieszaj i smaż całość kilka minut.
  4. W następnej kolejności dodaj purée z dyni i bulion - tyle, by sos zyskał pożądaną konsystencję. Zamiast bulionu możesz też użyć wody z gotowania makaronu.
  5. Do sosu dodaj makaron, zamieszaj całość, dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
  6. Makaron z dynią możesz podać z prażonymi pestkami dyni oraz łyżką tartego parmezanu lub serem feta.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także