Dodaję do masła i mieszam. Na kanapki nie potrzeba już nic więcej

Zanim na kanapce pojawi się wędlina czy ser, jest czas na masło. Odgrywa ono drugoplanową rolę, ale w połączeniu z prostymi dodatkami staje się prawdziwą gwiazdą na talerzu.

Masło smakowe z dodatkiem pomidorów suszonychMasło smakowe z dodatkiem pomidorów suszonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierwszym skojarzeniem ze smakowym masłem jest oczywiście masło czosnkowe, nieodzowny towarzysz bagietek, grilla czy steków. Szkoda jednak ograniczać się tylko do czosnku, gdy w lodówce czeka równie smaczny dodatek. Połączenie masła z suszonymi pomidorami to pyszny strzał w dziesiątkę. Warto poświęcić pół kostki z drogocennych zapasów, bo smakuje naprawdę świetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Masło z suszonym pomidorami

Masło w połączeniu z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do kanapki, który zastąpi serki kanapkowe czy inne smarowidła. Kładę na to jeszcze odrobinę fety i mam kanapki, jakich zazdroszczą mi wszyscy w biurze. W przeciwieństwie do masła czosnkowego nie pozostawia ciężkiego oddechu, więc i można zabrać je ze sobą do pracy.

Masło z suszonymi pomidorami
Masło z suszonymi pomidorami © Adobe Stock

Masło z suszonymi pomidorami to szybki i prosty sposób na dodanie wyrazistości wielu potrawom. Świetnie smakuje na świeżej bagietce, można dodać je do makaronu z kurczakiem, grillowanych mięs i ryb lub położyć zamiast zwykłego masła na kanapki. Doskonale smakuje również z pieczonymi warzywami, np. ziemniakami, papryką czy cukinią.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 4 suszone pomidory,
  • 3-4 oliwki,
  • 2 orzechy włoskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło.
  2. Dodaj pokrojone drobno pomidory oraz oliwki. Jeśli nie lubisz oliwek, możesz pominąć ten dodatek.
  3. Dorzuć drobno posiekane orzechy włoskie, wlej olej z suszonych pomidorów, dodaj sól oraz pieprz i szczyptę oregano,
  4. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż do pojemniczka lub małej miseczki.

Gotowe masło przechowuj w lodówce. Wyjmuj je ok. 20 minut przed planowanym użyciem, by nie było tak twarde. Jeśli planujesz masło z suszonymi pomidorami jeść w domu, możesz wzbogacić je dodatkowo o posiekany czosnek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa