PrzepisPrzekąskiDodaję do masła i mieszam. Na kanapki nie potrzeba już nic więcej

Dodaję do masła i mieszam. Na kanapki nie potrzeba już nic więcej

Zanim na kanapce pojawi się wędlina czy ser, jest czas na masło. Odgrywa ono drugoplanową rolę, ale w połączeniu z prostymi dodatkami staje się prawdziwą gwiazdą na talerzu.

Masło smakowe z dodatkiem pomidorów suszonych
Masło smakowe z dodatkiem pomidorów suszonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwszym skojarzeniem ze smakowym masłem jest oczywiście masło czosnkowe, nieodzowny towarzysz bagietek, grilla czy steków. Szkoda jednak ograniczać się tylko do czosnku, gdy w lodówce czeka równie smaczny dodatek. Połączenie masła z suszonymi pomidorami to pyszny strzał w dziesiątkę. Warto poświęcić pół kostki z drogocennych zapasów, bo smakuje naprawdę świetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Masło z suszonym pomidorami

Masło w połączeniu z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do kanapki, który zastąpi serki kanapkowe czy inne smarowidła. Kładę na to jeszcze odrobinę fety i mam kanapki, jakich zazdroszczą mi wszyscy w biurze. W przeciwieństwie do masła czosnkowego nie pozostawia ciężkiego oddechu, więc i można zabrać je ze sobą do pracy.

Masło z suszonymi pomidorami
Masło z suszonymi pomidorami© Adobe Stock

Masło z suszonymi pomidorami to szybki i prosty sposób na dodanie wyrazistości wielu potrawom. Świetnie smakuje na świeżej bagietce, można dodać je do makaronu z kurczakiem, grillowanych mięs i ryb lub położyć zamiast zwykłego masła na kanapki. Doskonale smakuje również z pieczonymi warzywami, np. ziemniakami, papryką czy cukinią.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 4 suszone pomidory,
  • 3-4 oliwki,
  • 2 orzechy włoskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło.
  2. Dodaj pokrojone drobno pomidory oraz oliwki. Jeśli nie lubisz oliwek, możesz pominąć ten dodatek.
  3. Dorzuć drobno posiekane orzechy włoskie, wlej olej z suszonych pomidorów, dodaj sól oraz pieprz i szczyptę oregano,
  4. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż do pojemniczka lub małej miseczki.

Gotowe masło przechowuj w lodówce. Wyjmuj je ok. 20 minut przed planowanym użyciem, by nie było tak twarde. Jeśli planujesz masło z suszonymi pomidorami jeść w domu, możesz wzbogacić je dodatkowo o posiekany czosnek. Smacznego!

przepismasło smakoweInspiracje

Wybrane dla Ciebie