PrzepisProste przepisyDodaję do muffinek. Wychodzą puszyste, bardzo wilgotne i długo są świeże

Dodaję do muffinek. Wychodzą puszyste, bardzo wilgotne i długo są świeże

Muffinki należą do bardzo prostych wypieków. Z ich upieczeniem poradzą sobie nawet najmłodsi, oczywiście z pomocą rodziców. Wspólnie można też cieszyć się ich smakiem. Takie babeczki doskonale nadają się na rodzinne śniadanie.

Puszyste muffinki z maślanką
Puszyste muffinki z maślanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Muffinki powstały w wiktoriańskiej Anglii. Mogłoby się wydawać, że rozkoszowała się nimi rodzina królewska. Jednak prawda jest zupełnie inna. Pierwsze wypieki tego typu składały się z resztek chleba i tłuczonych ziemniaków. Były bardzo syte i zaspokajały głód. Dopiero z biegiem lat ich rola się zmieniła. Dziś traktujemy je jak deser lub małą przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Jak zrobić ciasto na muffinki?

Ciasto na muffinki zazwyczaj składa się z mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia, a także masła bądź oleju. Suche składniki wystarczy wymieszać z mokrymi i gotowe. Istotną rolę odgrywają także dodatki. Do babeczek można dodawać owoce, orzechy, a także warzywa czy sery. Wciąż najpopularniejsze są w wersji na słodko, ale swoich zwolenników mają też muffnki wytrawne.

Patent na wilgotne muffinki

Często można spotkać się z opinią, że muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu. Coś w tym jest, w końcu ich ciasto dość szybko wysycha. Można je jednak przygotować trochę inaczej, a będą bardziej wilgotne i dłużej pozostaną świeże. To patent znany z innych wypieków, który sprawdza się także w tym przypadku. Chodzi o dodanie maślanki.

Jakie właściwości ma maślanka?

Maślanka to jeden z tych składników, który bardzo przydaje się przy wypiekach. Jej subtelna kwasowość sprawia, że stają się bardziej puszyste i wilgotne. Dzięki niej także ciasto wyrasta równomiernie i okazale. A to dzięki temu, że kwas mlekowy obecny w maślance aktywuje sodę oczyszczoną.

Ma ona też wpływ na smak, który staje się bardziej intensywny, lekko mleczny. Ten rodzaj nabiału ma też wpływ na to, że ciasto dłużej zachowuje świeżość. Dlatego do muffinek maślanka jest wręcz idealna.

Muffinki na maślance

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml maślanki,
  • 80 ml oleju np. rzepakowego,
  • 100 g czekolady gorzkiej startej na tarce lub ulubionych owoców,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę.
  2. Następnie dodaj maślankę oraz olej. Ponownie wymieszaj.
  3. Mąkę połącz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj do pozostałych składników.
  4. Do tak przygotowanej masy dołóż ulubione dodatki i wymieszaj.
  5. Do foremek czy papilotek na muffinki nakładaj porcję ciasta.
  6. Muffinki piecz w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut.
  7. Możesz je udekorować cukrem pudrem przed podaniem.
muffinkimuffiny śniadaniowemaślanka

Wybrane dla Ciebie