WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle

Gotowanie ziemniaków wydaje się być proste. Ot, wystarczy obrać, zalać wodą, posolić i tyle. Czasem jednak sypniemy zbyt hojną ilość soli i pyry okazują się być niesmaczne. Jeden prosty sposób pozwoli na uratowanie obiadu.

Przesolone ziemniaki nie będą już problememPrzesolone ziemniaki nie będą już problemem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki to uniwersalny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie domowego obiadu. Czasem wystarczy jednak chwila nieuwagi, by do garnka z ziemniakami trafiło za dużo soli.

Płukanie ich nie wchodzi w grę. Po pierwsze, będą wtedy zimne i niesmaczne, po drugie na niewiele to się zda, bo większość soli zdążyła już wniknąć do środka. Z pomocą przychodzi wtedy praska lub tłuczek. Przesolone ziemniaki zamienione w purée przestają być tak nieznośnie słone. Jeśli do tego dorzucimy kilka prostych dodatków, staną się gwiazdą na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Jak uratować przesolone ziemniaki?

Do przesolonego sosu dodaje się czasem kromkę chleba, inni sięgają po kostkę cukru albo wrzucają surowego ziemniaka. Żaden z tych sposobów, na czele z tym ostatnim, nie ma jednak zastosowania, gdy przesolisz ziemniaki. Nie musisz jednak głowić się nad kolejnym składnikami czy przyprawami, wystarczy zamienić ziemniaki na purée.

Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczane
Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczane © Adobe Stock

Dzięki ugnieceniu ziemniaków sól rozkłada się lepiej w całej masie. Tradycyjny dodatek mleka i masła poprawia konsystencję i pozwala na wyciągnięcie nadmiaru soli. To tak, jakbyś dodał zbyt dużo soli do małej filiżanki zupy, a potem przelał ją do większego garnka i uzupełnił wodą.

Purée z cebulą

Jeśli jednak chcesz zaserwować purée w nietypowej odsłonie, postaw na prosty dodatek cebuli podsmażonej na maśle. Wydaje się błahe, ale naprawdę zmieni smak. Przesolone na początku ziemniaki zamienią się w pyszny dodatek. Dla dodania więcej kremowej konsystencji możesz dorzucić do nich łyżkę serka śmietankowego. Zachowaj jednak ostrożność, bo serek jest słony, więc możesz powtórzyć błąd.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż stanie się złocista i mocno skarmelizowana, ale nie może być spalona. Do gorących, odparowanych ziemniaków dodaj 2-3 łyżki masła i energicznie rozgnieć tłuczkiem, aż będą gładkie. Stopniowo dolewaj gorące mleko, cały czas energicznie ubijając ziemniaki. Dodawaj mleko, aż purée osiągnie pożądaną, kremową konsystencję. Dodaj serek śmietankowy, podsmażoną cebulę, świeżo mielony pieprz i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj, spróbuj i zajadaj się pysznym purée.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne