Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Gotowanie ziemniaków wydaje się być proste. Ot, wystarczy obrać, zalać wodą, posolić i tyle. Czasem jednak sypniemy zbyt hojną ilość soli i pyry okazują się być niesmaczne. Jeden prosty sposób pozwoli na uratowanie obiadu.
Ziemniaki to uniwersalny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie domowego obiadu. Czasem wystarczy jednak chwila nieuwagi, by do garnka z ziemniakami trafiło za dużo soli.
Płukanie ich nie wchodzi w grę. Po pierwsze, będą wtedy zimne i niesmaczne, po drugie na niewiele to się zda, bo większość soli zdążyła już wniknąć do środka. Z pomocą przychodzi wtedy praska lub tłuczek. Przesolone ziemniaki zamienione w purée przestają być tak nieznośnie słone. Jeśli do tego dorzucimy kilka prostych dodatków, staną się gwiazdą na talerzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
Jak uratować przesolone ziemniaki?
Do przesolonego sosu dodaje się czasem kromkę chleba, inni sięgają po kostkę cukru albo wrzucają surowego ziemniaka. Żaden z tych sposobów, na czele z tym ostatnim, nie ma jednak zastosowania, gdy przesolisz ziemniaki. Nie musisz jednak głowić się nad kolejnym składnikami czy przyprawami, wystarczy zamienić ziemniaki na purée.
Dzięki ugnieceniu ziemniaków sól rozkłada się lepiej w całej masie. Tradycyjny dodatek mleka i masła poprawia konsystencję i pozwala na wyciągnięcie nadmiaru soli. To tak, jakbyś dodał zbyt dużo soli do małej filiżanki zupy, a potem przelał ją do większego garnka i uzupełnił wodą.
Purée z cebulą
Jeśli jednak chcesz zaserwować purée w nietypowej odsłonie, postaw na prosty dodatek cebuli podsmażonej na maśle. Wydaje się błahe, ale naprawdę zmieni smak. Przesolone na początku ziemniaki zamienią się w pyszny dodatek. Dla dodania więcej kremowej konsystencji możesz dorzucić do nich łyżkę serka śmietankowego. Zachowaj jednak ostrożność, bo serek jest słony, więc możesz powtórzyć błąd.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż stanie się złocista i mocno skarmelizowana, ale nie może być spalona. Do gorących, odparowanych ziemniaków dodaj 2-3 łyżki masła i energicznie rozgnieć tłuczkiem, aż będą gładkie. Stopniowo dolewaj gorące mleko, cały czas energicznie ubijając ziemniaki. Dodawaj mleko, aż purée osiągnie pożądaną, kremową konsystencję. Dodaj serek śmietankowy, podsmażoną cebulę, świeżo mielony pieprz i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj, spróbuj i zajadaj się pysznym purée.