Dodaję odrobinę do wielkanocnej ćwikły. Tak pyszna, że wszyscy chwalą

Wielkanoc bez ćwikły? Dla wielu to nie do pomyślenia. Ta rubinowa, lekko ostra przystawka to klasyczny dodatek do jajek, białej kiełbasy i pieczonych mięs. W większości domów przygotowuje się ją według zasady "na oko": tarty burak, starty chrzan, odrobina soli, cukru, czasem sok z cytryny. Prosto, bez udziwnień, za to z duszą.

ĆwikłaĆwikła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Slawek Nadra
Katarzyna Gileta

Ale czasy się zmieniają, smaki ewoluują, a my coraz częściej mamy ochotę przemycić do tradycji coś zaskakującego – nie burząc tego, co znamy, a jedynie podkreślając inne nuty. I tak właśnie powstała ćwikła z twistem – bardziej aromatyczna, bardziej złożona i idealnie pasująca do nowoczesnej odsłony wielkanocnego stołu.

Ćwikła z pomarańczą, imbirem i miodem

Ta wersja ćwikły to propozycja dla tych, którzy kochają tradycję, ale nie boją się przyprawić jej na własnych zasadach. Słodycz buraka spotyka się tu z lekką cytrusową nutą, a świeżo starty imbir dodaje nie tylko ostrości, ale i wyrafinowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka przekąska z ciasta francuskiego. Marchewki zrobią furorę na Wielkanoc

Składniki:

  • 3 średnie buraki (ugotowane lub upieczone),
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu (może być świeży lub ze słoiczka, bez dodatków),
  • skórka otarta z połowy pomarańczy + 1 łyżka soku,
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej wielokwiatowego),
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka kropli octu jabłkowego.

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzyj na drobnych oczkach lub zmiksuj w malakserze na gładką pastę (jeśli lubisz kremową konsystencję).
  2. Dodaj chrzan, imbir, skórkę i sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę – ćwikła zyska wtedy głębię, a smaki się przegryzą.

Efekt? Ćwikła z nową osobowością. Nadal wyrazista, ale bardziej elegancka. Ostra, ale z kontrolowaną siłą rażenia.

Z czym to jeść, czyli ćwikła w akcji

Ćwikła w tej wersji to coś więcej niż tylko dodatek do klasycznej kiełbasy. Dzięki delikatnym nutom cytrusowym i korzennym świetnie komponuje się z pieczonym indykiem, pasztetem z wątróbki czy pieczenią rzymską. Spróbuj podać ją z jajkami faszerowanymi pastą z awokado – kontrast smaków i kolorów robi wrażenie.

Dobrze czuje się też w bardziej nowoczesnych zestawieniach: z pieczonym burakiem i fetą, jako dip do warzywnych chipsów, a nawet… jako nietypowy dodatek do deski serów. Tak, dobrze czytasz – z intensywnym serem pleśniowym może stworzyć naprawdę ciekawe połączenie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej