Dodaję zamiast makaronu. Po takim rosole drugie danie nie będzie potrzebne

W niedzielne poranki wiele mieszkań wypełnia się aromatem domowego rosołu. Najczęściej towarzyszy mu garnek z gotującym się makaronem, ale w moim domu króluje zupełnie inny dodatek.

W rosole sprawdzą się lepiej niż makaronW rosole sprawdzą się lepiej niż makaron
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Choć rosół z makaronem jest niezaprzeczalnie pyszny, wersja z pierogami to prawdziwa uczta. Pełne smaku pierogi, wypełnione mięsem z kury i wołowiny, które gotowały się w rosole, wspaniale uzupełniają smak domowego wywaru. Na dodatek zamieniają całość w naprawdę sycące danie, po którym nikt nie dopytuje od razu, kiedy pojawią się kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

Rosół z pierogami

Rosół z pierogami to sycące, rozgrzewające i pyszne danie, które łączy w sobie esencję tradycyjnego rosołu z pożywnymi, domowymi pierożkami. Gdy tylko rosół skończy się gotować. Mięso wyciągam i szybko lepię domowe pierogi. Może się to wydawać pracochłonne, ale smak zdecydowanie jest wart tego, by poświęcić więcej smaku niedzielnej zupie. Przy okazji to także dobry sposób na to, by nie zmarnować składników zupy.

Składniki:

Rosół:

  • 1 cała kura lub udka i skrzydełka,
  • 200 g wołowiny (świetnie sprawdzi się szponder),
  • 4-5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 1 duża, opalona na palniku cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • pęczek natki pietruszki,
  • lubczyk,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 100-125 ml gorącej wody,
  • szczypta soli

Farsz mięsny:

  • mięso z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszony majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby znalazło się pod jej powierzchnią.
  2. Powoli zagotuj na dużym ogniu, a gdy pojawi się szumowina, zbierz ją łyżką cedzakową.
  3. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie dodaj pokrojone warzywa, opaloną cebulę, lubczyk oraz przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2-3 godziny.
  4. Na koniec dopraw rosół do smaku solą i pieprzem.
  5. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso z kurczaka i wołowiny. Kiedy ostygnie, oddziel mięso od kości i zmiel je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekaj.
  6. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj mięso z cebulą i czosnkiem, a następnie dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, sól i powoli dolewaj ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na 15 minut.
  8. Rozwałkuj na cienki placek i wytnij niewielkie kółka szklanką.
  9. Na każde kółko nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi, formując zgrabne pierożki.
  10. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj przez około 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi przełóż do głębokich talerzy. Zalej je gorącym rosołem. Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione