Dodaję zamiast makaronu. Po takim rosole drugie danie nie będzie potrzebne
W niedzielne poranki wiele mieszkań wypełnia się aromatem domowego rosołu. Najczęściej towarzyszy mu garnek z gotującym się makaronem, ale w moim domu króluje zupełnie inny dodatek.
Choć rosół z makaronem jest niezaprzeczalnie pyszny, wersja z pierogami to prawdziwa uczta. Pełne smaku pierogi, wypełnione mięsem z kury i wołowiny, które gotowały się w rosole, wspaniale uzupełniają smak domowego wywaru. Na dodatek zamieniają całość w naprawdę sycące danie, po którym nikt nie dopytuje od razu, kiedy pojawią się kotlety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem
Rosół z pierogami
Rosół z pierogami to sycące, rozgrzewające i pyszne danie, które łączy w sobie esencję tradycyjnego rosołu z pożywnymi, domowymi pierożkami. Gdy tylko rosół skończy się gotować. Mięso wyciągam i szybko lepię domowe pierogi. Może się to wydawać pracochłonne, ale smak zdecydowanie jest wart tego, by poświęcić więcej smaku niedzielnej zupie. Przy okazji to także dobry sposób na to, by nie zmarnować składników zupy.
Składniki:
Rosół:
- 1 cała kura lub udka i skrzydełka,
- 200 g wołowiny (świetnie sprawdzi się szponder),
- 4-5 marchewek,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- pół pora,
- 1 duża, opalona na palniku cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- pęczek natki pietruszki,
- lubczyk,
- sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi:
- 250 g mąki,
- 40 g miękkiego masła,
- 100-125 ml gorącej wody,
- szczypta soli
Farsz mięsny:
- mięso z rosołu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- suszony majeranek.
Sposób przygotowania:
- Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby znalazło się pod jej powierzchnią.
- Powoli zagotuj na dużym ogniu, a gdy pojawi się szumowina, zbierz ją łyżką cedzakową.
- Zmniejsz ogień do minimum, a następnie dodaj pokrojone warzywa, opaloną cebulę, lubczyk oraz przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2-3 godziny.
- Na koniec dopraw rosół do smaku solą i pieprzem.
- Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso z kurczaka i wołowiny. Kiedy ostygnie, oddziel mięso od kości i zmiel je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj mięso z cebulą i czosnkiem, a następnie dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, sól i powoli dolewaj ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na 15 minut.
- Rozwałkuj na cienki placek i wytnij niewielkie kółka szklanką.
- Na każde kółko nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi, formując zgrabne pierożki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj przez około 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierogi przełóż do głębokich talerzy. Zalej je gorącym rosołem. Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!