Dodał do mięsa i usmażył kotlety. "Lepszych mielonych w życiu nie jadłem"

Mogłoby się wydawać, że o mielonych kotletach powiedziano już wszystko, a i one same raczej nie pozostawiają wiele wyobraźni. Okazuje się jednak, że wystarczy dorzucić do masy jeden niestandardowy dodatek, by wynieść je na zupełnie nowy poziom smaku.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiemKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety mielone w polskiej kuchni to niemal codzienność. Pojawiają się podczas obiadu u babci, serwuje się je na stołówkach i w barach mlecznych, a i nie brakuje osób, które robią je do domowych burgerów. Przepis jest prosty, bo w wystarczy połączyć mięso z przyprawami, dodać namoczoną lub tartą bułkę i usmażyć na patelni. Okazuje się jednak, że jest sposób na to, by jeszcze bardziej udoskonalić kultowe danie. Do mięsnej masy warto dorzucić bowiem wędzony twaróg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Kotlety mielone z wędzonym twarogiem

Na pomysł połączenia mielonego mięsa z twarogiem wpadł internetowy twórca przepisów Bartosz Kopica. Połączenie lekko kwaśnego i słonego sera o dymnym aromacie z klasycznym mięsem mielonym sprawiło, że twórca nie krył zachwytów nad daniem.

Karminadle to śląska alternatywa dla mielonych
Karminadle to śląska alternatywa dla mielonych © Adobe Stock

Dodanie twarogu sprawia, że kotlety mielone nie tylko zyskują na smaku, ale stają również jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Tutaj nie trzeba specjalnie się rozwodzić -koniecznie wypróbuj ten przepis. Może się okazać, że klasyczne kotlety mielone pójdą w odstawkę.

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego, na przykład z łopatki,
  • namoczona w mleku bułka,
  • 1 cebula,
  • twaróg wędzony solankowy,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj namoczoną w mleku kajzerkę. Odciśnij ją przed wrzuceniem, by masa nie była za mokra.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wbij jajko oraz dorzuć pokruszony twaróg.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw ją solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu sytom, aż mielone się zarumienią.

Gotowe kotlety mielone z wędzonym twarogiem podaj z ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką. Świetnie sprawdzą się tutaj klasyczne buraczki, mizeria lub surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Ziemniaki możesz polać tłuszczem spod smażonych kotletów - tak robiły często nasze babcie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem