PrzepisObiadDodał do mięsa i usmażył kotlety. "Lepszych mielonych w życiu nie jadłem"

Dodał do mięsa i usmażył kotlety. "Lepszych mielonych w życiu nie jadłem"

Mogłoby się wydawać, że o mielonych kotletach powiedziano już wszystko, a i one same raczej nie pozostawiają wiele wyobraźni. Okazuje się jednak, że wystarczy dorzucić do masy jeden niestandardowy dodatek, by wynieść je na zupełnie nowy poziom smaku.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone w polskiej kuchni to niemal codzienność. Pojawiają się podczas obiadu u babci, serwuje się je na stołówkach i w barach mlecznych, a i nie brakuje osób, które robią je do domowych burgerów. Przepis jest prosty, bo w wystarczy połączyć mięso z przyprawami, dodać namoczoną lub tartą bułkę i usmażyć na patelni. Okazuje się jednak, że jest sposób na to, by jeszcze bardziej udoskonalić kultowe danie. Do mięsnej masy warto dorzucić bowiem wędzony twaróg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Kotlety mielone z wędzonym twarogiem

Na pomysł połączenia mielonego mięsa z twarogiem wpadł internetowy twórca przepisów Bartosz Kopica. Połączenie lekko kwaśnego i słonego sera o dymnym aromacie z klasycznym mięsem mielonym sprawiło, że twórca nie krył zachwytów nad daniem.

Karminadle to śląska alternatywa dla mielonych
Karminadle to śląska alternatywa dla mielonych© Adobe Stock

Dodanie twarogu sprawia, że kotlety mielone nie tylko zyskują na smaku, ale stają również jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Tutaj nie trzeba specjalnie się rozwodzić -koniecznie wypróbuj ten przepis. Może się okazać, że klasyczne kotlety mielone pójdą w odstawkę.

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego, na przykład z łopatki,
  • namoczona w mleku bułka,
  • 1 cebula,
  • twaróg wędzony solankowy,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj namoczoną w mleku kajzerkę. Odciśnij ją przed wrzuceniem, by masa nie była za mokra.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wbij jajko oraz dorzuć pokruszony twaróg.
  3. Dokładnie wyrób masę i dopraw ją solą oraz pieprzem.
  4. Uformuj kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu sytom, aż mielone się zarumienią.

Gotowe kotlety mielone z wędzonym twarogiem podaj z ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką. Świetnie sprawdzą się tutaj klasyczne buraczki, mizeria lub surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Ziemniaki możesz polać tłuszczem spod smażonych kotletów - tak robiły często nasze babcie. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykotlety mielone

Wybrane dla Ciebie