Domowa wędlina z kurczaka bije sklepowe na głowę. Nie dość, że lepsza w smaku, to bez konserwantów

Domowa wędlina z kurczaka to prosty sposób na zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Zrobisz ją w kilka chwil, a przy tym masz pewność, że nie zawiera zbędnych konserwantów ani sztucznych dodatków.

Domowa wędlina z kurczaka smaczniejsza niż sklepowaDomowa wędlina z kurczaka smaczniejsza niż sklepowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Domowa wędlina z kurczaka bije sklepowe odpowiedniki na głowę: zarówno pod względem smaku, jak i jakości. Filet z kurczaka, odpowiednio doprawiony i upieczony, daje soczyste mięso, które idealnie pasuje do pieczywa czy sałatek. Przygotowanie jest proste, a dzięki temu, że sam decydujesz o przyprawach, masz pełną kontrolę nad smakiem i składem. To świetna alternatywa dla gotowych produktów, które często kryją w sobie nadmiar soli, cukru i konserwantów. I jest też o wiele bardziej smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plastry wędlin zamień w coś pysznego. Zrób roladki na bogato

Domowa wędlina z kurczaka krok po kroku

Składniki:

  • 500 g filet z kurczaka,
  • łyżka papryka słodka mielona,
  • łyżka majeranku,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1/2 łyżki przyprawa gyrosu,
  • 1/2 łyżki czosnek suszony.

Sposób przygotowania:

  1. Weź filet z kurczaka i zacznij go przygotowywać. Przekrój mięso wzdłuż na dwa cieńsze kawałki, żeby lepiej przeszło przyprawami.
  2. W małej misce wymieszaj paprykę, majeranek, sól, przyprawę gyros i czosnek suszony. Natrzyj mięso powstałą mieszanką z obu stron, tak by przyprawy równomiernie pokryły filety.
  3. Zawiń doprawione mięso ciasno w folię spożywczą, tworząc rulon. Następnie włóż je do lodówki na minimum 12 godzin, aby przeszło aromatem przypraw.
  4. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Zdejmij folię, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 40 minut.
  5. Po upieczeniu odstaw wędlinę do wystudzenia. Pokrój w cienkie plastry i przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu domowa wędlina z kurczaka zachowa świeżość przez kilka dni.

Taka wędlina najlepiej smakuje na chlebie na zakwasie w towarzystwie sera lub soczystego pomidora. Ja lubię najprostsze rozwiązania, czyli niezawodny ketchup, ale czasem zjem też z ogórkiem lub papryką, żeby było bardziej zdrowo i fit.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji