Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo

To chyba jedna z moich ulubionych past. Jest zdrowa, sycąca, a do tego smaczna. Składniki do niej są łatwo dostępne, a podczas przygotowania nie muszę spędzać wielu godzin w kuchni. Pasta kanapkowa znika chwilę po jej zrobieniu.

Pasta z awokado to świetny pomysł na początek dniaPasta z awokado to świetny pomysł na początek dnia
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Z pozoru zwykła pasta, a w praktyce pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się dla dorosłych i dzieci. Pasta z jajka i awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, białka oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Awokado to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy i serce. Jajka natomiast dostarczają pełnowartościowego białka, witaminę D oraz lecytynę, która wspomaga pamięć i koncentrację. Dzięki temu taka pasta to świetny wybór na start dnia oraz element rozszerzania diety maluchów, delikatny w smaku, a jednocześnie sycący i wartościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Ta pasta może zastąpić masło i inne smarowidła, jest tak samo dobra i zdrowa jak inne pasty kanapkowe, o których niedawno pisałam. Możesz spróbować na przykład orzechowej lub warzywnej.

Dlaczego pasta z jajka i awokado to zdrowotny hit?

Połączenie jajka i awokado to duet idealny. Białko z jaj wspiera rozwój mięśni, budowę kości i regenerację organizmu. Zdrowe tłuszcze z awokado pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dbają o prawidłową pracę mózgu i serca. Dla dzieci to wyjątkowo ważne składniki, bo zapewniają energię i wspierają intensywny rozwój. A obecność zdrowych tłuszczy w diecie małego dziecka jest konieczna dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

Pasta z jajka i awokado ma też niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi, dzięki czemu syci na długo i daje stabilną energię. To sprawia, że idealnie sprawdza się na śniadanie, do pracy, do szkoły albo jako szybka kolacja. I nawet jako diabetyk lub osoba z IO możesz bez wyrzutów sumienia ją jeść.

Prosta pasta z jajka i awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyj, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Dodaj sok z cytryny i rozgnieć widelcem.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  4. Dodaj do awokado, wymieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Podawaj z chlebem razowym i świeżymi warzywami.

Jeśli przygotowujesz taką pastę dla niemowlaka w wieku 6-12 miesięcy, nie dodawaj soli.

Pasta z jajka i awokado to przykład, że prosty przepis może łączyć smak z wartościami odżywczymi. To szybki patent na pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny, bo syci, wspiera rozwój i świetnie nadaje się jako pierwszy krok w rozszerzaniu diety dziecka.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci