Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa

Masz ochotę na coś prostego i pysznego, co przygotujesz w kilka minut? Pasta awanturka to klasyka rodem z PRL-u, która znów podbija kuchnie. Sprawdź przepis na tę kultową pastę - idealną do świeżego chleba i idealną na piątkową kolację.

Awanturę można podać na razowcu lub na pieczywie pszennymAwanturę można podać na razowcu lub na pieczywie pszennym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | madgladnat
Karol Wiak

Niektóre przepisy mają w sobie magię wspomnień – wracają na stół po latach i smakują tak samo dobrze, jak kiedyś. Tak właśnie jest z pastą awanturka. Kiedyś była szybkim i tanim sposobem na kolację w piątek, dziś coraz częściej wraca do domowych kuchni jako smarowidło rybne, które bije na głowę wszystkie gotowe pasty ze sklepu. Prosta, pełna smaku i bardzo autentyczna – to właśnie kwintesencja kuchni domowej.

Awanturka – kultowe smarowidło rodem z PRL

Pasta awanturka to smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią lat 70. i 80. Sama nazwa brzmiała nieco przewrotnie, ale "awanturka" nie miała jednej spójnej genezy. Część osób mówi, że kiedy tylko pojawiała się na stole, wszyscy chcieli chwycić kanapkę jako pierwsi i czasem kończyło się to małą "awanturą", a jeszcze inni, że to kwestia połączenia składników, czyli dymnej ryby i tłustego sera. Jedno jest pewne - to łatwa do przygotowania w każdej kuchni pasta z twarogu i ryby, najczęściej wędzonej, którą przygotowywano szybko i tanio.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

W czasach kuchni PRL nie zawsze można było dostać mięso, ale rybki w puszce były dostępne niemal w każdym sklepie. Szprotki, makrela czy sardynki stanowiły podstawę tej pasty. Połączone z twarogiem i przyprawami dawały smarowidło o wyrazistym smaku, które świetnie pasowało do chleba. Co ciekawe, w wielu domach do dziś funkcjonuje zwyczaj, by pasta awanturka trafiała na stół w piątek – nawiązując do tradycji jedzenia ryby w ten dzień.

Dzisiaj awanturka wraca do łask. Jest szybka do przygotowania, smaczna, a przy tym zdrowa – zawiera białko, kwasy omega-3 i nie wymaga wielu składników. W zależności od domu spotyka się różne warianty: z dodatkiem ogórka kiszonego, szczypiorku, czasem jajka na twardo. Każda wersja ma swój urok, ale wszystkie łączy to, że na świeżym chlebie smakują obłędnie.

Przepis na awanturkę

Jeśli masz ochotę na coś prostego, smacznego i bardzo domowego, to właśnie pasta awanturka jest tym, czego szukasz. W moim domu to klasyka piątkowych śniadań i kolacji – mama robiła ją błyskawicznie, a ja z siostrą podjadałem jeszcze zanim zdążyła trafić na stół. Najfajniejsze jest to, że możesz dorzucić do niej różne dodatki – czasem szczypiorek, innym razem ogórek kiszony – i za każdym razem smakuje trochę inaczej, ale zawsze dobrze.

Składniki:

  • 1 puszka szprotek (mogą być też inne wędzone ryby: makrela, tuńczyk, sardynki),
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebulka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • szczypiorek (garść, do smaku),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz szprotki z zalewy i przełóż je do miski. Dodaj twaróg i rozgnieć widelcem na gładką masę (jeśli wolisz, możesz użyć blendera, ale wtedy konsystencja wyjdzie rzadsza).
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, ogórka oraz szczypiorek. To one nadają paście wyrazistości i świeżości.
  3. Wymieszaj całość z majonezem i musztardą. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem – pamiętaj, że ryby same w sobie są dość intensywne, więc doprawiaj ostrożnie.
  4. Jeśli pasta wyda się zbyt sucha, możesz dolać odrobinę zalewy z puszki albo dodać jeszcze łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego.
  5. Gotową pastę odstaw do lodówki na około godzinę, żeby smaki się przegryzły.

Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, ale świetnie sprawdza się też jako nadzienie do kanapek czy baza pod chrupiące grzanki. U nas w domu zawsze znika szybciej, niż zdąży się porządnie schłodzić.

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki