Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Pyszny, domowy dip o smaku pizzy to przekąska, którą zachwycisz swoich bliskich. Przygotowanie jest proste, nie musisz wyrabiać ciasta i czekać, aż drożdże urosną. Idealnie sprawdzi się na wszystkie imprezy.

Dip o smaku pizzy- PysznościDip o smaku pizzy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Domowy dip to mój must have na imprezowym stole. Każdy chętnie zanurza w nim pokrojone w słupki warzywa lub domowe nachosy, nadając im jeszcze więcej smaku. Tym razem postawiłam na pyszny dip o smaku pizzy z dużą ilością sera cheddar oraz mozzarelli i dodatkiem pysznego salami. Nie tylko przypomina włoski specjał, ale również smakuje podobnie. W roli spodu występuje warstwa śmietankowego serka z dodatkiem ziół takich jak bazylia czy oregano. Gdy tylko spróbujesz go po raz pierwszy, będziesz go robił na okrągło.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Dip o smaku pizzy - jak zrobić?

Składniki:

  •  410 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego czosnku, 
  • 1 łyżka oregano,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 150 g sera cheddar,
  • świeże listki bazylii,
  • 200 ml sosu do pizzy,
  • 100 g salami pepperoni.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję do niego listki świeżej bazylii, suszoną bazylię, czosnek oraz oregano i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do formy na tartę, w której podaję dip. Rozprowadzam równomiernie po powierzchni, tworząc serkowy spód. Następnie wylewam sos pomidorowy.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Pomidorowy sos dokładnie rozprowadzam. Następnie posypuję go warstwą startego sera mozzarella oraz cheddar. Na połowie układam plasterki salami i wstawiam całość do piekarnika. Zapiekam przez 25 minut w 180 st. Celsjusza.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Gotowy dip najlepiej smakuje na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Podaję go najczęściej w towarzystwie kawałków bagietki, pieczywa czosnkowego lub podpieczonej w piekarniku tortilli, która zamienia się w ten sposób w proste nachosy.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy- Pyszności © Licencjodawca

Ta stworzona do dzielenia się przekąska jest prawdziwym hitem, który podbije niejedną imprezę. Dip o smaku pizzy to prosty i sprawdzony przepis na zaskakującą przystawkę na każdą okazję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne