Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Pyszny, domowy dip o smaku pizzy to przekąska, którą zachwycisz swoich bliskich. Przygotowanie jest proste, nie musisz wyrabiać ciasta i czekać, aż drożdże urosną. Idealnie sprawdzi się na wszystkie imprezy.

Dip o smaku pizzy- PysznościDip o smaku pizzy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Domowy dip to mój must have na imprezowym stole. Każdy chętnie zanurza w nim pokrojone w słupki warzywa lub domowe nachosy, nadając im jeszcze więcej smaku. Tym razem postawiłam na pyszny dip o smaku pizzy z dużą ilością sera cheddar oraz mozzarelli i dodatkiem pysznego salami. Nie tylko przypomina włoski specjał, ale również smakuje podobnie. W roli spodu występuje warstwa śmietankowego serka z dodatkiem ziół takich jak bazylia czy oregano. Gdy tylko spróbujesz go po raz pierwszy, będziesz go robił na okrągło.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Dip o smaku pizzy - jak zrobić?

Składniki:

  •  410 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego czosnku, 
  • 1 łyżka oregano,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 150 g sera cheddar,
  • świeże listki bazylii,
  • 200 ml sosu do pizzy,
  • 100 g salami pepperoni.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję do niego listki świeżej bazylii, suszoną bazylię, czosnek oraz oregano i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do formy na tartę, w której podaję dip. Rozprowadzam równomiernie po powierzchni, tworząc serkowy spód. Następnie wylewam sos pomidorowy.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Pomidorowy sos dokładnie rozprowadzam. Następnie posypuję go warstwą startego sera mozzarella oraz cheddar. Na połowie układam plasterki salami i wstawiam całość do piekarnika. Zapiekam przez 25 minut w 180 st. Celsjusza.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Gotowy dip najlepiej smakuje na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Podaję go najczęściej w towarzystwie kawałków bagietki, pieczywa czosnkowego lub podpieczonej w piekarniku tortilli, która zamienia się w ten sposób w proste nachosy.

Dip o smaku pizzy- Pyszności
Dip o smaku pizzy- Pyszności © Licencjodawca

Ta stworzona do dzielenia się przekąska jest prawdziwym hitem, który podbije niejedną imprezę. Dip o smaku pizzy to prosty i sprawdzony przepis na zaskakującą przystawkę na każdą okazję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby