Weź mąkę, drożdże i oliwę. Powstanie chlebek, który smakuje lepiej niż pizza
Drożdżowy chlebek a'la pizza to sprawdzony przepis na ciepłą kolację lub przekąskę na imprezę. Bez mięsa i skomplikowanych kroków- ten prosty przepis pokochasz od pierwszego kęsa.
17.08.2023 | aktual.: 17.08.2023 11:52
Domowy chlebek a'la pizza w moim domu zrobił taką samą furorę, jak włoski placek w oryginalnej wersji. Uwielbiam piec go kolację, podawać na lunch lub serwować w trakcie imprez w gronie znajomych. Każdy chętnie sięga po porcję tej pyszności i talerz szybko staje się pusty. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale smakuje równie dobrze jako dodatek do sałatek czy pieczonych mięs. W sezonie grillowym chętnie serwuję go również do dań z rusztu zamiast klasycznego pieczywa. Ta focaccia z czarnymi oliwkami to prawdziwe niebo w gębie. Jest chrupka na zewnątrz, mięciutka w środku, pełna aromatu i smaku. Jeśli nie przepadasz za czarnym oliwkami, możesz zamienić je na zielone lub zastąpić pomidorkami koktajlowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 00,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 250 ml wody,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 garście świeżej bazylii,
- 40 g czarnych oliwek,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 150 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże. Dodaję do nich łyżkę mąki oraz szczyptę soli i odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, zaczyn trzeba przygotować od nowa.
Krok 2: Zaczyn przekładam do miski. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam przy pomocy robota kuchennego, wykorzystując końcówkę z hakiem. Oczywiście, możesz to również zrobić ręcznie
Krok 3: Ciasto odkładam do miski i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto możesz przygotować również dzień wcześniej i przez noc trzymać w lodówce.
Krok 4: Do oliwy z oliwek dodaję posiekane drobno liście świeżej bazylii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam.
Krok 5: Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i rozpłaszczam przy pomocy rąk. Ciasto powinno być dość grube, więc nie używam do tego wałka. Następnie ciasto przekładam na blaszkę do pieczenia polaną wcześniej oliwą z oliwek. Przy pomocy noża do pizzy nacinam w kwadraty i smaruję przygotowaną oliwą z bazylią oraz czosnkiem.
Krok 6: Posypuję całość solą oraz pieprzem i dodaję pokrojone oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec posypuję całość startym serem mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez około 20 minut.
Krok 7: Upieczony domowy chlebek a'la pizza polewam dodatkowo oliwą po upieczeniu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!