Weź mąkę, drożdże i oliwę. Powstanie chlebek, który smakuje lepiej niż pizza

Drożdżowy chlebek a'la pizza to sprawdzony przepis na ciepłą kolację lub przekąskę na imprezę. Bez mięsa i skomplikowanych kroków- ten prosty przepis pokochasz od pierwszego kęsa.

Domowy chlebek a'la pizza- PysznościDomowy chlebek a'la pizza- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Ewa Malinowska

Domowy chlebek a'la pizza w moim domu zrobił taką samą furorę, jak włoski placek w oryginalnej wersji. Uwielbiam piec go kolację, podawać na lunch lub serwować w trakcie imprez w gronie znajomych. Każdy chętnie sięga po porcję tej pyszności i talerz szybko staje się pusty. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale smakuje równie dobrze jako dodatek do sałatek czy pieczonych mięs. W sezonie grillowym chętnie serwuję go również do dań z rusztu zamiast klasycznego pieczywa. Ta focaccia z czarnymi oliwkami to prawdziwe niebo w gębie. Jest chrupka na zewnątrz, mięciutka w środku, pełna aromatu i smaku. Jeśli nie przepadasz za czarnym oliwkami, możesz zamienić je na zielone lub zastąpić pomidorkami koktajlowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 00,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 250 ml wody,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 40 g czarnych oliwek,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże. Dodaję do nich łyżkę mąki oraz szczyptę soli i odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, zaczyn trzeba przygotować od nowa.

Krok 2: Zaczyn przekładam do miski. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam przy pomocy robota kuchennego, wykorzystując końcówkę z hakiem. Oczywiście, możesz to również zrobić ręcznie

Ciasto na domowy chlebek- Pyszności
Ciasto na domowy chlebek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ciasto odkładam do miski i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto możesz przygotować również dzień wcześniej i przez noc trzymać w lodówce.

Krok 4: Do oliwy z oliwek dodaję posiekane drobno liście świeżej bazylii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam.

Oliwa z bazylią i czosnkiem- Pyszności
Oliwa z bazylią i czosnkiem- Pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5: Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i rozpłaszczam przy pomocy rąk. Ciasto powinno być dość grube, więc nie używam do tego wałka. Następnie ciasto przekładam na blaszkę do pieczenia polaną wcześniej oliwą z oliwek. Przy pomocy noża do pizzy nacinam w kwadraty i smaruję przygotowaną oliwą z bazylią oraz czosnkiem.

Domowy chlebek a'la pizza- Pyszności
Domowy chlebek a'la pizza- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Posypuję całość solą oraz pieprzem i dodaję pokrojone oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec posypuję całość startym serem mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez około 20 minut.

Focaccia z oliwkami- Pyszności
Focaccia z oliwkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Upieczony domowy chlebek a'la pizza polewam dodatkowo oliwą po upieczeniu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Domowy chlebek a' la pizza
Domowy chlebek a' la pizza © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski