Domowy kebab z kurczakiem. Nie znajdziesz lepszego w żadnym mieście

Chociaż budki z kebabami znaleźć można niemal wszędzie, to domowa wersja tego dania bije na głowę nawet kebab polecany przez Książula. Pyszna bułka, soczyste mięso z kurczaka i warzywne dodatki rozkochają w sobie nie tylko miłośników fast foodów.

Domowy kebab z kurczakiem lepszy niż na mieścieDomowy kebab z kurczakiem lepszy niż na mieście
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W ostatnim czasie kebaby przeżywają renesans. Coraz więcej osób zwraca uwagę na smak, nie wybierając już byle czego. Zamiast jednak poświęcać czas na poszukiwania pysznego dania na szybko i przepłacać za kiepskiej jakości mięso, postaw na domowego kebaba z kurczakiem. To coś więcej niż sklepowa buła wypełniona filetem w przyprawie kebab-gyros. Ten przepis sprawi, że już żaden kebab kupiony na mieście nie będzie w stanie cię zachwycić.

Bułka do kebaba

Choć często traktowana jako tło, to w rzeczywistości odgrywa naprawdę ważną rolę. Musi być miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Idealna bułka do kebaba musi utrzymać kształt, nie rozmiękać i nie rozpadać się pod wpływem sosów. Ciężko znaleźć ją w zwykłym sklepie, ale z łatwością możesz upiec ją samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Domowy kebab z kurczakiem

Soczyste, dobrze doprawione mięso z udek z kurczaka, pieczone na patyku, to klucz do pysznego sukcesu. Do tego ulubiony sos, trochę świeżych warzyw i zachwyt murowany.

Składniki:

Bułki:

  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • ok. 500 g mąki,
  • 160 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Kurczak:

  • 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g koncentratu pomidorowego.

Dodatki:

  • sos czosnkowy,
  • sałata lodowa,
  • pomidory,
  • czerwona cebula,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier, olej roślinny oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15 minut, by wyrósł. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, należy rozpocząć przygotowanie od nowa.

Drożdżowy rozczyn musi podrosnąć
Drożdżowy rozczyn musi podrosnąć © Pyszności

Krok 2. Udka z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich olej, przyprawy oraz koncentrat pomidorowym i dokładnie wymieszaj.

Mięso z udek bez kości i skóry
Mięso z udek bez kości i skóry © Pyszności

Krok 4. Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałą mąką oraz jogurtem naturalnym. Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki. Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto wyrosło. Po tym czasie podziel ciasto na cztery części, uformuj placki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw, by jeszcze nieco podrosły.

Przepis na domowe bułki do kebabów
Przepis na domowe bułki do kebabów © Pyszności

Krok 5. Na blaszce ułóż cztery połówki cebuli, płaską stroną do dołu. Następnie wbij w nie cztery patyczki do szaszłyków i nadziej mięso z udek z kurczaka, tworząc domowego kebaba. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.

Kebab z mięsa z udek kurczaka
Kebab z mięsa z udek kurczaka © Pyszności

Krok 6. Przygotowane placki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu natnij je na pół.

Pyszne bułki do domowych kebabów
Pyszne bułki do domowych kebabów © Pyszności

Krok 7. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Bułkę posmaruj w środku sosem, dodaj warzywa, mięso z udek, ponownie sos i posiekaną natkę pietruszki. Dodatki warzywne i sos możesz wybrać według własnych preferencji. Pyszny domowy kebab w bułce jest już gotowy. Smacznego!

Domowy kebab z kurczaka w bułce
Domowy kebab z kurczaka w bułce © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"