Domowy kebab z kurczakiem. Nie znajdziesz lepszego w żadnym mieście
Chociaż budki z kebabami znaleźć można niemal wszędzie, to domowa wersja tego dania bije na głowę nawet kebab polecany przez Książula. Pyszna bułka, soczyste mięso z kurczaka i warzywne dodatki rozkochają w sobie nie tylko miłośników fast foodów.
27.11.2024 | aktual.: 27.11.2024 15:56
W ostatnim czasie kebaby przeżywają renesans. Coraz więcej osób zwraca uwagę na smak, nie wybierając już byle czego. Zamiast jednak poświęcać czas na poszukiwania pysznego dania na szybko i przepłacać za kiepskiej jakości mięso, postaw na domowego kebaba z kurczakiem. To coś więcej niż sklepowa buła wypełniona filetem w przyprawie kebab-gyros. Ten przepis sprawi, że już żaden kebab kupiony na mieście nie będzie w stanie cię zachwycić.
Bułka do kebaba
Choć często traktowana jako tło, to w rzeczywistości odgrywa naprawdę ważną rolę. Musi być miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Idealna bułka do kebaba musi utrzymać kształt, nie rozmiękać i nie rozpadać się pod wpływem sosów. Ciężko znaleźć ją w zwykłym sklepie, ale z łatwością możesz upiec ją samodzielnie w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kebab z kurczakiem
Soczyste, dobrze doprawione mięso z udek z kurczaka, pieczone na patyku, to klucz do pysznego sukcesu. Do tego ulubiony sos, trochę świeżych warzyw i zachwyt murowany.
Składniki:
Bułki:
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- pół łyżeczki cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- ok. 500 g mąki,
- 160 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko.
Kurczak:
- 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżka przyprawy gyros,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g koncentratu pomidorowego.
Dodatki:
- sos czosnkowy,
- sałata lodowa,
- pomidory,
- czerwona cebula,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier, olej roślinny oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15 minut, by wyrósł. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, należy rozpocząć przygotowanie od nowa.
Krok 2. Udka z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich olej, przyprawy oraz koncentrat pomidorowym i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałą mąką oraz jogurtem naturalnym. Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki. Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto wyrosło. Po tym czasie podziel ciasto na cztery części, uformuj placki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw, by jeszcze nieco podrosły.
Krok 5. Na blaszce ułóż cztery połówki cebuli, płaską stroną do dołu. Następnie wbij w nie cztery patyczki do szaszłyków i nadziej mięso z udek z kurczaka, tworząc domowego kebaba. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 6. Przygotowane placki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu natnij je na pół.
Krok 7. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Bułkę posmaruj w środku sosem, dodaj warzywa, mięso z udek, ponownie sos i posiekaną natkę pietruszki. Dodatki warzywne i sos możesz wybrać według własnych preferencji. Pyszny domowy kebab w bułce jest już gotowy. Smacznego!