Dorzucam do gotującej się ogórkowej i zupa jest smaczniejsza. Babcia nauczyła mnie tego triku

Niektóre triki z kuchni babci potrafią zmienić smak najzwyklejszej potrawy. Wystarczy jeden dodatek, by dobrze znana zupa nabrała głębi i aromatu, którego nie da się podrobić.

Zupa ogórkowa z czosnkiem jest smacznaZupa ogórkowa z czosnkiem jest smaczna
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Zupa ogórkowa z czosnkiem to klasyka, którą trudno zepsuć, ale jeszcze trudniej poprawić. A jednak ten jeden prosty patent: dodanie czosnku w odpowiednim momencie potrafi zrobić różnicę. Babcia zawsze mawiała, że prawdziwa ogórkowa nie powinna być ani zbyt kwaśna, ani mdła, tylko lekko ostra. I miała rację. Dzięki ząbkowi czosnku smak staje się bardziej wyrazisty, a całość nabiera domowego charakteru. To właśnie ta wersja zupy, do której najczęściej wracam jesienią i zimą, bo jest sycąca, pachnąca koperkiem i pełna smaku, który rozgrzewa od środka.

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Zupa ogórkowa z czosnkiem to babciny sposób

Ten przepis jest dowodem na to, że prostota potrafi zachwycać. Zupa ogórkowa z czosnkiem nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy domowy bulion, ziemniaki, ogórki kiszone i kilka przypraw. Czosnek dodany do gotującej się zupy podkreśla jej aromat, nie dominując smaku ogórków. Całość wieńczy odrobina śmietany i świeżego koperku, które nadają jej delikatności. I co z tego powstaje? Zupa jak z dzieciństwa, tyle że z nową nutą, bardziej intensywną, głębszą, idealną na chłodne dni.

Składniki:

  • 6 łyżek bulionu warzywno-drobiowego,
  • 1,5 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • pęczek koperku,
  • 5 łyżek śmietany 18 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 małych ziemniaków,
  • 400 g ogórków kiszonych,
  • opakowanie włoszczyzny (seler, marchewka, por).

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion z wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz włoszczyzny, zetrzyj marchewkę i selera, a por pokrój w plasterki.
  2. Dodaj wszystko do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć.
  3. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do zupy, gdy warzywa będą już półmiękkie, dzięki temu zachowa swój aromat, ale nie stanie się gorzki.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do zupy, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Gotuj jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną, po czym wlej z powrotem do garnka, ciągle mieszając. To zapobiegnie zwarzeniu się śmietany.
  6. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodaj posiekany koperek.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta