Pierwszy raz jadłam ją w Czechach. Od tej pory jesienią i zimą robię co chwilę, bo jest tak pyszna i rozgrzewająca

Pierwszy raz spróbowałam jej w małej knajpie za czeską granicą. Było zimno, wiało, a ten talerz postawił mnie na nogi szybciej niż kawa. Od tamtej pory robię ją co chwilę, gdy tylko zaczyna się jesień, bo rozgrzewa lepiej niż niejeden zimowy napój.

Cesnicka rozgrzewa lepiej niż kocCesnicka rozgrzewa lepiej niż koc
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

To jedno z tych dań, które udowadniają, że siła tkwi w prostocie. Cesnecka, czyli tradycyjna czeska zupa czosnkowa, ma tylko kilka składników, ale razem tworzą aromatyczny i sycący posiłek. W Czechach podaje się ją niemal wszędzie, a miejscowi twierdzą, że postawi na nogi nawet po najbardziej męczącej nocy. Nic dziwnego: czosnek, ziemniaki, majeranek i gorący bulion to połączenie, które rozgrzewa, wzmacnia odporność i łagodzi przeziębienia.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Czeska zupa czosnkowa naprawdę uzależnia

Cesnecka to duma czeskiej kuchni. Prosty, a zarazem wyjątkowo aromatyczny przepis, potrafi podbić serce każdego miłośnika czosnku. W oryginalnej wersji bazuje na bulionie warzywnym lub drobiowym, dużej ilości świeżego czosnku, majeranku i papryce. Dla sytości dodaje się ziemniaki, a na wierzch ser i chrupiące grzanki. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, bo czosnek działa jak naturalny antybiotyk, wspiera odporność i poprawia krążenie, dlatego idealnie pasuje do chłodnych miesięcy. Do tego przyprawy wspierające trawienie i mamy idealne danie na sezon jesienno-zimowy.

Przepis na czeską zupę czosnkową

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • mała cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba na grzanki,
  • łyżka masła,
  • 100 g startego sera żółtego (np. ementaler, morski, cheddar lub gouda).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek.
  2. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i odrobinę bulionu.
  3. Dorzuć ziemniaki, przyprawy i resztę bulionu. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W międzyczasie przygotuj grzanki. Po prostu pokrój chleb w kostkę, podsmaż na maśle do zarumienienia.
  5. Gdy zupa będzie gotowa, rozgnieć kilka ziemniaków, by lekko ją zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj gorącą z tartym serem i chrupiącymi grzankami.

Jeśli lubisz bardziej treściwe dania, dodaj do zupy plasterki boczku, dorzuć kurczaka lub wbij jajko. Dla łagodniejszego efektu można wzbogacić smak o łyżkę śmietanki lub odrobinę masła. Świetnie pasuje też świeża natka pietruszki i kilka kropli soku z cytryny, które nadają zupie świeżości.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci