Rosół, pomidorowa i ogórkowa mogą się schować. Ta zupa nie ma sobie równych w smaku
Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa to prawdziwy hit na chłodniejsze dni. Nie tylko zachwyca smakiem, ale też wzmacnia odporność i wspiera zdrowie.
Choć w polskich domach najczęściej królują rosół czy pomidorowa, czasem warto sięgnąć po coś mniej oczywistego, a jednocześnie niezwykle zdrowego. Zupa czosnkowa to świetny sposób na szybki, sycący i pełen aromatu obiad. Przygotowuje się ją z prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, a efekt zaskakuje delikatnością i intensywnym smakiem jednocześnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa krem z marchewką i imbirem
Dlaczego warto jeść zupę czosnkową?
Czosnek po podsmażeniu na maśle zyskuje łagodny, lekko słodkawy aromat, który w zupie staje się kremowy i głęboki. Do tego to naturalny antybiotyk. Zawarte w nim związki siarkowe pomagają w walce z infekcjami i wspierają układ odpornościowy. Regularne spożywanie czosnku sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Mało tego, przygotowana na bulionie warzywnym i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu, zupa czosnkowa jest lekkostrawna i odpowiednia także na diecie.
Pożywna i pełna smaku zupa czosnkowa
Składniki:
- 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki,
- por (biała część) lub cebula, posiekana,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietanki kremówki (możesz użyć mleczka kokosowego),
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na grzanki:
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 3 łyżki musztardy sarepskiej łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g bułki, pokrojonej w kostkę
Dodatkowo:
- posiekany szczypiorek do podania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść masło, dodaj musztardę i tymianek, wymieszaj z pokrojoną bułką i zapiekaj około 12-15 minut, aż grzanki będą chrupiące.
- W garnku rozgrzej masło z oliwą. Dodaj plasterki czosnku i smaż około 30 sekund, aż uwolnią aromat.
- Wrzuć cebulę lub pora i smaż do zeszklenia. Dorzuć ziemniaki, wsyp tymianek i całość zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj gorącą, z grzankami i posypaną szczypiorkiem.
To danie nie tylko świetnie smakuje, ale i rozgrzewa organizm od środka. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień, a także w okresie jesienno-zimowym, gdy szczególnie zależy nam na wzmocnieniu odporności. Aromat smażonego czosnku i świeżych ziół sprawia, że już sam zapach tej zupy poprawia nastrój i pobudza apetyt.