Rosół, pomidorowa i ogórkowa mogą się schować. Ta zupa nie ma sobie równych w smaku

Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa to prawdziwy hit na chłodniejsze dni. Nie tylko zachwyca smakiem, ale też wzmacnia odporność i wspiera zdrowie.

Zupa czosnkowa nie ma sobie równych
Zupa czosnkowa nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć w polskich domach najczęściej królują rosół czy pomidorowa, czasem warto sięgnąć po coś mniej oczywistego, a jednocześnie niezwykle zdrowego. Zupa czosnkowa to świetny sposób na szybki, sycący i pełen aromatu obiad. Przygotowuje się ją z prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, a efekt zaskakuje delikatnością i intensywnym smakiem jednocześnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z marchewką i imbirem

Dlaczego warto jeść zupę czosnkową?

Czosnek po podsmażeniu na maśle zyskuje łagodny, lekko słodkawy aromat, który w zupie staje się kremowy i głęboki. Do tego to naturalny antybiotyk. Zawarte w nim związki siarkowe pomagają w walce z infekcjami i wspierają układ odpornościowy. Regularne spożywanie czosnku sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Mało tego, przygotowana na bulionie warzywnym i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu, zupa czosnkowa jest lekkostrawna i odpowiednia także na diecie.

Pożywna i pełna smaku zupa czosnkowa

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki,
  • por (biała część) lub cebula, posiekana,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 1,2 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki kremówki (możesz użyć mleczka kokosowego),
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na grzanki:

  • 4 łyżki masła lub oliwy
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g bułki, pokrojonej w kostkę

Dodatkowo:

  • posiekany szczypiorek do podania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść masło, dodaj musztardę i tymianek, wymieszaj z pokrojoną bułką i zapiekaj około 12-15 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  2. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Dodaj plasterki czosnku i smaż około 30 sekund, aż uwolnią aromat.
  3. Wrzuć cebulę lub pora i smaż do zeszklenia. Dorzuć ziemniaki, wsyp tymianek i całość zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Podawaj gorącą, z grzankami i posypaną szczypiorkiem.

To danie nie tylko świetnie smakuje, ale i rozgrzewa organizm od środka. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień, a także w okresie jesienno-zimowym, gdy szczególnie zależy nam na wzmocnieniu odporności. Aromat smażonego czosnku i świeżych ziół sprawia, że już sam zapach tej zupy poprawia nastrój i pobudza apetyt.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀