Magda Gessler ocenia dania. Przy tej zupie aż się skrzywiła

Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najbarwniejszych postaci polskiej telewizji. Jej charyzma, ostre komentarze i bezkompromisowe podejście do gotowania zjednały sobie rzesze fanów. Tym razem restauratorka w typowy dla siebie, krótki sposób oceniła kilka znanych potraw, zdradzając swoje kulinarne upodobania.

Magda Gessler oceniła polskie potrawyMagda Gessler oceniła polskie potrawy
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Na co dzień Gessler nie kryje emocji. Kiedy jedzenie jej smakuje, sypie pochwałami. Kiedy coś jest nie tak, nie owija w bawełnę. W krótkim wywiadzie na instagramowym profilu "Kuchennych Rewolucji" przyznała odpowiednie oceny wybranym potrawom. Większość z nich zyskała tytuł dania pierwszej klasy, ale jedna z zup wprost została uznana za obciach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspertka z Koła Gospodyń Wiejskich radzi, jak zrobić idealny sernik

Te potrawy lubi Magda Gessler

Sprostać wymaganiom znanej restauratorki nie jest łatwo. Postanowiono jednak przetestować jej preferencje. Pieczone ziemniaki z jogurtem greckim i koperkiem uznała, że są ok. Jeszcze bardziej doceniła placki ziemniaczane z cukrem, mówiąc, że są bardzo okej. Dla wielu osób ten dodatek jest niedopuszczalny i głośno twierdzą, że jak placki, to na słono. Skoro nawet Magda Gessler uznaje je za odpowiednie, można zajadać się nimi z dumą, bez chowania saszetki z cukrem do kieszeni. Na aprobatę gwiazdy zasłużył też polski przysmak, dzisiaj budzący wiele kontrowersji, czyli salceson.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | bhofack2

Magda Gessler przyznała też, że ubóstwia czerninę oraz jajko na twardo z majonezem. Za "bardzo wskazaną" uznała zupę mleczną, po raz kolejny pokazując swój sentyment do smaków z dzieciństwa i prostej kuchni.

Kalafiorowy krem pójdzie w niepamięć

Wśród licznej gamy polskich przysmaków, często tych prostych, pojawiła się zupa krem z kalafiora z grzankami i parmezanem. Wielu restauratorów dodaje ją do menu, uznając za wystarczająco eleganckie i godne uwagi danie. Innego zdania jest z kolei Magda Gessler.

- Obciach - krótko skwitowała gwiazda, krzywiąc się na samą myśl.

Serce Magdy Gessler można podbić łatwo polskimi, prostymi smakami. Chociaż dania takie jak jajko na twardo czy salceson kojarzyć się mogą z reliktem przeszłości, to odpowiednio przygotowane oczarują nawet znaną restauratorkę. Gessler konsekwentnie promuje ideę, że prawdziwa kuchnia to powrót do korzeni, prostoty i smaku, który nie potrzebuje modnych dodatków ani udziwnień.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej