Robię na zimę większy zapas. Korniszony Magdy Gessler to hit wśród przetworów

Ogórki korniszony przygotowane według receptury Magdy Gessler od lat mają status pewniaka w domowych spiżarniach. To właśnie one najlepiej sprawdzają się jako dodatek do dań, chrupiąca przekąska czy element sałatki.

Korniszony Magdy Gessler to klasykaKorniszony Magdy Gessler to klasyka
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Korniszony to klasyka polskich przetworów, ale w wersji Magdy Gessler mają w sobie coś wyjątkowego, czyli balans smaku i prostotę. Nie ma tu zbędnych dodatków, tylko zestaw sprawdzonych przypraw: koper, czosnek, gorczyca, ziele angielskie i liść laurowy. Kluczem jest również wcześniejsze moczenie ogórków w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowują sprężystość. Przepis jest prosty, a jednocześnie dopracowany tak, że ogórki nie tracą jędrności nawet po kilku miesiącach przechowywania. Nic dziwnego, że korniszony w tym wydaniu znikają błyskawicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Korniszony Magdy Gessler to klasyk wśród przetworów

Tajemnicą sukcesu jest dobrze dobrana zalewa. Ocet, cukier i sól tworzą razem bazę, która nie jest ani przesadnie kwaśna, ani za słodka. Całość uzupełniają przyprawy, które nadają korniszonom charakterystycznego aromatu. Tak przygotowane słoiki spokojnie przetrwają zimę, a ich zawartość będzie smakować równie dobrze do kanapek, burgerów czy mięsnych pieczeni.

Składniki:

  • 1 kilogram małych ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 litra octu spirytusowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 pełne łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • pęczek kopru,
  • ziarna gorczycy (po łyżeczce na słoik),
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i włóż do dużej miski z zimną wodą. Pozostaw je na około 2 godziny, dzięki temu po zamknięciu w słoikach zachowają sprężystość.
  2. Słoiki wyparz wrzątkiem i dobrze osusz, aby nie wprowadzić wilgoci, która mogłaby zepsuć przetwory.
  3. Na dno każdego naczynia włóż dwa ząbki czosnku, gałązkę świeżego kopru i porcję gorczycy.
  4. W garnku przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami, czyli zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. Ułóż ogórki pionowo w słoikach, możliwie ciasno, aby się nie przesuwały.
  6. Zalej korniszony gorącą zalewą, tak by całkowicie były przykryte.
  7. Dokładnie zakręć słoiki i ułóż je w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do trzech czwartych wysokości słoików. Pasteryzuj przez 10 minut. Czas licz od momentu zagotowania wody. Po zakończeniu ostrożnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża