Dorzucam do każdej sałatki i mam cholesterol pod kontrolą. Przy zakupie sprawdzam 1 rzecz na etykiecie
Smakowity dodatek do dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. Sprawdzi się w sałatkach, urozmaici rozmaite przekąski, świetnie komponuje się z serami. Suszone pomidory wykazują więcej wartości odżywczych niż surowe. Na co zwracać uwagę przy ich zakupie?
23.10.2024 14:31
Dziś suszone pomidory cieszą się wielką popularnością na całym świecie, stanowiąc niezastąpiony dodatek do licznych potraw. W sklepach dostępne są pod różnymi postaciami, choć jak zawsze przed zakupem warto dokładnie przeczytać skład produktu.
Suszone pomidory - moc likopenu
Suszone pomidory warto wprowadzić do jadłospisu, ponieważ wykazują więcej właściwości odżywczych niż surowe. Na uwagę zasługuje zwłaszcza znacznie wyższe stężenie najcenniejszego składnika, czyli likopenu – organicznego związku chemicznego z grupy karotenoidów nadającego owocom czerwonej barwy. Liczne badania naukowe dowiodły, że jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, skutecznie neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i zwiększają ryzyko nowotworów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Likopen skutecznie obniża również poziom "złego" cholesterolu LDL i pozytywnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając miażdżycy i schorzeniom sercowo-naczyniowym: udarowi mózgu, ostremu zawałowi mięśnia sercowego i chorobie wieńcowej. Badania wykazały, że stężenie likopenu we krwi zwiększa się podczas spożywania przetworzonych pomidorów, zwłaszcza suszonych, choć niekoniecznie poddanych tradycyjnej włoskiej obróbce – długotrwałe suszenie na słońcu może bowiem prowadzić do straty cennego barwnika. W tym wypadku korzystniejszym rozwiązaniem okazuje się obróbka w piekarniku.
Dlaczego warto jeść suszone pomidory?
Suszone pomidory to również bardzo bogate źródło błonnika, który reguluje układ trawienny oraz potasu wpływającego na równowagę kwasowo-zasadową, utrzymującego prawidłowy rytm serca i poprawiającego nastrój. Produkt dostarcza też dużo magnezu, cynku, kwasu foliowego, witaminy A, C, D i E oraz witamin z grupy B (szczególnie B1, B2 i B6).
Suszone pomidory - w oleju czy bez?
Część tych cennych składników jest lepiej wchłaniana w towarzystwie tłuszczów, dlatego warto sięgać po suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (cechującego się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, czyli 2:1), poprawiających także przyswajalność likopenu. Lepiej natomiast unikać oleju słonecznikowego, ze względu na niską zawartość kwasów omega-3. Jednocześnie warto pamiętać, że suszone pomidory w takiej zalewie stają się znacznie bardziej kaloryczne – 100 g tego przysmaku może dostarczać nawet 450-500 kcal. Taka sama porcja bez zalewy to około 220 kcal.