PrzepisPrzekąskiDosypuję do frytek przed smażeniem. Dzieciaki są wniebowzięte, bo chrupią jak żadne inne

Dosypuję do frytek przed smażeniem. Dzieciaki są wniebowzięte, bo chrupią jak żadne inne

Lubisz jeść frytki? Ja też. I chociaż zdaję sobie sprawę z ich wszystkich przywar, to wychodzę z założenia, że zachowując umiar, można od czasu do czasu sobie na nie pozwolić. Kiedy już to robię, zawsze stosuję prosty trik, dzięki któremu frytki wychodzą najlepsze na świecie.

Domowe frytki, które smakują lepiej niż w restauracji. Wystarczy prosty trik
Domowe frytki, które smakują lepiej niż w restauracji. Wystarczy prosty trik
Źródło zdjęć: © Canva | Meyer & Meyer

18.07.2024 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu frytek nie ma żadnych pułapek. I rzeczywiście, można je zrobić w najbardziej prozaiczny sposób na świecie: pokroić ziemniaki i usmażyć w oleju. Problem w tym, że takie frytki wychodzą... nijakie. Trzeba je wtedy zasypać toną soli i zalać hektolitrem ketchupu, żeby dało się je jakoś zjeść. A co gdyby istniał prosty sposób na to, by frytki były dobre same w sobie? Wystarczy znać prostą sztuczkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na początek — odpowiedni rodzaj ziemniaków. Do frytek najlepiej sprawdzą się kartofle typu B, ewentualnie C. Następnie — namaczanie. Zanim ziemniaki trafią na głęboki olej, trzymam je w mieszance wody i octu. Dzięki temu frytki wyjdą jędrne i nie zmienią konsystencji na papkę, bo pozbywamy się znacznej części skrobi. I w końcu: mąka kukurydziana. Uważam, że to ona jest kluczowa dla efektu zadowalającej chrupkości.

Czy te sposoby działają? Cóż, kiedy widzę moje dzieciaki zajadające się przygotowanymi w ten sposób frytkami, to mogę potwierdzić, że tak. Jeśli więc planujesz urządzić podobną ucztę u siebie w domu, to poniżej zamieszczam jeszcze dokładny przepis. Powodzenia i... miłego chrupania!

Domowe frytki — przepis

Składniki:

Dzięki tym trikom frytki wyjdą chrupiące jak nigdy wcześniej
Dzięki tym trikom frytki wyjdą chrupiące jak nigdy wcześniej© Canva | Thao Nhu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki.
  2. Przełóż je teraz do głębokiego naczynia, zalej roztworem wody i octu w proporcjach 10:1. Odstaw na pół godziny.
  3. Po tym czasie odlej płyn, a ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy. Musisz je bardzo dokładnie osuszyć — to gwarancja tego, że mąka nie będzie po nich spływała, a tłuszcz nie będzie strzelał z garnka.
  4. Teraz obtocz ziemniaki w mące kukurydzianej. Użyj 1 łyżki na każdy kilogram ziemniaków.
  5. Tak przygotowane frytki możesz już zacząć smażyć w rozgrzanym oleju. W temperaturze 190-200 stopni ziemniaki usmażą się w dosłownie kilka minut. Smacznego!