Dosypuję do frytek przed smażeniem. Dzieciaki są wniebowzięte, bo chrupią jak żadne inne
Lubisz jeść frytki? Ja też. I chociaż zdaję sobie sprawę z ich wszystkich przywar, to wychodzę z założenia, że zachowując umiar, można od czasu do czasu sobie na nie pozwolić. Kiedy już to robię, zawsze stosuję prosty trik, dzięki któremu frytki wychodzą najlepsze na świecie.
18.07.2024 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu frytek nie ma żadnych pułapek. I rzeczywiście, można je zrobić w najbardziej prozaiczny sposób na świecie: pokroić ziemniaki i usmażyć w oleju. Problem w tym, że takie frytki wychodzą... nijakie. Trzeba je wtedy zasypać toną soli i zalać hektolitrem ketchupu, żeby dało się je jakoś zjeść. A co gdyby istniał prosty sposób na to, by frytki były dobre same w sobie? Wystarczy znać prostą sztuczkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na początek — odpowiedni rodzaj ziemniaków. Do frytek najlepiej sprawdzą się kartofle typu B, ewentualnie C. Następnie — namaczanie. Zanim ziemniaki trafią na głęboki olej, trzymam je w mieszance wody i octu. Dzięki temu frytki wyjdą jędrne i nie zmienią konsystencji na papkę, bo pozbywamy się znacznej części skrobi. I w końcu: mąka kukurydziana. Uważam, że to ona jest kluczowa dla efektu zadowalającej chrupkości.
Czy te sposoby działają? Cóż, kiedy widzę moje dzieciaki zajadające się przygotowanymi w ten sposób frytkami, to mogę potwierdzić, że tak. Jeśli więc planujesz urządzić podobną ucztę u siebie w domu, to poniżej zamieszczam jeszcze dokładny przepis. Powodzenia i... miłego chrupania!
Domowe frytki — przepis
Składniki:
- Ziemniaki typu B,
- ocet spirytusowy,
- woda,
- mąka kukurydziana,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Przełóż je teraz do głębokiego naczynia, zalej roztworem wody i octu w proporcjach 10:1. Odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie odlej płyn, a ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy. Musisz je bardzo dokładnie osuszyć — to gwarancja tego, że mąka nie będzie po nich spływała, a tłuszcz nie będzie strzelał z garnka.
- Teraz obtocz ziemniaki w mące kukurydzianej. Użyj 1 łyżki na każdy kilogram ziemniaków.
- Tak przygotowane frytki możesz już zacząć smażyć w rozgrzanym oleju. W temperaturze 190-200 stopni ziemniaki usmażą się w dosłownie kilka minut. Smacznego!