Drożdżowe bułeczki nadziewane twarogiem. Smakują jak u babci
Kiedy do piekarnika trafiają te bułeczki, wszyscy domownicy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami. Mięciutkie ciasto skrywające w sobie proste i smaczne nadzienie z twarogu to deser, któremu nie sposób się oprzeć.
23.10.2024 09:14
Te bułeczki to słodki smak dzieciństwa, gdy aromat domowych wypieków wypełniał babciny dom. Chociaż świat oszalał na punkcie pistacji, słonego karmelu i matchy, to klasyki takie jak drożdżówki z serem, nigdy nie wyjdą z mody. Są tak smaczne, że nie znam osoby, które skończyłaby jedzenie na jednej porcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z twarogiem
Do przygotowania tych bułeczek wykorzystać można zarówno świeże, jak i suszone drożdże. W przypadku tych drugich nie ma konieczności robienia wcześniej zaczynu, więc i sam proces przygotowania bułeczek staje się krótszy.
Sercem tych wypieków jest proste nadzienie z twarogu, cukru i śmietany. Aby zapewnić mu stabilność, dodaje się również odrobinę skrobi kukurydzianej. Te bułeczki wyglądają tak pięknie, że nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać do jedzenia, a po spróbowaniu próśb o dokładkę zdecydowanie nie będzie brakowało.
Składniki:
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 30 ml oleju roślinnego,
- 30 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
- 500 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki kaszy manny.
Nadzienie:
- 300 g sera półtłustego,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 1 białko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski wlej mleko, dodaj cukier, suche drożdże i wymieszaj. Cały czas miksując, dodaj olej, jajko, kaszę manną oraz stopniowo wsypuj mąkę pszenną. Wlej roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby wyrosło.
Krok 2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier puder, białko, śmietanę, cukier oraz skrobię i zblenduj całość na gładką masę.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsypując je mąką. Wyrób chwilę i podziel je na 12 równych części.
Krok 4. Ciasto rozwałkuj. Na połowę placka nałóż masę twarogową, drugą połowę natnij w paski. Następnie zawiń.
Krok 5. Połącz końce rulonu, formując bułeczkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 25 minut.
Krok 6. Bułeczki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!