Drożdżowe bułeczki nadziewane twarogiem. Smakują jak u babci
23.10.2024 09:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy do piekarnika trafiają te bułeczki, wszyscy domownicy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami. Mięciutkie ciasto skrywające w sobie proste i smaczne nadzienie z twarogu to deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Te bułeczki to słodki smak dzieciństwa, gdy aromat domowych wypieków wypełniał babciny dom. Chociaż świat oszalał na punkcie pistacji, słonego karmelu i matchy, to klasyki takie jak drożdżówki z serem, nigdy nie wyjdą z mody. Są tak smaczne, że nie znam osoby, które skończyłaby jedzenie na jednej porcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z twarogiem
Do przygotowania tych bułeczek wykorzystać można zarówno świeże, jak i suszone drożdże. W przypadku tych drugich nie ma konieczności robienia wcześniej zaczynu, więc i sam proces przygotowania bułeczek staje się krótszy.
Sercem tych wypieków jest proste nadzienie z twarogu, cukru i śmietany. Aby zapewnić mu stabilność, dodaje się również odrobinę skrobi kukurydzianej. Te bułeczki wyglądają tak pięknie, że nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać do jedzenia, a po spróbowaniu próśb o dokładkę zdecydowanie nie będzie brakowało.
Składniki:
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 30 ml oleju roślinnego,
- 30 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
- 500 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki kaszy manny.
Nadzienie:
- 300 g sera półtłustego,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 1 białko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski wlej mleko, dodaj cukier, suche drożdże i wymieszaj. Cały czas miksując, dodaj olej, jajko, kaszę manną oraz stopniowo wsypuj mąkę pszenną. Wlej roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby wyrosło.
Krok 2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier puder, białko, śmietanę, cukier oraz skrobię i zblenduj całość na gładką masę.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsypując je mąką. Wyrób chwilę i podziel je na 12 równych części.
Krok 4. Ciasto rozwałkuj. Na połowę placka nałóż masę twarogową, drugą połowę natnij w paski. Następnie zawiń.
Krok 5. Połącz końce rulonu, formując bułeczkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 25 minut.
Krok 6. Bułeczki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!