WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Dubajski kotlet i pistacjowe frytki. Na widok tego obiadu nawet babcia zaniemówi

Filet z kurczaka zamknięty w chrupiącej panierce z ciasta kataifi i frytki z pistacjową posypką brzmią zdecydowanie niecodzienne. Jeśli jednak szukasz inspiracji na niedzielny obiad w nietypowym wydaniu, trafiłeś w bardzo dobre miejsce.

Dubajski kotlet schabowyDubajski kotlet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jeśli myślisz, że dubajska szarlotka była szaleństwem, to jeszcze nie widziałeś tego. Dubajski kotlet brzmi jak niedzielny obiad u babci, która właśnie wróciła z wakacji Emiratach. Do tego zamiast zwykłych ziemniaków z wody mamy pieczone wraz z pistacjami frytki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Dubajski kotlet i pistacjowe frytki

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady, a internetowe sklepy sprzedające ciasto kataifi mogą pochwalić się skarbcem jak Sknerus McKwacz. O ile czekolada niekoniecznie pasuje do dań obiadowych, o tyle same pistacje i chrupiące ciasto w wytrawnych daniach odnajdują się naprawdę dobrze.

Zamiast panierować kotlety z kurczaka w bułce tartej, postaw na kataifi. Drobne nitki otulą mięso i zarumienią się na patelni. Chrupanie słychać tak mocno, że i sąsiadka zza ściany zechce wpaść na obiad. Pistacje znalazły za to miejsce w pieczonych frytkach. Otulają je jak słona posypka, odmieniając zwykłe ziemniaczki. To prosty sposób na to, by wprowadzić do swojej kuchni kilka nowości w przystępny sposób.

Składniki:

Kotlet dubajski:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki ciasta kataifi.

Frytki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanych solonych pistacji,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka podziel na dwie części i rozbij tłuczkiem. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Zanurzaj po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz cieście kataifi. Ciasto powinno dobrze otoczyć mięso, lekko dociśnij je rękami. Jeśli kupujesz niesmażone, wrzuć je wcześniej na patelnię z masłem, by było rumiane.

Dubajski kotlet
Dubajski kotlet © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Przełóż do woreczka strunowego lub miski, dodaj oliwę, posiekane drobno pistacje oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Pistacjowe frytki
Pistacjowe frytki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety w panierce z obu stron, aż się zarumienią. Nie rób tego na za dużej mocy palnika, aby nie spalić ciasta.

Smażenie kotletów dubajskich
Smażenie kotletów dubajskich © Pyszności

Krok 4. Usmażone kotlety podawaj w towarzystwie pistacjowych frytek. Smacznego!

Dubajski kotlet schabowy z frytkami pistacjowymi
Dubajski kotlet schabowy z frytkami pistacjowymi © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟