Dubajski kotlet i pistacjowe frytki. Na widok tego obiadu nawet babcia zaniemówi
Filet z kurczaka zamknięty w chrupiącej panierce z ciasta kataifi i frytki z pistacjową posypką brzmią zdecydowanie niecodzienne. Jeśli jednak szukasz inspiracji na niedzielny obiad w nietypowym wydaniu, trafiłeś w bardzo dobre miejsce.
Jeśli myślisz, że dubajska szarlotka była szaleństwem, to jeszcze nie widziałeś tego. Dubajski kotlet brzmi jak niedzielny obiad u babci, która właśnie wróciła z wakacji Emiratach. Do tego zamiast zwykłych ziemniaków z wody mamy pieczone wraz z pistacjami frytki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami
Dubajski kotlet i pistacjowe frytki
Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady, a internetowe sklepy sprzedające ciasto kataifi mogą pochwalić się skarbcem jak Sknerus McKwacz. O ile czekolada niekoniecznie pasuje do dań obiadowych, o tyle same pistacje i chrupiące ciasto w wytrawnych daniach odnajdują się naprawdę dobrze.
Zamiast panierować kotlety z kurczaka w bułce tartej, postaw na kataifi. Drobne nitki otulą mięso i zarumienią się na patelni. Chrupanie słychać tak mocno, że i sąsiadka zza ściany zechce wpaść na obiad. Pistacje znalazły za to miejsce w pieczonych frytkach. Otulają je jak słona posypka, odmieniając zwykłe ziemniaczki. To prosty sposób na to, by wprowadzić do swojej kuchni kilka nowości w przystępny sposób.
Składniki:
Kotlet dubajski:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół szklanki ciasta kataifi.
Frytki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanych solonych pistacji,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z kurczaka podziel na dwie części i rozbij tłuczkiem. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Zanurzaj po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz cieście kataifi. Ciasto powinno dobrze otoczyć mięso, lekko dociśnij je rękami. Jeśli kupujesz niesmażone, wrzuć je wcześniej na patelnię z masłem, by było rumiane.
Krok 2. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Przełóż do woreczka strunowego lub miski, dodaj oliwę, posiekane drobno pistacje oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety w panierce z obu stron, aż się zarumienią. Nie rób tego na za dużej mocy palnika, aby nie spalić ciasta.
Krok 4. Usmażone kotlety podawaj w towarzystwie pistacjowych frytek. Smacznego!