Dubajski kotlet i pistacjowe frytki. Na widok tego obiadu nawet babcia zaniemówi

Filet z kurczaka zamknięty w chrupiącej panierce z ciasta kataifi i frytki z pistacjową posypką brzmią zdecydowanie niecodzienne. Jeśli jednak szukasz inspiracji na niedzielny obiad w nietypowym wydaniu, trafiłeś w bardzo dobre miejsce.

Dubajski kotlet schabowyDubajski kotlet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jeśli myślisz, że dubajska szarlotka była szaleństwem, to jeszcze nie widziałeś tego. Dubajski kotlet brzmi jak niedzielny obiad u babci, która właśnie wróciła z wakacji Emiratach. Do tego zamiast zwykłych ziemniaków z wody mamy pieczone wraz z pistacjami frytki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Dubajski kotlet i pistacjowe frytki

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady, a internetowe sklepy sprzedające ciasto kataifi mogą pochwalić się skarbcem jak Sknerus McKwacz. O ile czekolada niekoniecznie pasuje do dań obiadowych, o tyle same pistacje i chrupiące ciasto w wytrawnych daniach odnajdują się naprawdę dobrze.

Zamiast panierować kotlety z kurczaka w bułce tartej, postaw na kataifi. Drobne nitki otulą mięso i zarumienią się na patelni. Chrupanie słychać tak mocno, że i sąsiadka zza ściany zechce wpaść na obiad. Pistacje znalazły za to miejsce w pieczonych frytkach. Otulają je jak słona posypka, odmieniając zwykłe ziemniaczki. To prosty sposób na to, by wprowadzić do swojej kuchni kilka nowości w przystępny sposób.

Składniki:

Kotlet dubajski:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki ciasta kataifi.

Frytki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanych solonych pistacji,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka podziel na dwie części i rozbij tłuczkiem. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Zanurzaj po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz cieście kataifi. Ciasto powinno dobrze otoczyć mięso, lekko dociśnij je rękami. Jeśli kupujesz niesmażone, wrzuć je wcześniej na patelnię z masłem, by było rumiane.

Dubajski kotlet
Dubajski kotlet © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki. Przełóż do woreczka strunowego lub miski, dodaj oliwę, posiekane drobno pistacje oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Pistacjowe frytki
Pistacjowe frytki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety w panierce z obu stron, aż się zarumienią. Nie rób tego na za dużej mocy palnika, aby nie spalić ciasta.

Smażenie kotletów dubajskich
Smażenie kotletów dubajskich © Pyszności

Krok 4. Usmażone kotlety podawaj w towarzystwie pistacjowych frytek. Smacznego!

Dubajski kotlet schabowy z frytkami pistacjowymi
Dubajski kotlet schabowy z frytkami pistacjowymi © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej