Duszona młoda kapusta będzie jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać nieoczywisty składnik

Młoda kapusta to jedno z tych warzyw, które kojarzą się z wiosennymi i letnimi obiadami. Delikatna, soczysta i pełna smaku, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Jednak istnieje jeden nieoczywisty składnik, który sprawi, że duszona młoda kapusta stanie się jeszcze smaczniejsza.

Młoda kapusta w nowej wersji - przyda się składnik z bigosuMłoda kapusta w nowej wersji - przyda się składnik z bigosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tym składnikiem jest wędzona śliwka. Najczęściej jako dodatek kojarzy się ze świątecznym bigosem na bazie kapusty kiszonej, ale okazuje się, że w wersji letniej też wzbogaca dobrze znane danie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować młodą kapustę z wędzoną śliwką, aby zachwycić swoich bliskich nowym, wyrazistym smakiem.

Dlaczego warto dodać wędzoną śliwkę do młodej kapusty?

Wędzona śliwka to składnik, który wnosi do potrawy głęboki, intensywny smak i aromat. Jej naturalna słodycz doskonale kontrastuje z delikatną kapustą, tworząc wyjątkowe połączenie smakowe. Dodatkowo wędzona śliwka jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją nie tylko pysznym, ale i zdrowym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jak przygotować młodą kapustę z wędzoną śliwką?

Przygotowanie młodej kapusty z wędzoną śliwką jest proste i nie wymaga dużo czasu. Ważne jest, aby przestrzegać kilku zasad, a w szczególności proporcji. Zbyt duża ilość śliwki sprawi, że potrawa będzie miała zbyt dymny, intensywny smak. Oto przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 100 g wędzonej śliwki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek świeży, do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie składników: kapustę umyj i poszatkuj, a wędzone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj, zaś obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Smażenie: w dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  3. Duszenie: dodaj startą marchew i posiekaną kapustę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj wędzone śliwki, sól i pieprz do smaku. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś kapustę przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. Co jakiś czas mieszaj, aby kapusta nie przywierała do dna garnka.
  4. Podanie: po ugotowaniu, przełóż duszoną kapustę na talerz i posyp świeżym koperkiem. Młoda kapusta z wędzoną śliwką świetnie komponuje się z pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do mięsa.

Dodanie wędzonej śliwki do duszonej młodej kapusty to prosty sposób na wzbogacenie smaku tej klasycznej potrawy. Wędzona śliwka nadaje kapuście wyjątkowy aromat i głębię smaku, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można odmienić tradycyjną potrawę, wprowadzając do niej nowy, nieoczywisty składnik.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa