Umieść w słoikach poszatkowaną młodą kapustę. Będzie idealna na zimę
Rozmiłowani w młodej kapuście mogą zachować jej walory na dłużej. Zamknięta w słoikach w smacznej zalewie wytrzyma długie miesiące, by zachwycić smakiem w zimie. Złap za kilka główek i przygotuj pyszną młodą kapustę na zimę do słoików.
09.05.2024 16:10
Jak zachować smak pysznej młodej kapusty na dłużej? Zapakuj ją w słoiki i odstaw do spiżarni, a zimą, kiedy organizm łaknie chrupiących warzyw i witamin, będzie jak znalazł. Samo przygotowanie sałatki z młodej kapusty na zimę to bułka z masłem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić młodą kapustę na zimę do słoików?
Nie potrzebujesz wiele, wystarczą dwie główki młodej kapusty, kilka cebul i marchewek, odrobina papryki. Całość poszatkuj i zalej standardową zalewą. To wszystko. Słoiki z taką sałatką dobrze jest zapasteryzować. Proces nie jest skomplikowany, jednak warto pamiętać o dbałości o szczegóły, np. by słoiki były czyste i suche, a pokrywki szczelne.
Gotową młodą kapustę w słoikach odstaw do wystudzenia. Dopiero po tym słoiki możesz przenieść do zacienionego i chłodnego miejsca, do którego nie dociera słońce. Młodą kapustę na zimę najlepiej przechowywać w chłodnej, przewiewnej piwnicy lub nieogrzewanej spiżarni. Po otwarciu sałatkę przechowuj w lodówce.
Młoda kapusta na zimę. Przepis na sałatkę do słoików
Składniki:
- 2 młode kapusty,
- 5 cebul,
- 4 czerwone papryki,
- 4 marchewki,
- 3 łyżki soli.
ZALEWA
- 3,5 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Kapustę młodą poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w małe i wąskie paseczki.
- Warzyw posyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
- Przygotuj zalewę. W garnku połącz wodę i ocet, dodaj cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość.
- Po tym czasie odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Tak przygotowane włóż do wyparzonych słoików.
- Warzywa zalej zalewą i mocno zakręć, a następnie pasteryzuj ok. 10 minut.
- Gotowe słoiki odstaw do ostygnięcia. Przechowuje je w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.