Umieść w słoikach poszatkowaną młodą kapustę. Będzie idealna na zimę

Rozmiłowani w młodej kapuście mogą zachować jej walory na dłużej. Zamknięta w słoikach w smacznej zalewie wytrzyma długie miesiące, by zachwycić smakiem w zimie. Złap za kilka główek i przygotuj pyszną młodą kapustę na zimę do słoików.

Sałatka z młodej kapusty na zimęSałatka z młodej kapusty na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak zachować smak pysznej młodej kapusty na dłużej? Zapakuj ją w słoiki i odstaw do spiżarni, a zimą, kiedy organizm łaknie chrupiących warzyw i witamin, będzie jak znalazł. Samo przygotowanie sałatki z młodej kapusty na zimę to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze

Jak zrobić młodą kapustę na zimę do słoików?

Nie potrzebujesz wiele, wystarczą dwie główki młodej kapusty, kilka cebul i marchewek, odrobina papryki. Całość poszatkuj i zalej standardową zalewą. To wszystko. Słoiki z taką sałatką dobrze jest zapasteryzować. Proces nie jest skomplikowany, jednak warto pamiętać o dbałości o szczegóły, np. by słoiki były czyste i suche, a pokrywki szczelne.

Gotową młodą kapustę w słoikach odstaw do wystudzenia. Dopiero po tym słoiki możesz przenieść do zacienionego i chłodnego miejsca, do którego nie dociera słońce. Młodą kapustę na zimę najlepiej przechowywać w chłodnej, przewiewnej piwnicy lub nieogrzewanej spiżarni. Po otwarciu sałatkę przechowuj w lodówce.

Młoda kapusta na zimę. Przepis na sałatkę do słoików

Składniki:

  • 2 młode kapusty,
  • 5 cebul,
  • 4 czerwone papryki,
  • 4 marchewki,
  • 3 łyżki soli.

ZALEWA

  • 3,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę młodą poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w małe i wąskie paseczki.
  2. Warzyw posyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku połącz wodę i ocet, dodaj cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość.
  4. Po tym czasie odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Tak przygotowane włóż do wyparzonych słoików.
  5. Warzywa zalej zalewą i mocno zakręć, a następnie pasteryzuj ok. 10 minut.
  6. Gotowe słoiki odstaw do ostygnięcia. Przechowuje je w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥