Umieść w słoikach poszatkowaną młodą kapustę. Będzie idealna na zimę

Rozmiłowani w młodej kapuście mogą zachować jej walory na dłużej. Zamknięta w słoikach w smacznej zalewie wytrzyma długie miesiące, by zachwycić smakiem w zimie. Złap za kilka główek i przygotuj pyszną młodą kapustę na zimę do słoików.

Sałatka z młodej kapusty na zimęSałatka z młodej kapusty na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak zachować smak pysznej młodej kapusty na dłużej? Zapakuj ją w słoiki i odstaw do spiżarni, a zimą, kiedy organizm łaknie chrupiących warzyw i witamin, będzie jak znalazł. Samo przygotowanie sałatki z młodej kapusty na zimę to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze

Jak zrobić młodą kapustę na zimę do słoików?

Nie potrzebujesz wiele, wystarczą dwie główki młodej kapusty, kilka cebul i marchewek, odrobina papryki. Całość poszatkuj i zalej standardową zalewą. To wszystko. Słoiki z taką sałatką dobrze jest zapasteryzować. Proces nie jest skomplikowany, jednak warto pamiętać o dbałości o szczegóły, np. by słoiki były czyste i suche, a pokrywki szczelne.

Gotową młodą kapustę w słoikach odstaw do wystudzenia. Dopiero po tym słoiki możesz przenieść do zacienionego i chłodnego miejsca, do którego nie dociera słońce. Młodą kapustę na zimę najlepiej przechowywać w chłodnej, przewiewnej piwnicy lub nieogrzewanej spiżarni. Po otwarciu sałatkę przechowuj w lodówce.

Młoda kapusta na zimę. Przepis na sałatkę do słoików

Składniki:

  • 2 młode kapusty,
  • 5 cebul,
  • 4 czerwone papryki,
  • 4 marchewki,
  • 3 łyżki soli.

ZALEWA

  • 3,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę młodą poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w małe i wąskie paseczki.
  2. Warzyw posyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku połącz wodę i ocet, dodaj cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość.
  4. Po tym czasie odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Tak przygotowane włóż do wyparzonych słoików.
  5. Warzywa zalej zalewą i mocno zakręć, a następnie pasteryzuj ok. 10 minut.
  6. Gotowe słoiki odstaw do ostygnięcia. Przechowuje je w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej