PrzepisDla DzieciDużo smaczniejsze niż zwykłe racuchy. W dodatku zrobisz je w 1 minutę

Dużo smaczniejsze niż zwykłe racuchy. W dodatku zrobisz je w 1 minutę

Placki
Placki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2023 15:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak długo zajmuje ci przygotowanie racuchów lub innych placuszków? Pewnie musisz poświęcić na to kilkanaście minut. Te placki zrobisz w dosłownie minutę. Możesz dorzucić do nich najróżniejsze dodatki. Twoje dzieci od razu się w tym przysmaku zakochają.

Do zrobienia placków potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Z tych prostych produktów wyczarujesz danie, na punkcie którego oszaleją twoi domownicy. Nie musisz się ograniczać do tradycyjnych dodatków, typu dżem, krem czekoladowy lub serek. Możesz puścić wodzę wyobraźni. Placki na słodko będą bardzo urozmaicone, jeśli dorzucisz trochę owoców i przygotujesz smaczną polewę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki w minutę - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • jeden serek homogenizowany (najlepiej waniliowy, ale możesz wybrać jakiś inny smak),
  • jedno jajko,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczkę cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • opcjonalnie: mleczna czekolada.
Placki
Placki© Wikimedia Commons

Skoro już masz wszystkie potrzebne produkty, możesz przystąpić do działania. Placki są banalnie proste, a samo przygotowanie zajmie ci przysłowiową minutę. Co musisz zrobić?

W większej misce wymieszaj serek homogenizowany. Następnie dodaj jeszcze cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Masa powinna być gładka. Możesz zrobić to łyżką, rózgą kuchenną lub zmiksować mikserem. Dzięki tej ostatniej opcji jeszcze bardziej przyspieszysz przygotowania. Pokrój też czekoladę na mniejsze kawałki i wrzuć ją do masy na placki.


Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Nie powinno być go dużo, nie chcemy, by placuszki pływały w oleju i przeniknęły jego smakiem. Wtedy nie będą aż takie dobre. Gotowe racuszki układaj na ręczniku papierowym, żeby osiąknęły z nadmiaru oleju. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami, sosem waniliowym lub karmelowym, słodkim serkiem lub kremem czekoladowym. Szybko zrobione placki w błyskawicznym tempie znikną z talerzy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także