Dużo smaczniejsze niż zwykłe racuchy. W dodatku zrobisz je w 1 minutę

Jak długo zajmuje ci przygotowanie racuchów lub innych placuszków? Pewnie musisz poświęcić na to kilkanaście minut. Te placki zrobisz w dosłownie minutę. Możesz dorzucić do nich najróżniejsze dodatki. Twoje dzieci od razu się w tym przysmaku zakochają.

PlackiPlacki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Do zrobienia placków potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Z tych prostych produktów wyczarujesz danie, na punkcie którego oszaleją twoi domownicy. Nie musisz się ograniczać do tradycyjnych dodatków, typu dżem, krem czekoladowy lub serek. Możesz puścić wodzę wyobraźni. Placki na słodko będą bardzo urozmaicone, jeśli dorzucisz trochę owoców i przygotujesz smaczną polewę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Placki w minutę - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • jeden serek homogenizowany (najlepiej waniliowy, ale możesz wybrać jakiś inny smak),
  • jedno jajko,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczkę cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • opcjonalnie: mleczna czekolada.
Placki
Placki © Wikimedia Commons

Skoro już masz wszystkie potrzebne produkty, możesz przystąpić do działania. Placki są banalnie proste, a samo przygotowanie zajmie ci przysłowiową minutę. Co musisz zrobić?

W większej misce wymieszaj serek homogenizowany. Następnie dodaj jeszcze cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Masa powinna być gładka. Możesz zrobić to łyżką, rózgą kuchenną lub zmiksować mikserem. Dzięki tej ostatniej opcji jeszcze bardziej przyspieszysz przygotowania. Pokrój też czekoladę na mniejsze kawałki i wrzuć ją do masy na placki.


Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Nie powinno być go dużo, nie chcemy, by placuszki pływały w oleju i przeniknęły jego smakiem. Wtedy nie będą aż takie dobre. Gotowe racuszki układaj na ręczniku papierowym, żeby osiąknęły z nadmiaru oleju. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami, sosem waniliowym lub karmelowym, słodkim serkiem lub kremem czekoladowym. Szybko zrobione placki w błyskawicznym tempie znikną z talerzy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej