PrzepisProste przepisyWziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu

Wziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę!
Źródło zdjęć: © canva.com
05.09.2023 13:38

Masz nadmiar cukinii i nie wiesz już kompletnie, co z nią zrobić? Mamy na to doskonałą radę. Z tego zdrowego warzywa przyrządzisz bowiem nie tylko smaczne potrawy, ale również niezastąpiony sos do kanapek. Takiej musztardy jeszcze nie widziałeś!

Cukinia to warzywo, po które latem sięgamy niezwykle często. To zjawisko bardzo łatwo wyjaśnić. Z cukinii można przyrządzić naprawdę pokaźną ilość ciekawych dań. Moda na ten produkt jest zresztą bardzo sensowna, bo cukinia jest przecież niezwykle zdrowa i pożywna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A jednak placki czy kotlety z cukinii mogą w pewnym momencie się przejeść. Wtedy zwykle sięgamy po niestandardowe rozwiązania, na przykład przetwory. Dzisiaj chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Okazuje się bowiem, że z cukinii możemy przyrządzić rewelacyjny sos, który urozmaici każdą kanapkę.

Żeby przygotować taki specjał, należy zagłębić się nieco w tajniki robienia... musztardy. Potrzebne nam więc będą między innymi ziarna gorczycy. Uwierz nam, kiedy piszemy, że żadne sarepskie, francuskie czy stołowe musztardy do tej z cukinii się nie umywają. Ależ się wszyscy zdziwią, kiedy powiesz im, z czego powstała!

Musztarda z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 ml octu,
  • 40 g ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz ze skórki i dokładnie opłucz. Pozbądź się też pestek.
  2. Oczyszczone warzywo zetrzyj teraz na drobnych oczkach tarki. Przełóż ją do naczynia i oprósz równomiernie solą. Wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Na kilka godzin przed rozpoczęciem dalszej pracy namocz gorczycę w occie.
  4. Następnego dnia odsącz cukinię z nadmiaru wody.
  5. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do nich namoczoną gorczycę i startą cukinię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nastaw minimalną moc palnika i podsmażaj przez około godzinę.
  6. Po tym czasie przestudź sos i zblenduj go na gładką masę. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zapas zapasteryzuj. Smacznego!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także