PrzepisProste przepisyWziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu

Wziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu

Masz nadmiar cukinii i nie wiesz już kompletnie, co z nią zrobić? Mamy na to doskonałą radę. Z tego zdrowego warzywa przyrządzisz bowiem nie tylko smaczne potrawy, ale również niezastąpiony sos do kanapek. Takiej musztardy jeszcze nie widziałeś!

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!
Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę!
Źródło zdjęć: © canva.com

05.09.2023 13:38

Cukinia to warzywo, po które latem sięgamy niezwykle często. To zjawisko bardzo łatwo wyjaśnić. Z cukinii można przyrządzić naprawdę pokaźną ilość ciekawych dań. Moda na ten produkt jest zresztą bardzo sensowna, bo cukinia jest przecież niezwykle zdrowa i pożywna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A jednak placki czy kotlety z cukinii mogą w pewnym momencie się przejeść. Wtedy zwykle sięgamy po niestandardowe rozwiązania, na przykład przetwory. Dzisiaj chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Okazuje się bowiem, że z cukinii możemy przyrządzić rewelacyjny sos, który urozmaici każdą kanapkę.

Żeby przygotować taki specjał, należy zagłębić się nieco w tajniki robienia... musztardy. Potrzebne nam więc będą między innymi ziarna gorczycy. Uwierz nam, kiedy piszemy, że żadne sarepskie, francuskie czy stołowe musztardy do tej z cukinii się nie umywają. Ależ się wszyscy zdziwią, kiedy powiesz im, z czego powstała!

Musztarda z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 ml octu,
  • 40 g ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz ze skórki i dokładnie opłucz. Pozbądź się też pestek.
  2. Oczyszczone warzywo zetrzyj teraz na drobnych oczkach tarki. Przełóż ją do naczynia i oprósz równomiernie solą. Wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Na kilka godzin przed rozpoczęciem dalszej pracy namocz gorczycę w occie.
  4. Następnego dnia odsącz cukinię z nadmiaru wody.
  5. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do nich namoczoną gorczycę i startą cukinię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nastaw minimalną moc palnika i podsmażaj przez około godzinę.
  6. Po tym czasie przestudź sos i zblenduj go na gładką masę. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zapas zapasteryzuj. Smacznego!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
musztardacukiniaprzepis
Wybrane dla Ciebie