Wziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu
Masz nadmiar cukinii i nie wiesz już kompletnie, co z nią zrobić? Mamy na to doskonałą radę. Z tego zdrowego warzywa przyrządzisz bowiem nie tylko smaczne potrawy, ale również niezastąpiony sos do kanapek. Takiej musztardy jeszcze nie widziałeś!
05.09.2023 13:38
Cukinia to warzywo, po które latem sięgamy niezwykle często. To zjawisko bardzo łatwo wyjaśnić. Z cukinii można przyrządzić naprawdę pokaźną ilość ciekawych dań. Moda na ten produkt jest zresztą bardzo sensowna, bo cukinia jest przecież niezwykle zdrowa i pożywna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak placki czy kotlety z cukinii mogą w pewnym momencie się przejeść. Wtedy zwykle sięgamy po niestandardowe rozwiązania, na przykład przetwory. Dzisiaj chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Okazuje się bowiem, że z cukinii możemy przyrządzić rewelacyjny sos, który urozmaici każdą kanapkę.
Żeby przygotować taki specjał, należy zagłębić się nieco w tajniki robienia... musztardy. Potrzebne nam więc będą między innymi ziarna gorczycy. Uwierz nam, kiedy piszemy, że żadne sarepskie, francuskie czy stołowe musztardy do tej z cukinii się nie umywają. Ależ się wszyscy zdziwią, kiedy powiesz im, z czego powstała!
Zobacz także
Musztarda z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 50 ml octu,
- 40 g ziaren gorczycy,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię obierz ze skórki i dokładnie opłucz. Pozbądź się też pestek.
- Oczyszczone warzywo zetrzyj teraz na drobnych oczkach tarki. Przełóż ją do naczynia i oprósz równomiernie solą. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Na kilka godzin przed rozpoczęciem dalszej pracy namocz gorczycę w occie.
- Następnego dnia odsącz cukinię z nadmiaru wody.
- Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do nich namoczoną gorczycę i startą cukinię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nastaw minimalną moc palnika i podsmażaj przez około godzinę.
- Po tym czasie przestudź sos i zblenduj go na gładką masę. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zapas zapasteryzuj. Smacznego!