Wziąłem sezonowe warzywo i zrobiłem musztardę zamiast ketchupu. Lepsza niż ze sklepu

Masz nadmiar cukinii i nie wiesz już kompletnie, co z nią zrobić? Mamy na to doskonałą radę. Z tego zdrowego warzywa przyrządzisz bowiem nie tylko smaczne potrawy, ale również niezastąpiony sos do kanapek. Takiej musztardy jeszcze nie widziałeś!

Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas  na całą zimę!Musztarda z cukinii - lepiej zrób zapas na całą zimę!
Źródło zdjęć: © canva.com

Cukinia to warzywo, po które latem sięgamy niezwykle często. To zjawisko bardzo łatwo wyjaśnić. Z cukinii można przyrządzić naprawdę pokaźną ilość ciekawych dań. Moda na ten produkt jest zresztą bardzo sensowna, bo cukinia jest przecież niezwykle zdrowa i pożywna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

A jednak placki czy kotlety z cukinii mogą w pewnym momencie się przejeść. Wtedy zwykle sięgamy po niestandardowe rozwiązania, na przykład przetwory. Dzisiaj chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Okazuje się bowiem, że z cukinii możemy przyrządzić rewelacyjny sos, który urozmaici każdą kanapkę.

Żeby przygotować taki specjał, należy zagłębić się nieco w tajniki robienia... musztardy. Potrzebne nam więc będą między innymi ziarna gorczycy. Uwierz nam, kiedy piszemy, że żadne sarepskie, francuskie czy stołowe musztardy do tej z cukinii się nie umywają. Ależ się wszyscy zdziwią, kiedy powiesz im, z czego powstała!

Musztarda z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 ml octu,
  • 40 g ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama
Musztarda z cukinii robi się praktycznie sama © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz ze skórki i dokładnie opłucz. Pozbądź się też pestek.
  2. Oczyszczone warzywo zetrzyj teraz na drobnych oczkach tarki. Przełóż ją do naczynia i oprósz równomiernie solą. Wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Na kilka godzin przed rozpoczęciem dalszej pracy namocz gorczycę w occie.
  4. Następnego dnia odsącz cukinię z nadmiaru wody.
  5. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do nich namoczoną gorczycę i startą cukinię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nastaw minimalną moc palnika i podsmażaj przez około godzinę.
  6. Po tym czasie przestudź sos i zblenduj go na gładką masę. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zapas zapasteryzuj. Smacznego!



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy