PrzepisSzybki obiadNawet babcia nie robi tak puszystych i miękkich racuchów. Kluczem do sukcesu jest główny składnik

Nawet babcia nie robi tak puszystych i miękkich racuchów. Kluczem do sukcesu jest główny składnik

Puszyste racuchy drożdżowe to klasyk polskiej kuchni, w którym wyspecjalizowały się nasze mamy oraz babcie. Chociaż najczęściej jada się je w towarzystwie cukru pudru, dżemu lub konfitury, to w tym przepisie robi się je nieco inaczej.

Racuchy drożdżowe- Pyszności
Racuchy drożdżowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2023 | aktual.: 29.08.2023 08:09

Idealnie puszyste i mięciutkie, często skrywające w środku kawałki jabłek. Gorące, serwowane prosto z patelni z kołderką cukru pudru- takie skojarzenia przychodzą na myśl, gdy mówimy o racuchach.

Drożdżowy przysmak znany jest w Polsce od pokoleń, podbijając serca milionów Polaków. Przepis jest prosty i poradzi sobie nawet ten, który nie jest mistrzem ciasta drożdżowego. Chociaż słodka odsłona jest niesamowicie smaczna, to postawiłam w kuchni na drobny eksperyment.

Mój mąż nie jest fanem słodkich obiadów, więc postanowiłam przygotować mu uwielbiane przeze mnie racuchy w wytrawnym wydaniu. Brzmi nietypowo i niejedna babcia przetrze oczy ze zdumienia, ale w tej odsłonie te proste placuszki smakują nieziemsko. Postanowiłam też nieco przyspieszyć proces

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy racuchy można zrobić bez drożdży?

Chociaż w tradycyjnym przepisie drożdże suszone lub świeże to podstawa, to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w nieco inny sposób. Ciasto drożdżowe bywa kapryśne, a na dodatek potrzeba trochę czasu, aby wyrosło. Jeśli zależy ci na błyskawicznym obiedzie i nie masz czasu na czekanie, aż drożdże zaczną pracować, śmiało sięgnij po proszek do pieczenia.

Racuchy na słono

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku,
  • 2-3 łyżki startego sera,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję jajka, wodę gazowaną, kwaśną śmietanę i doprawiam masę solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam i odstawiam.
  2. Szczypiorek myję i drobno siekam, dodaję do masy. Dorzucam również starty ser żółty.
  3. Pieczarki również dokładnie myję, osuszam i kroję, na koniec dodając wszystko do ciasta i dokładnie mieszając.
  4. Na patelni rozgrzewam olej roślinny lub masło klarowane i wykładam porcje przygotowanego ciasta. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placuszki się zarumienią.
  5. Usmażone racuchy odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy z pieczarkami- Pyszności
Racuchy z pieczarkami- Pyszności© Licencjodawca

Z czym podawać racuchy na słono?

Racuchy z pieczarkami, szczypiorkiem i serem możesz serwować samodzielnie lub z kleksem kwaśnej śmietany, dekorując całość posiekanym szczypiorkiem. Sprawdzi się również sos czosnkowy lub tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie