Nawet babcia nie robi tak puszystych i miękkich racuchów. Kluczem do sukcesu jest główny składnik
Puszyste racuchy drożdżowe to klasyk polskiej kuchni, w którym wyspecjalizowały się nasze mamy oraz babcie. Chociaż najczęściej jada się je w towarzystwie cukru pudru, dżemu lub konfitury, to w tym przepisie robi się je nieco inaczej.
Idealnie puszyste i mięciutkie, często skrywające w środku kawałki jabłek. Gorące, serwowane prosto z patelni z kołderką cukru pudru- takie skojarzenia przychodzą na myśl, gdy mówimy o racuchach.
Drożdżowy przysmak znany jest w Polsce od pokoleń, podbijając serca milionów Polaków. Przepis jest prosty i poradzi sobie nawet ten, który nie jest mistrzem ciasta drożdżowego. Chociaż słodka odsłona jest niesamowicie smaczna, to postawiłam w kuchni na drobny eksperyment.
Mój mąż nie jest fanem słodkich obiadów, więc postanowiłam przygotować mu uwielbiane przeze mnie racuchy w wytrawnym wydaniu. Brzmi nietypowo i niejedna babcia przetrze oczy ze zdumienia, ale w tej odsłonie te proste placuszki smakują nieziemsko. Postanowiłam też nieco przyspieszyć proces
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia
Czy racuchy można zrobić bez drożdży?
Chociaż w tradycyjnym przepisie drożdże suszone lub świeże to podstawa, to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w nieco inny sposób. Ciasto drożdżowe bywa kapryśne, a na dodatek potrzeba trochę czasu, aby wyrosło. Jeśli zależy ci na błyskawicznym obiedzie i nie masz czasu na czekanie, aż drożdże zaczną pracować, śmiało sięgnij po proszek do pieczenia.
Racuchy na słono
Składniki:
- 250 g pieczarek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 100 ml wody gazowanej,
- jajko,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki świeżego szczypiorku,
- 2-3 łyżki startego sera,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję jajka, wodę gazowaną, kwaśną śmietanę i doprawiam masę solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam i odstawiam.
- Szczypiorek myję i drobno siekam, dodaję do masy. Dorzucam również starty ser żółty.
- Pieczarki również dokładnie myję, osuszam i kroję, na koniec dodając wszystko do ciasta i dokładnie mieszając.
- Na patelni rozgrzewam olej roślinny lub masło klarowane i wykładam porcje przygotowanego ciasta. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż placuszki się zarumienią.
- Usmażone racuchy odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać racuchy na słono?
Racuchy z pieczarkami, szczypiorkiem i serem możesz serwować samodzielnie lub z kleksem kwaśnej śmietany, dekorując całość posiekanym szczypiorkiem. Sprawdzi się również sos czosnkowy lub tzatziki. Smacznego!