Dziadek robi karczek w sosie własnym dla całej rodziny. Rozpływa się w ustach

Tak jak babcia króluje w wypiekach pierogach, tak w przypadku mięsiwa musi ustąpić mojemu dziadkowi. Jest mistrzem przyrządzania karczku w sosie własnym. Jest tak smaczny, że wszyscy od razu zabierają się do jedzenia, a resztki sosu z patelni znikają wyczyszczone kawałkami pieczywa.

Karczek w sosie własnym - PysznościKarczek w sosie własnym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Są takie danie, które od razu kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu. Dla jednych są to mielone z buraczkami, inni marzą o babcinych pierogach. W mojej rodzinie jednym z takich przepisów jest karczek duszony we własnym sosie. Mięso jest tak mięciutkie i delikatne, że do jedzenia nie potrzeba nawet noża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę pyszną i szybką sałatkę robię niemal co weekend. Goście zawsze pytają tylko o nią

Karczek w sosie własnym

Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach. To popisowe danie mojego dziadka, który serwuje je na wszystkie rodzinne okazje. Przez te lata nikomu karczek się nie znudził i nic w tym dziwnego, bo jest po prostu przepyszny. To prawdziwa uczta dla podniebienia, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

Karczek w sosie własnym - Pyszności
Karczek w sosie własnym - Pyszności © Adobe Stock

Mięso duszone we własnym sosie nabiera wyjątkowego aromatu i delikatności. Karczek w sosie własnym świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza czy ryż.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w poręczne kawałki. Osusz je papierowym ręcznikiem i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa z każdej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne, a sos gęstszy.
  3. Do garnka, w którym smażyłeś mięso, przełóż obsmażony karczek.
  4. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę cebulę, marchewkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Zalej wszystko niewielką ilością wody, tak aby mięso było przykryte.
  6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie rozmaryn.
  7. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, lub do momentu aż będzie miękkie i łatwo będzie się oddzielać od kości. Co jakiś czas sprawdzaj, czy mięso ma wystarczającą ilość płynu. Jeśli go zabraknie, dolej trochę wody.
  8. dy mięso będzie miękkie, odkryj garnek i zwiększ ogień. Pozostaw na chwilę, aby sos odparował i zagęścił się. Możesz również dodać trochę mąki pszennej rozrobionej w zimnej wodzie, aby uzyskać gęstszy sos.

Gotowy karczek w sosie własnym podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza gryczana, ryż czy kluski śląskie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje