Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Kiedy masz ochotę na coś naprawdę pożywnego do kawy, deser z kremem śmietanowym to nie jest najlepsze rozwiązanie. Za to zdrowe ciasteczka z płaskurki to zupełnie inna jakość. Po takiej przekąsce mózg pracuje na najwyższych obrotach i nie czujesz się ciężko.
Płaskurka to stare zboże, które było uprawiane już w starożytnej Mezopotamii. W odróżnieniu od białej mąki, która powstaje w zakładach przemysłowych, płaskurka jest uprawiana tylko w sposób ekologiczny. Dzięki temu jest pozbawiona pestycydów i innych dodatków, których spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia. Zawiera o wiele więcej błonnika i minerałów, a mniej glutenu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków
Ciastka z dodatkami, które ładują baterie
Pieguski z płaskurki z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą to lepszy wybór pod kątem energetycznym niż desery z białej mąki słodzone cukrem. Dzięki takim dodatkom stanowią ogromne wsparcie dla pracy mózgu. Chociaż suszone daktyle zawierają sporą ilość kalorii i naturalnego cukru, to w połączeniu z paskurką, która jest bogata w błonnik, nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.
Naturalny cukier zawarty w ciastkach uwalniany jest stopniowo, co oznacza, ze ich działanie jest o wiele bardziej długotrwałe niż wielu innych słodyczy. Dodatkowo orzechy i masło orzechowe (z dobrym składem) dbają o dostawę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają budowę komórek nerwowych, poprawiają pamięć i funkcje poznawcze mózgu.
Gorzka czekolada jest bogata w antyoksydanty, które pod postacią flawanoidów wpływają na ukrwienie mózgu, co przynosi wymierne korzyści, takie jak lepsza koncentracja, pamięć i czas reakcji. Dzięki zawartości substancji pobudzających gorzka czekolada działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.
Przepis na ciastka z płaskurki
Poniżej przepis na ciastka à la pieguski z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą.
Składniki:
- 2 szklanki suszonych daktyli,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
- 3 duże łyżki masła orzechowego,
- 3 szklanki mąki z płaskurki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 szklanka posiekany orzechów – mogą być włoskie, laskowe lub nerkowce,
- 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedź wodę.
- Namoczone daktyle przełóż do kielicha blendera, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz mleko roślinne. Zmiksuj na gładką pastę.
- Przełóż zblendowaną pastę do dużej miski. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mąkę z płaskurki z sodą oczyszczoną.
- Dodaj suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj ręcznie – jeśli ciasto lepi się do rąk, dodaj więcej mąki.
- Na koniec wmieszaj orzechy i pokrojoną drobno czekoladę.
- Z ciasta formuj niewielki okrągłe kulki i rozpłaszczone układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zostaw do ostygnięcia na blasze – po chwili powinny zrobić się twarde i bardziej kruche.
Na podstawie przepisu z bloga: weganon.pl