Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki

Kiedy masz ochotę na coś naprawdę pożywnego do kawy, deser z kremem śmietanowym to nie jest najlepsze rozwiązanie. Za to zdrowe ciasteczka z płaskurki to zupełnie inna jakość. Po takiej przekąsce mózg pracuje na najwyższych obrotach i nie czujesz się ciężko.

Pożywne ciasteczka do kawyPożywne ciasteczka do kawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Płaskurka to stare zboże, które było uprawiane już w starożytnej Mezopotamii. W odróżnieniu od białej mąki, która powstaje w zakładach przemysłowych, płaskurka jest uprawiana tylko w sposób ekologiczny. Dzięki temu jest pozbawiona pestycydów i innych dodatków, których spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia. Zawiera o wiele więcej błonnika i minerałów, a mniej glutenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciastka z dodatkami, które ładują baterie

Pieguski z płaskurki z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą to lepszy wybór pod kątem energetycznym niż desery z białej mąki słodzone cukrem. Dzięki takim dodatkom stanowią ogromne wsparcie dla pracy mózgu. Chociaż suszone daktyle zawierają sporą ilość kalorii i naturalnego cukru, to w połączeniu z paskurką, która jest bogata w błonnik, nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.

Naturalny cukier zawarty w ciastkach uwalniany jest stopniowo, co oznacza, ze ich działanie jest o wiele bardziej długotrwałe niż wielu innych słodyczy. Dodatkowo orzechy i masło orzechowe (z dobrym składem) dbają o dostawę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają budowę komórek nerwowych, poprawiają pamięć i funkcje poznawcze mózgu.

Gorzka czekolada jest bogata w antyoksydanty, które pod postacią flawanoidów wpływają na ukrwienie mózgu, co przynosi wymierne korzyści, takie jak lepsza koncentracja, pamięć i czas reakcji. Dzięki zawartości substancji pobudzających gorzka czekolada działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.

Przepis na ciastka z płaskurki

Poniżej przepis na ciastka à la pieguski z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą.

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych daktyli,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 3 duże łyżki masła orzechowego,
  • 3 szklanki mąki z płaskurki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka posiekany orzechów – mogą być włoskie, laskowe lub nerkowce,
  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedź wodę.
  2. Namoczone daktyle przełóż do kielicha blendera, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz mleko roślinne. Zmiksuj na gładką pastę.
  3. Przełóż zblendowaną pastę do dużej miski. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z płaskurki z sodą oczyszczoną.
  5. Dodaj suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj ręcznie – jeśli ciasto lepi się do rąk, dodaj więcej mąki.
  6. Na koniec wmieszaj orzechy i pokrojoną drobno czekoladę.
  7. Z ciasta formuj niewielki okrągłe kulki i rozpłaszczone układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zostaw do ostygnięcia na blasze – po chwili powinny zrobić się twarde i bardziej kruche.

Na podstawie przepisu z bloga: weganon.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇