Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki

Kiedy masz ochotę na coś naprawdę pożywnego do kawy, deser z kremem śmietanowym to nie jest najlepsze rozwiązanie. Za to zdrowe ciasteczka z płaskurki to zupełnie inna jakość. Po takiej przekąsce mózg pracuje na najwyższych obrotach i nie czujesz się ciężko.

Pożywne ciasteczka do kawyPożywne ciasteczka do kawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Płaskurka to stare zboże, które było uprawiane już w starożytnej Mezopotamii. W odróżnieniu od białej mąki, która powstaje w zakładach przemysłowych, płaskurka jest uprawiana tylko w sposób ekologiczny. Dzięki temu jest pozbawiona pestycydów i innych dodatków, których spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia. Zawiera o wiele więcej błonnika i minerałów, a mniej glutenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Ciastka z dodatkami, które ładują baterie

Pieguski z płaskurki z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą to lepszy wybór pod kątem energetycznym niż desery z białej mąki słodzone cukrem. Dzięki takim dodatkom stanowią ogromne wsparcie dla pracy mózgu. Chociaż suszone daktyle zawierają sporą ilość kalorii i naturalnego cukru, to w połączeniu z paskurką, która jest bogata w błonnik, nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi.

Naturalny cukier zawarty w ciastkach uwalniany jest stopniowo, co oznacza, ze ich działanie jest o wiele bardziej długotrwałe niż wielu innych słodyczy. Dodatkowo orzechy i masło orzechowe (z dobrym składem) dbają o dostawę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają budowę komórek nerwowych, poprawiają pamięć i funkcje poznawcze mózgu.

Gorzka czekolada jest bogata w antyoksydanty, które pod postacią flawanoidów wpływają na ukrwienie mózgu, co przynosi wymierne korzyści, takie jak lepsza koncentracja, pamięć i czas reakcji. Dzięki zawartości substancji pobudzających gorzka czekolada działa antydepresyjnie i poprawia nastrój.

Przepis na ciastka z płaskurki

Poniżej przepis na ciastka à la pieguski z daktylami, orzechami i gorzką czekoladą.

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych daktyli,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 3 duże łyżki masła orzechowego,
  • 3 szklanki mąki z płaskurki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka posiekany orzechów – mogą być włoskie, laskowe lub nerkowce,
  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedź wodę.
  2. Namoczone daktyle przełóż do kielicha blendera, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz mleko roślinne. Zmiksuj na gładką pastę.
  3. Przełóż zblendowaną pastę do dużej miski. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z płaskurki z sodą oczyszczoną.
  5. Dodaj suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj ręcznie – jeśli ciasto lepi się do rąk, dodaj więcej mąki.
  6. Na koniec wmieszaj orzechy i pokrojoną drobno czekoladę.
  7. Z ciasta formuj niewielki okrągłe kulki i rozpłaszczone układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zostaw do ostygnięcia na blasze – po chwili powinny zrobić się twarde i bardziej kruche.

Na podstawie przepisu z bloga: weganon.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis