Nie doceniamy tych owoców, a są w każdym sklepie. Sprawiają, że jelita pracują jak w zegarku

Daktyle w formie suszonej znajdziemy w praktycznie każdym sklepie, a czasem nawet uda się natrafić na te świeże. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale są one wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze. Zwłaszcza układ trawienny będzie wdzięczny za taką przekąskę.

Dlaczego warto jeść daktyle?Dlaczego warto jeść daktyle?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, staram się sięgać po suszone daktyle. Co prawda są one dosyć kaloryczne (100 gramów zawiera około 280 kcal), ale dzięki temu szybko zaspokajają głód. Poza tym, są one tak intensywnie słodkie, że trudno zjeść ich naprawdę dużo. Daktyle mają wiele zalet i można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, o czym wspominam dalej w artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle to prawdziwa bomba składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez i żelazo, czyli minerały, które wspierają pracę serca, układ nerwowy i krążeniowy. Oprócz tego są cennym źródłem błonnika, który dba o nasz układ trawienny, jak i witaminy C, która wzmacnia odporność i spowalnia procesy starzenia.

Świeże daktyle zawierają więcej wody i witaminy C niż ich suszone odpowiedniki, a przy tym mają mniej kalorii. Są łagodniejsze w smaku i lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzą się u osób z wrażliwym żołądkiem oraz u tych, którzy chcą zadbać o linię.

Z kolei suszone daktyle to skondensowane źródło błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości i wspiera pracę jelit. Pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy. Dzięki dużej zawartości naturalnych cukrów są też świetnym źródłem energii. Idealnie sprawdzą się przed treningiem lub jako zdrowa przekąska już po wysiłku.

Jak spożywać daktyle?

Daktyle to nie tylko zdrowa smakołyk, ale też wyjątkowo uniwersalny składnik w kuchni. Oczywiście, można zajadać je solo, ale warto też włączyć je do innych potraw. Świeże daktyle świetnie sprawdzą się w sałatkach, koktajlach i chłodnych daniach, dodając im słodyczy i nieco egzotycznego akcentu. Ciekawym pomysłem są też nadziewane daktyle – wystarczy włożyć do środka odrobinę kremowego sera lub chrupiącego orzecha, by stworzyć pyszną i nietypową przystawkę.

W wersji suszonej daktyle mają jeszcze więcej kulinarnych zastosowań. Są przede wszystkim składnikiem wypieków, domowych batonów czy deserów bez dodatku cukru. Wystarczy je zblendować, by uzyskać naturalny słodzik lub kremową masę, którą można wykorzystać w zdrowych ciastach i słodkich przekąskach. Ich smak doskonale współgra z kakao, masłem orzechowym, orzechami i przyprawami korzennymi.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy