Nie doceniamy tych owoców, a są w każdym sklepie. Sprawiają, że jelita pracują jak w zegarku

Daktyle w formie suszonej znajdziemy w praktycznie każdym sklepie, a czasem nawet uda się natrafić na te świeże. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale są one wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze. Zwłaszcza układ trawienny będzie wdzięczny za taką przekąskę.

Dlaczego warto jeść daktyle?Dlaczego warto jeść daktyle?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, staram się sięgać po suszone daktyle. Co prawda są one dosyć kaloryczne (100 gramów zawiera około 280 kcal), ale dzięki temu szybko zaspokajają głód. Poza tym, są one tak intensywnie słodkie, że trudno zjeść ich naprawdę dużo. Daktyle mają wiele zalet i można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, o czym wspominam dalej w artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle to prawdziwa bomba składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez i żelazo, czyli minerały, które wspierają pracę serca, układ nerwowy i krążeniowy. Oprócz tego są cennym źródłem błonnika, który dba o nasz układ trawienny, jak i witaminy C, która wzmacnia odporność i spowalnia procesy starzenia.

Świeże daktyle zawierają więcej wody i witaminy C niż ich suszone odpowiedniki, a przy tym mają mniej kalorii. Są łagodniejsze w smaku i lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzą się u osób z wrażliwym żołądkiem oraz u tych, którzy chcą zadbać o linię.

Z kolei suszone daktyle to skondensowane źródło błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości i wspiera pracę jelit. Pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy. Dzięki dużej zawartości naturalnych cukrów są też świetnym źródłem energii. Idealnie sprawdzą się przed treningiem lub jako zdrowa przekąska już po wysiłku.

Jak spożywać daktyle?

Daktyle to nie tylko zdrowa smakołyk, ale też wyjątkowo uniwersalny składnik w kuchni. Oczywiście, można zajadać je solo, ale warto też włączyć je do innych potraw. Świeże daktyle świetnie sprawdzą się w sałatkach, koktajlach i chłodnych daniach, dodając im słodyczy i nieco egzotycznego akcentu. Ciekawym pomysłem są też nadziewane daktyle – wystarczy włożyć do środka odrobinę kremowego sera lub chrupiącego orzecha, by stworzyć pyszną i nietypową przystawkę.

W wersji suszonej daktyle mają jeszcze więcej kulinarnych zastosowań. Są przede wszystkim składnikiem wypieków, domowych batonów czy deserów bez dodatku cukru. Wystarczy je zblendować, by uzyskać naturalny słodzik lub kremową masę, którą można wykorzystać w zdrowych ciastach i słodkich przekąskach. Ich smak doskonale współgra z kakao, masłem orzechowym, orzechami i przyprawami korzennymi.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie