WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Nie doceniamy tych owoców, a są w każdym sklepie. Sprawiają, że jelita pracują jak w zegarku

Daktyle w formie suszonej znajdziemy w praktycznie każdym sklepie, a czasem nawet uda się natrafić na te świeże. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale są one wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze. Zwłaszcza układ trawienny będzie wdzięczny za taką przekąskę.

Dlaczego warto jeść daktyle?Dlaczego warto jeść daktyle?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, staram się sięgać po suszone daktyle. Co prawda są one dosyć kaloryczne (100 gramów zawiera około 280 kcal), ale dzięki temu szybko zaspokajają głód. Poza tym, są one tak intensywnie słodkie, że trudno zjeść ich naprawdę dużo. Daktyle mają wiele zalet i można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, o czym wspominam dalej w artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle to prawdziwa bomba składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez i żelazo, czyli minerały, które wspierają pracę serca, układ nerwowy i krążeniowy. Oprócz tego są cennym źródłem błonnika, który dba o nasz układ trawienny, jak i witaminy C, która wzmacnia odporność i spowalnia procesy starzenia.

Świeże daktyle zawierają więcej wody i witaminy C niż ich suszone odpowiedniki, a przy tym mają mniej kalorii. Są łagodniejsze w smaku i lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzą się u osób z wrażliwym żołądkiem oraz u tych, którzy chcą zadbać o linię.

Z kolei suszone daktyle to skondensowane źródło błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości i wspiera pracę jelit. Pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy. Dzięki dużej zawartości naturalnych cukrów są też świetnym źródłem energii. Idealnie sprawdzą się przed treningiem lub jako zdrowa przekąska już po wysiłku.

Jak spożywać daktyle?

Daktyle to nie tylko zdrowa smakołyk, ale też wyjątkowo uniwersalny składnik w kuchni. Oczywiście, można zajadać je solo, ale warto też włączyć je do innych potraw. Świeże daktyle świetnie sprawdzą się w sałatkach, koktajlach i chłodnych daniach, dodając im słodyczy i nieco egzotycznego akcentu. Ciekawym pomysłem są też nadziewane daktyle – wystarczy włożyć do środka odrobinę kremowego sera lub chrupiącego orzecha, by stworzyć pyszną i nietypową przystawkę.

W wersji suszonej daktyle mają jeszcze więcej kulinarnych zastosowań. Są przede wszystkim składnikiem wypieków, domowych batonów czy deserów bez dodatku cukru. Wystarczy je zblendować, by uzyskać naturalny słodzik lub kremową masę, którą można wykorzystać w zdrowych ciastach i słodkich przekąskach. Ich smak doskonale współgra z kakao, masłem orzechowym, orzechami i przyprawami korzennymi.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯